Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Πώς θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του ρυθμιστή Melenchon στον β' γύρο των εκλογών (24/4) – Αιφνιδιασμός για Macron

Γαλλία: Πώς θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του ρυθμιστή Melenchon στον β' γύρο των εκλογών (24/4) – Αιφνιδιασμός για Macron
Η δημόσια διαβούλευση στο κόμμα του Melenchon έδωσε αποτέλεσμα που δεν ικανοποιεί τον Γάλλο πρόεδρο
Σχετικά Άρθρα

Ρυθμιστικό ρόλο θα έχει η Αριστερά του Jean - Luc Melenchon στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου 2022, καθώς στον πρώτο γύρο πέτυχε εκλογική επίδοση κοντά στο 22%.
Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Melenchon θα απόσχουν ή θα ρίξουν στην κάλπη λευκό ψηφοδέλτιο
στη μάχη μεταξύ του προέδρου Emmanuel Macron και της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς Marine Le Pen, όπως προκύπτει από εσωτερική διαβούλευση.
Ο Macron αναδείχθηκε πρόεδρος το 2017 αφού κέρδισε τη Le Pen όταν οι ψηφοφόροι συσπειρώθηκαν πίσω του στον δεύτερο γύρο για να κρατήσουν το ακροδεξιό κόμμα εκτός εξουσίας.
Η πρώτη ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής (10/4) δημιούργησε την ίδια εντύπωση για τον δεύτερο γύρο, αλλά ο Macron αντιμετωπίζει μια πολύ πιο σκληρή πρόκληση με τις δύο πλευρές να θέλουν απεγνωσμένα να φλερτάρουν αυτούς που υποστήριξαν τον Melenchon, ο οποίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου με περίπου 22% των ψήφων.

Λευκό ή αποχή

Ο Melechon κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν τη Le Pen, αλλά σταμάτησε να υποστηρίζει τον Macron και είπε ότι το κόμμα του θα πραγματοποιήσει δημόσια διαβούλευση για να βοηθήσει όσους τον υποστήριξαν.
Σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή (17/4) από περίπου 215.000 άτομα που συμμετείχαν, ποσοστό μεγαλύτερο από το 66% δήλωσε ότι θα απέχει ή θα ψηφίσει λευκό.
Ποσοστό 33% δήλωσε πως θα ψήφιζε τον Macron.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή της ψήφου στη Le Pen δεν δόθηκε στους ερωτηθέντες και αυτό περιπλέκει την κατάσταση.

O Macron έχασε το…μέτωπο

«Τα αποτελέσματα δεν είναι δεσμευτικά για κανέναν... ο καθένας θα ψηφίσει όπως νομίζει», έγραψε η ομάδα εκστρατείας του Melenchon στον ιστότοπό της.
Με το εκλογικό σώμα κατακερματισμένο και αναποφάσιστο, οι εκλογές πιθανότατα θα κερδηθούν από τον υποψήφιο που μπορεί να φτάσει πέρα από το στρατόπεδό του για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η άλλη επιλογή θα ήταν πολύ χειρότερη.
Για δεκαετίες, ένα «δημοκρατικό μέτωπο» ψηφοφόρων όλων των πλευρών που συσπειρώνονται πίσω από έναν κυρίαρχο υποψήφιο συνέβαλε στο να κρατηθεί η ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.
Όμως ο Macron, του οποίου το επιθετικό ύφος και οι πολιτικές του που στράφηκαν προς τα δεξιά έχουν δυσαρεστήσει πολλούς ψηφοφόρους και δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει αυτόματα σε αυτή την υποστήριξη.
Εξάλλου σύμφωνα με δημοσκόπηση των IPSOS-Sopra-Steria περίπου το 33% των ψηφοφόρων του Melenchon θα στηρίξει τον Macron αλλά ένα – όχι ευκαταφρόνητο - 16% θα ψηφίσει τη Le Pen στις 24 Απριλίου.
Πάντως το 50% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων του Melenchon δεν δήλωσαν τι πρόκειται να ψηφίσουν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης