Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρωτικοί βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Χάρκοβο και Lviv, οι Ρώσοι εκκαθαρίζουν τη Μαριούπολη – Θρίλερ με το πλοίο Moskva

Σαρωτικοί βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Χάρκοβο και Lviv, οι Ρώσοι εκκαθαρίζουν τη Μαριούπολη –  Θρίλερ με το πλοίο Moskva

Εκκαθαρίζουν οι ρωσικές δυνάμεις τη Μαριούπολη – Πλήγματα εναντίον του Κιέβου και άλλων πόλεων στη δυτική Ουκρανία, βομβαρδίζονται υποδομές - Εμφανίστηκαν μέλη του πληρώματος του βυθμισμένου καταδρομικού Moskva

Σχετικά Άρθρα

(upd 5) Με τις διαπραγματεύσεις να είναι τελματωμένες ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία φαίνεται πως θα είναι πολύμηνος, όπως προκύπτει και τις συμβάσεις διάρκειας έως έξι μηνών που προσφέρουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο νέο προσωπικό που θα αναπτυχθεί στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν σημαντική κλιμάκωση μετά τα δραματικά γεγονότα στην Bucha πόλη κοντά στο Κίεβο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπου τελικά οι ουκρανικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και τα σκηνοθέτησαν ώστε να στοχοποιήσουν και ενοχοποιήσουν την Ρωσία αλλά και την απρόσμενη εξέλιξη να βυθιστεί η Ρωσική ναυαρχίδα Moskva.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι βυθίστηκε το πολεμικό πλοίο ανοικτά της Οδησσού της Ουκρανίας από έκρηξη πυρομαχικών
και ότι οι 510 ναύτες και πλήρωμα διασώθηκαν.
Μάλιστα μέλη του πληρώματος εμφανίστηκαν το Σάββατο (16/4/2022) σε επιθεώρηση που έγινε από τον αρχηγό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με το Κίεβο όλα τα μέλη του πληρώματος έχουν χάσει τη ζωή τους.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι δύο πύραυλοι Neptune με αντιπερισπασμό τουρκικό drones έπληξε το ρωσικό πολεμικό πλοίο προκαλώντας του μεγάλες καταστροφές και στο τέλος βυθίστηκε.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι τα όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που καταλήγουν στην Ουκρανία θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση και σε απρόβλεπτες καταστάσεις… με την CIA τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και πυρηνικά όπλα…
Και ενώ το σκηνικό επιδεινώνεται οι σκανδιναβικές χώρες αναφέρουν ότι βλέπουν είσοδο στο ΝΑΤΟ… εξέλιξη που θα πυροδοτούσε απρόβλεπτες καταστάσεις με την Ρωσία.
Ανησυχία για απρόβλεπτες εξελίξεις και η αποκάλυψη, πως εν ενεργεία Βρετανοί κομάντο εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό.

Zelensky: Τέλος οι διαπραγματεύσεις

Η εξόντωση» των τελευταίων ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση», προειδοποίησε ο Volodymyr Zelensky.
«Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε (ειρηνευτική) διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία», δηλώνει ο Zelensky σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ukraïnska Pravda προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο».

Στο Κίεβο ο Abramovich 

Ο Ρώσος μεγιστάνας Roman Abramovich βρίσκεται στο Κίεβο σε μια προσπάθεια για την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες διακοπήκαν με αφορμή αποκαλύψεις για «σφαγές αμάχων» στην πόλη Bucha και αλλού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 16 Απριλίου 2022
Ο Abramovich συναντήθηκε με Ουκρανούς διαπραγματευτές για να συζητήσουν τρόπους αναβίωσης των συνομιλιών, σύμφωνα πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο.
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος έχει μακροχρόνιους δεσμούς με τον Πρόεδρο Vladimir Putin, ενεργεί ως άτυπος διαμεσολαβητής από την έναρξη του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ζήτησε εμπλοκή του.
Μετά τον τελευταίο γύρο των συναντήσεων διά ζώσης στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου --στην οποία παρευρέθηκε ο Abramovich -- υπάρχουν ελάχιστα σημάδια προόδου.
Ο Putin δήλωσε την Τρίτη 12 Απριλίου 2022 ότι βρίσκονται σε «αδιέξοδο» και θα συνεχίσει «την ειδική στρατιωτικη΄ επιχείρηση», όπως την αποκαλεί.
Ο Zelensky δήλωσε απο την πλευρά του ότι η ανακάλυψη των τελευταίων εβδομάδων αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου από ρωσικά στρατεύματα στη Bucha και σε άλλες πόλεις κοντά στο Κίεβο περιπλέκει τις προοπτικές για τις διαπραγματεύσεις.
Η Μόσχα, από την πλευρά της αρνείται ότι οι στρατιωτικές της δυνάμεις της διέπραξαν φρικαλεότητες.

Εκκαθάριση της Μαριούπολης

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 ότι «έχει εκκαθαρίσει το σύνολο της αστικής ζώνης της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις» και ότι μόνο λίγοι μαχητές παραμένουν στην μεταλλουργική μονάδα Azovstal, θέατρο επαναλαμβανόμενων συγκρούσεων.
«Η μόνη ευκαιρία να σώσουν τις ζωές του είναι να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.
Περίπου 2.500 Ουκρανοί στρατιώτες, εθνικιστές και ξένοι μισθοφόροι βρίσκονται στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal, δήλωσε ο Igor Konashenkov.
«Κατά την απελευθέρωση της Μαριούπολης, 1.464 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη παραδοθεί.
Ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έφυγαν από το Azovstal.
Σύμφωνα με τον στρατηγό, από τις 16 Απριλίου, η ουκρανική άμυνα έχει χάσει περισσότερους από 4.000 άτομα μόνο στη Μαριούπολη.


Η Ρωσία περνάει στην στρατιωτική αντεπίθεση

Η Ρωσία για πρώτη φορά αλλάζει στρατηγική στο πόλεμο με την Ουκρανία και χρησιμοποιεί τα βαρέως τύπου αεροσκάφη Tu 22M3 πλήττοντας στόχους πάνω από το λιμάνι της Μαριούπολης.
Επίσης χρησιμοποίησε και τα αεροσκάφη Tu 95 – 100 εκτοξεύοντας πυραύλους κρουζ.
Ειδικά στην Μαριούπολη οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το 90% του εδάφους και μετά την κατάληψη της περιοχής στο lliych όπου βρίσκεται το εργοστάσιο χάλυβα, το μόνο ελεύθερο σημείο είναι το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal όπου βρίσκονται οι τελευταίες δυνάμεις των Ουκρανών.
Η Μαριούπολη έπεσε αλλά η αντίσταση των Ουκρανών ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή.
llycchhh.png

Κατάρριψη μεταγωγικού με δυτική βοήθεια κοντά στην Οδησσό

Οι μονάδες αεράμυνας της Ρωσίας κατέρριψαν ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε δυτικά όπλα έξω από την Οδησσό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Igor Konashenkov.
«Κοντά στην Οδησσό, οι ρωσικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο, το οποίο παρέδιδε μεγάλο φορτίο όπλων που προμήθευαν στην Ουκρανία δυτικές κομητείες», είπε.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Konashenkov, η επιχειρησιακή και τακτική αεροπορία κατέστρεψε 67 περιοχές συγκέντρωσης ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού και υλικού τις τελευταίες 24 ώρες.


Σαρωτικοί βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Χάρκοβο και Lviv

Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Λβιβ και ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο και το Χάρκοβο το Σάββατο (16/4/2022), καθώς η Μόσχα συνεχίζει να απειλεί ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς σε ουκρανικές πόλεις μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας του Στόλου της, στη Μαύρη Θάλασσα.
Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, θέατρο των πιο σφοδρών μαχών και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής του πολέμου, ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν ελπίζοντας ότι θα αντισταθμίσουν την αποτυχία τους να καταλάβουν το Κίεβο, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο.
Η Μόσχα δήλωσε πως τα αεροσκάφη της έπληξαν ένα εργοστάσιο επισκευής αρμάτων μάχης στην πρωτεύουσα, όπου ακούστηκε ο ήχος μιας έκρηξης και καπνός ήταν ορατός στον νοτιοανατολικό τομέα Νταρμίτσκιι. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και οι γιατροί αγωνίζονταν να σώσουν άλλους.
Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη Λευκορωσία εκτόξευσαν επίσης πυραύλους στην περιοχή του Lviv κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, όπου τέσσερις πύραυλοι Κρουζ καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.
bombs.jpg

Εκτιμήσεις ότι ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας θα κρατήσει μήνες…

Οι εκτιμήσεις πλέον είναι ζοφερές.
Οι ρωσικές δυνάμεις σε λίγες ημέρες φθάνουν τους δύο μήνες πολέμου στην Ουκρανία με εκατέρωθεν χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έχει 2.500 με 3.000 νεκρούς στρατιώτες νεκρούς και 10.000 τραυματίες χωρίς να είναι σαφές πόσοι από αυτούς θα επιβιώσουν.
.Οι νέες εκτιμήσεις είναι ότι ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας θα κρατήσει μήνες και δεν θα τελειώσει ούτε τον Μάιο 2022 που είχαν… προβλέψει οι Ισραηλινοί.
Εφόσον αυτό συμβεί είναι ξεκάθαρο ότι το μείγμα ένοπλη σύγκρουση, κυρώσεις, οικονομικός και ενεργειακός πόλεμος, κλιμάκωση θα ενταθούν επιδεινώνοντας το διεθνές κλίμα….

Ο ρωσικός απολογισμός

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταρρίψει 134 ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη και 460 drones ενώ κατέστρεψαν 2.269 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής τους επιχείρησης στην Ουκρανία, δήλωσε το Σάββατο (16/4/2022) ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στρατηγός Igor Konashenkov.
«Συνολικά, οι ακόλουθοι στόχοι έχουν καταστραφεί από την αρχή της ''ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης'':
134 αεροσκάφη, 460 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 246 συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος, 2.269 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 252 συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης, 987 πυροβόλα πυροβολικού και όλμους και 2.158 ειδικά στρατιωτικά μηχανοκίνητα οχήματα», είπε ο εκπρόσωπος.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, η Εθνική Φρουρά, οι ξένοι μισθοφόροι είχαν χάσει 23.367 μέλη έως τις 16 Απριλίου 2022.
bomb.jpg

Εξάμηνες συμβάσεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν έως και εξάμηνες συμβάσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζητούν κυρίως πολυβολητές και εκτοξευτές χειροβομβίδων.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να λάβουν ειδική στρατιωτική εκπαίδευση και να μπορούν να βρεθούν στο μέτωπο του πολέμου εντός ολίγων ημερών, αναφέρει το BBC, που έκανε σχετική έρευνα για το θέμα .
«Οι δημοσιογράφοι του βρετανικού δικτύου δοκίμασαν τις δυνάμεις τους, απαντώντας σε αρκετές αγγελίες», γράφει η γερμανική «Bild».
Υπήρξαν κάποιοι που δήλωσαν ότι είναι 25χρονοι φοιτητές, υποστηρίζοντας ότι ξέρουν να οδηγούν τεθωρακισμένα και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μεταβούν άμεσα στην Ουκρανία.

Zelensky: Περίπου 3.000 ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα

Μέχρι σήμερα στον πόλεμο με τη Ρωσία έχουν σκοτωθεί 2.500 - 3.000 ουκρανοί στρατιώτες, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, V. Zelensky, επικαλούμενος εκτιμήσεις αξιωματούχων του.
Επιπλέον, περίπου 10.000 ουκρανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί, ενώ «είναι δύσκολο να πούμε πόσοι εξ αυτών θα επιβιώσουν», πρόσθεσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Σε ό,τι αφορά τις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων, έκανε λόγο για 19.000 - 20.000 νεκρούς, τη στιγμή που η Μόσχα επισήμως αναφέρει 1.350 νεκρούς στρατιώτες της.
Κληθείς να σχολιάσει βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες για τους νεκρούς και τις καταστροφές στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο εμφανίζεται μια μητέρα να βρίσκει το πτώμα του γιου της μέσα σε πηγάδι, ο V. Zelensky ανέφερε πως «είναι μεγάλος ο πόνος μου!» και «ως πατέρας, δεν μπορώ να το δω. Επειδή το μόνο που θέλεις μετά είναι να εκδικηθείς και να σκοτώσεις».
«Είμαι υποχρεωμένος όμως να το δω ως πρόεδρος μιας χώρας, όπου πολλοί άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο και έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι που θέλουν να ζήσουν», συμπλήρωσε.
«Όλοι μας θέλουμε να πολεμήσουμε», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος και σημείωσε πως «ωστόσο, όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου αυτός ο πόλεμος να μην είναι δίχως τέλος. Όσο περισσότερο διαρκέσει, τόσο περισσότερους θα χάσουμε. Όλες αυτές οι απώλειες θα είναι όπως εκείνη».
ζ1_1.png

ζ2_1.png
ζ3_1.pngΕμφανίστηκαν τα μέλη του πληρώματος του βυθισμένου καταδρομικού Moskva

Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας ναύαρχος Nikolay Yevmenov συναντήθηκε με μέλη του πληρώματος του βυθισμένου καταδρομικού Moskva και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να υπηρετούν σε άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Η Ρωσία ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης (14/4/2022) ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκε έπειτα από έκρηξη των πυρομαχικών της.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι το πλοίο επλήγη από ουκρανικούς πυραύλους, γεγονός που επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.
Το Κρεμλίνο δεν έχει δώσει καμία πληροφορία για απώλειες μεταξύ των 510 μελών του πληρώματος του Moskva.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι το πλήρωμα απομακρύνθηκε από το ρωσικό καταδρομικό.
Ουκρανικές πηγές δήλωσαν ωστόσο ότι οι επιχειρήσεις εκκένωσης του πλοίου απέτυχαν λόγων των καιρικών συνθηκών.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο διάρκειας 26 δευτερολέπτων που δείχνει τον ναύαρχο Nikolay Yevmenov και δύο ακόμη αξιωματικούς να επιθεωρούν 100 περίπου παρατεταγμένους ναύτες.

pliroma.JPG
Πλήγμα η βύθιση του ρωσικού καταδρομικού


To σύμβολο του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα το καταδρομικό Moskva βυθίστηκε, ενώ ο ρωσικός στόχος επιχειρούσε να ρυμουλκήσει το ρωσικό πλοίο σε λιμάνι καθώς είχε υποστεί εκτεταμένες ζημίες.
Η Ρωσία επιμένει ότι το καταδρομικό Moskva η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα υπέστη μεγάλη ζημιά μετά από έκρηξη σε πυρομαχικά ενώ οι 510 επιβαίνοντες ναύτες και πλήρωμα κατάφεραν να διαφύγουν τον κίνδυνο.
Η αιτία της μεγάλης καταστροφής για το ρωσικό πολεμικό ναυτικό έχει σημασία γιατί σε ένα πόλεμο η προπαγάνδα και η ψυχολογία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιμένουν ότι το καταδρομικό υπέστη μεγάλες ζημιές από έκρηξη πυρομαχικών.
Εικόνες και δορυφορικά ευρήματα δείχνουν ότι… μάλλον είναι το πιθανότερο σενάριο όντως να προκλήθηκε έκρηξη σε πυρομαχικά εξέλιξη που δείχνει ότι υπήρχε πλημμελής έλεγχος στο καταδρομικό…
Το Institute for The Study of War το αμερικανικό ινστιτούτο που παρακολουθεί εκτενώς και καθημερινά τον πόλεμο και είναι ξεκάθαρα διακείμενο εχθρικά στην Ρωσία, αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας ότι βύθισαν το καταδρομικό Moskva είναι ψευδείς.
Μάλιστα θεωρείται νίκη προπαγάνδας η βύθιση του Moskva και υποδεικνύουν ρωσικές ελλείψεις είτε κακή αεράμυνα, είτε απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφαλείας.
Η απώλεια του Moskva θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους κρουζ, αλλά είναι απίθανο να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις ρωσικές επιχειρήσεις συνολικά.
Ο κύριος ρόλος του Moskva ήταν πιθανότατα η διεξαγωγή χτυπημάτων ακριβείας με πυραύλους κρουζ Kalibr σε στόχους σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων κέντρων επιμελητείας και αεροδρομίων.
Αυτά τα ρωσικά πλήγματα ήταν αποτελεσματικά αλλά περιορισμένα σε αριθμό σε σύγκριση με τις αεροπορικές επιδρομές και τους πυραύλους κρουζ από το έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια της εισβολής.

Τι αναφέρουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι το ρωσικό καταδρομικό Moskva καταστράφηκε από δύο πυραύλους Neptune ενώ είχε χρησιμοποιηθεί και ως δόλωμα ένα τουρκικό drones ΤΒ2.

Οι προστατευτικοί αισθητήρες του ρωσικού καταδρομικού βάρους 12.500 τόνων μάλλον δεν είδαν τους πυραύλους Neptune να κατευθύνονται επειδή παρακολουθούσαν τουρκικά drones TB2.
Η αιφνιδιαστική επίθεση έλαβε χώρα στις 2 τα ξημερώματα στις 14 Απριλίου 2022, καθώς το Moskva, το κύριο πολεμικό πλοίο «διοίκησης και ελέγχου» της Ρωσίας, βρισκόταν 60 μίλια νότια της Οδησσού.
Ο καπετάνιος του πλοίου και οι αξιωματικοί για την αεράμυνα παρακολουθούσαν ένα τουρκικό drones TB2 που είχε χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα, αγνοώντας ότι δύο πύραυλοι Neptune R360 στόχευαν το ρωσικό καταδρομικό.
Οι πύραυλοι, που ο καθένας ζυγίζει έναν τόνο και έχει βεληνεκές 170 ναυτικών μιλίων, πλησίασαν το Moskva πετώντας στο επίπεδο της θάλασσας.
Ταξιδεύοντας σε τόσο χαμηλή τροχιά σε θαλασσοταραχή σήμαινε ότι ήταν δύσκολο να εντοπιστούν.
Το Moskva ήταν μακράν το μεγαλύτερο πολεμικό σκάφος της Ρωσίας στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, εξοπλισμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους για την κατάρριψη αεροπλάνων και για επιθέσεις από την ακτή.
Διέθετε ειδικά ραντάρ για να παρέχει κάλυψη αεράμυνας στον στόλο.
Ήταν το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια σύγκρουσης από τότε που οι Βρετανοί τορπίλισαν τον πολεμικό πλοίο Belgrano της Αργεντινής στον πόλεμο των Φώκλαντ το 1982.
FQQR6uHXMAgSrHe_3.jpg
russwrship_1.png
ploiooo1_1.png
Άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Κλιμακώνεται η εμπλοκή χωρών της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία με δημοσιεύματα και του Βρετανικού Τύπου να κάνουν λόγο για συμμετοχή στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού,
Συγκεκριμένα, διοικητές του ουκρανικού στρατού κάνουν λόγο για δυο εκπαιδεύσεις από εν ενεργεία Βρετανούς αξιωματικούς, με το Λονδίνο προς το παρόν να μην επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να διαψεύδει.
Μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει την οργή της Ρωσίας, η οποία έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ όταν ανακοίνωσαν πως θα στείλουν για πρώτη φορά όπλα πυροβολικού και εκπαιδευτές του αμερικανικού στρατού στην Ουκρανία.
Η βρετανική εφημερίδα Times επικαλείται πηγές από δυο τάγματα του Ουκρανικού στρατού, οι οποίες ισχυρίζονται πως Ουκρανοί νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύτηκαν δυο φορές τις τελευταίες δυο εβδομάδες από εν ενεργεία Βρετανούς κομάντο.
Ο λοχαγός Yuriy Myronenko το τάγμα του οποίου βρίσκεται στη περιοχή Όμπολον της Ουκρανίας δήλωσε ότι Βρετανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων εκπαίδευσαν νεοσύλλεκτους στη χρήση αντιαρματικών πυραύλων NLAWs, οι οποίοι είχαν σταλεί από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία.
Παράλληλα ο δεύτερος διοικητής, ο οποίος δίνει μόνο το κωδικό όνομα «Bear», σχολίασε την καλή σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ Βρετανών και Ουκρανών στρατιωτών, καθώς όπως τονίζει «τους κάλεσαν να επισκεφτούν τη Βρετανία μετά το τέλος του πολέμου».
Πρώην Βρετανοί στρατιώτες, πεζοναύτες και κομάντο των ειδικών δυνάμεων βρίσκονται επίσης στην Ουκρανία και εργάζονται ως συμβασιούχοι εκπαιδευτές και εθελοντές, αλλά οι Ουκρανοί αξιωματικοί επέμεναν μέχρι τώρα, πως δεν ήταν εν ενεργεία.
Ο James Heappey, υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας, ότι τα ουκρανικά στρατεύματα επρόκειτο να φτάσουν στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα για εκπαίδευση στα τεθωρακισμένα οχήματα.
Ο Myronenko σημείωσε ότι η επανέναρξη της εκπαίδευσης είναι κρίσιμη επειδή οι νεοσύλλεκτοι και οι βετεράνοι που εγγράφηκαν, όταν ξεκίνησε η εισβολή δεν είχαν εμπειρία με τους αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους η Βρετανία συνέχισε να στέλνει καθώς εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις.
Μέχρι πρότινος οι Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονταν κυρίως μέσω βίντεο στο Youtube, αφού οποιαδήποτε εκπαίδευση επί ουκρανικού εδάφους θα μπορούσε να θεωρηθεί άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
Στην Ουκρανία το προηγούμενο διάστημα βοηθούσαν στην εκπαίδευση Βρετανοί απόστρατοι, όχι όμως εν ενεργεία.
Μάλιστα η Βρετανία απέσυρε και το στρατό που είχε αναπτύξει στην Ουκρανία από το 2014.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας παρόλα αυτά ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε τα λεγόμενα των Ουκρανών στρατιωτικών, σε μια μάλλον συνηθισμένη τακτική μη σχολιασμού ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο σε μια σειρά Βρετανούς πολιτικούς, μεταξύ αυτών και ο Boris Johnson.

Ρωσικές κυρώσεις στη Βρετανία


Η Ρωσία απαγόρευσε στον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson και σε υπουργούς της κυβέρνησής του την είσοδο στη χώρα λόγω της «εχθρικής» στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss, ο υπουργός Άμυνας Ben Wallace και άλλοι 10 πολιτικοί -κυρίως μέλη του υπουργικού συμβουλίου- έχουν επίσης δεχθεί παρόμοιες κυρώσεις.
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη ως αντίποινα για τις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον της Ρωσίας από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.
Τον Μάρτιο 2022, η Μόσχα επέβαλε παρόμοια απαγόρευση κατά του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης