Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παιχνίδια πολέμου και στην Αρκτική – Επείγουσα προειδοποίηση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ να σταματήσει κάθε επικίνδυνη ενέργεια

Παιχνίδια πολέμου και στην Αρκτική – Επείγουσα προειδοποίηση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ να σταματήσει κάθε επικίνδυνη ενέργεια

Πεδίο εντάσεων ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία και η Αρκτική

Σχετικά Άρθρα

Αυστηρή προειδοποίηση στο ΝΑΤΟ να σταματήσει τις αυξημένες δραστηριότητες στην Αρκτική απευθύνει η Μόσχα ενώ βλέπει κινδύνους «απροσδόκητων επεισοδίων» στην περιοχή, όπως μετέδωσε την Κυριακή (17/4/2022) το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον Ρώσο πρεσβευτή Nikolai Korchunov.
Τον Μάρτιο, η Φινλανδία και η Σουηδία
, που και οι δύο εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, διεξήγαγαν συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις με το βορειοατλαντικό σύμφωνο.
Η άσκηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου πρόσθεσε ένταση στο πολεμικό παιχνίδι, αναφέρει το Reuters.
Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Ανεπιθύμητα περιστατικά»

«Η πρόσφατη αύξηση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στην Αρκτική προκαλεί ανησυχία.
Μια άλλη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση της συμμαχίας διεξήχθη πρόσφατα στη βόρεια Νορβηγία. Κατά την άποψή μας, αυτό δεν συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής», δήλωσε ο Korchunov .
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια δραστηριότητα εγείρει τον κίνδυνο «ανεπιθύμητων περιστατικών», τα οποία, εκτός από κινδύνους για την ασφάλεια, μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο οικοσύστημα της Αρκτικής.
Δεν διευκρίνισε σε τι είδους περιστατικό μπορεί να αναφέρεται.
Ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin προειδοποίησε το ΝΑΤΟ την Πέμπτη (14/4) ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους σε έναν ευρωπαϊκό θύλακα.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής και θα ενισχύσει τη δυτική στρατιωτική συμμαχία, δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, καλώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες να μην χάνουν χρόνο και να υποβάλουν αίτηση προσχώρησης.
Ο Gitanas Nauseda αγνόησε τις ρωσικές προειδοποιήσεις περί αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας στη Βαλτική και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αναφέρουν οι Financial Times.
Είπε ότι η Μόσχα έχει διατηρήσει τέτοια όπλα στον θύλακα του Καλίνινγκραντ εδώ και πολλά χρόνια και ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα απαντούσαν μόνο στη ρωσική επιθετικότητα.
«Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα βελτιώσει την κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή της Βαλτικής.
Θα είμαστε σε θέση να επιβλέπουμε και να ελέγχουμε καλύτερα την περιοχή της Βαλτικής από στρατιωτική άποψη.
Αλλά αυτό θα ενισχύσει επίσης το ΝΑΤΟ ως οργανισμό», είπε ο Nauseda στους Financial Times.
Και οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ, αλλά έμειναν εκτός ΝΑΤΟ, πιστεύοντας ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία εξυπηρετούνταν καλύτερα με την παραμονή εκτός της συμμαχίας.
Αλλά σε μια απρόσμενη εξέλιξη, η Φινλανδία πρόκειται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η Σουηδία εξετάζει εάν θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, καθώς και οι δύο αξιολογούν τις εξελίξεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης