Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα Harvard - MIT: Πως η αλλαγή ύπνου κατά μια ώρα μείωσε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 23%

Έρευνα Harvard - MIT: Πως η αλλαγή ύπνου κατά μια ώρα μείωσε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 23%
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας οδηγεί σε μια σειρά ορμονικών επιπτώσεων που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική διάθεση
Το πρωινό ξύπνημα κατά μόλις μία ώρα νωρίτερα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής κατάθλιψης ενός ατόμου κατά 23%, σύμφωνα με μια γενετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry.

Η μελέτη επί 840.000 ανθρώπων, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Colorado Boulder και του Ινστιτούτου Broad του MIT και του Χάρβαρντ, παρουσιάζει μερικά από τα ισχυρότερα στοιχεία, ότι ο χρονοτύπος (η τάση ενός ατόμου να κοιμάται σε μια συγκεκριμένη στιγμή) επηρεάζει τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Είναι επίσης μεταξύ των πρώτων μελετών που ποσοτικοποιούν το πόσο μεγάλη ή μικρή αλλαγή στην ώρα που ξυπνάμε απαιτείται για να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία.
«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνου ύπνου και της ψυχικής διάθεσης. Αλλά ένα ερώτημα που συχνά ακούμε από τους κλινικούς ιατρούς είναι: Πόσο νωρίτερα να προτείνουμε τους ασθενείς μας να ξυπνάνε για να δουν κάποιο όφελος»; Αυτό είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Celine Vetter, επίκουρη καθηγήτρια φυσιολογίας στο CU Boulder. “Διαπιστώσαμε ότι ακόμη και μία ώρα νωρίτερου ξυπνήματος σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης”, πρόσθεσε.

Τι θα μπορούσε να εξηγήσει αυτήν την σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και το ωράριο του ύπνου;

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας οδηγεί σε μια σειρά ορμονικών επιπτώσεων που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική διάθεση.
Άλλοι σημειώνουν ότι το να έχεις ένα βιολογικό ρολόι, ή έναν κιρκαδικό ρυθμό, που είναι σε διαφορετικό τέμπο από τους άλλους μπορεί από μόνο του να είναι κάτι καταθλιπτικό.
“Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει σχεδιαστεί για τους πρωινούς τύπους. Οι πιο νυχτερινοί τύποι αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση κακού συντονισμού με αυτό το κοινωνικό ρολόι, δήλωσε ο Daghlas.
Τονίζει ότι μια μεγάλη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή είναι απαραίτητη για να καθοριστεί οριστικά το εάν το να κοιμηθείτε νωρίτερα μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη. «Αλλά η παρούσα μελέτη αλλάζει σίγουρα το βάρος των στοιχείων προς υποστήριξη της αιτιώδους επίδρασης του συγχρονισμού του ύπνου με την κατάθλιψη», επισήμανε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης