Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σπάνε» οι κυρώσεις - Η Αρμενία άρχισε να πληρώνει το ρωσικό αέριο σε ρούβλια

«Σπάνε» οι κυρώσεις - Η Αρμενία άρχισε να πληρώνει το ρωσικό αέριο σε ρούβλια
Το γεγονός επιβεβαίωσε και η κρατική εταιρεία Gazprom
Σχετικά Άρθρα

 

Η Αρμενία ξεκίνησε να πληρώνει για το φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία σε ρούβλια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Vahan Kerobia στο τέλος της επίσκεψής του στη Μόσχα την προηγούμενη Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ το Σάββατο 16 Απριλίου 2022.
«Από όσο γνωρίζω, οι τελευταίες πληρωμές πραγματοποιήθηκαν σε ρούβλια», δήλωσε ο Kerobian στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι RBK.
Η εφημερίδα της Μόσχας Kommersant επιβεβαίωσε το γεγνίος με δήλωση εκπρόσωπου του ρωσικού μονοπωλίου φυσικού αερίου Gazprom.

Ενίσχυση της ισοτιμίας του ρουβλίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διέταξε τον περασμένο μήνα την Gazprom να χρεώνει τους αγοραστές από «μη φιλικές» χώρες σε ρούβλια.
Η κίνηση ενίσχυσε το ρωσικό νόμισμα αφού έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα όταν η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η αλλαγή της στάσης της Μόσχα

Η ρωσική απαίτηση έχει απορριφθεί από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες πληρώνουν για το ρωσικό αέριο κυρίως σε ευρώ.
Επισημαίνουν ότι η Ρωσία δεν δικαιούται να τροποποιεί όρους συμβολαίων.
Αντίθετα, η κυβέρνηση της Αρμενίας επιδίωκαν εδώ και χρόνια μια μετάβαση σε πληρωμές σε ρούβλια με την ελπίδα να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών στο κόστος του ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Μόσχα πιστεύεται ότι είχε αντίρρηση σε αυτό μέχρι πρόσφατα.

Ο τεχνικός καθορισμός της τιμής από το δολάριο

Ο Kerobian επισήμανε ότι η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για την Αρμενία εξακολουθεί τεχνικά να ορίζεται σε δολάρια ΗΠΑ, με το Ερεβάν να πληρώνει ισοδύναμα ποσά πλέον σε ρούβλια.
Ο Suren Parsian,, οικονομολόγος από το Ερεβάν, επισήμανε ότι αυτό σημαίνει ότι η Αρμενία θα κερδίσει ελάχιστα από το νέο σύστημα πληρωμών προς το παρόν.
«Ανεξάρτητα από το αν η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου ανεβαίνει ή πέφτει, η αρμενική πλευρά πρέπει να πληρώσει το ισοδύναμο των 165 δολαρίων [ανά χίλια κυβικά μέτρα αερίου]», υποστήριξε ο ίδιος.

Μειωμένες τιμές χονδρικής

Το τιμολόγιο χονδρικής της Gazprom για την Αρμενία είναι πολύ χαμηλότερο από τις τρέχουσες διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.
Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Αρμενία εισήγαγε πέρυσι περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, αξίας 414 εκατομμυρίων δολαρίων, για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης για το καύσιμο.

Συμμορφώνονται οι αγοραστές

Αρκετοί αγοραστές ρωσικού αερίου συμφώνησαν να αλλάξουν σε πληρωμές σε ρούβλια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak.
«Αναμένουμε την απόφαση (για αλλαγή σε ρούβλια) από άλλους εισαγωγείς», πρόσθεσε, με τα σχόλιά του να δημοσιεύονται σε περιοδική έκδοση του υπουργείου του.
Δεν αποκάλυψε ποιοι ήταν οι πελάτες που είχαν ήδη προχωρήσει στην αλλαγή αυτή.
Ο πρόεδρος Putin δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αγοραστές ρωσικού αερίου από «μη φιλικές» χώρες θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, μια κίνηση που απορρίφθηκε από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του καθεστώτος των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας.

Η προειδοποίηση Putin

Ο Putin έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι κινδυνεύει να έχει μειωμένες προμήθειες αερίου εκτός κι αν πληρώσει σε ρωσικό νόμισμα καθώς επιδιώκει αντίποινα για τις κυρώσεις, που επιβλήθηκαν αναφορικά με αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Οι λογαριασμοί στην Gazprombank

Τον Μάρτιο, ο Putin πρότεινε οι αγοραστές ενέργειας να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank, όπου οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια θα μετατρέπονται σε ρούβλια.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 ότι η Ουγγαρία σχεδιάζει να πληρώσει για το ρωσικό αέριο με ευρώ μέσω της Gazprombank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης