Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ύμνοι για την Τουρκία και από την Ουκρανία: Είναι η μόνη χώρα που προσπάθησε για την επίτευξη ειρήνης με τη Ρωσία

Ύμνοι για την Τουρκία και από την Ουκρανία: Είναι η μόνη χώρα που προσπάθησε για την επίτευξη ειρήνης με τη Ρωσία
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που κατάφερε να φέρει τη Ρωσία και την Ουκρανία σε ειρηνευτικές συνομιλίες δήλωσε Ουκρανός διπλωμάτης
Σχετικά Άρθρα

Η Ουκρανία συνεργάζεται με την Τουρκία όσο το δυνατόν περισσότερο, για την παροχή μεγαλύτερης στήριξης στο Κίεβο και κατανοεί -αν και δεν είναι ευχαριστημένη- την πραγματικότητα των παράλληλων δεσμών της Άγκυρας με τη Μόσχα, όπως δήλωσε Ουκρανός διπλωμάτης.
Η Άγκυρα επέκρινε την εισβολή και πούλησε drones στο Κίεβο παρά τις ρωσικές αντιρρήσεις.
Αλλά έχει επίσης αντιταχθεί στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας και διατήρησε μια προσεκτική ρητορική, αποφεύγοντας να κατηγορήσει οποιαδήποτε χώρα για τη σύγκρουση, ακόμη και εν μέσω αναφορών για εγκλήματα πολέμου σε περιοχές της Ουκρανίας.
«Θα ήμασταν ευτυχείς αν η Τουρκία προσχωρούσε στις κυρώσεις» και σταματούσε τις πτήσεις από και προς τη Ρωσία.
Αλλά καταλαβαίνουμε αυτή την πραγματικότητα», είπε ο διπλωμάτης σε ξένους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, όπως γράφει το Reuters.
«...Αντί να επικρίνουμε την Τουρκία, εργαζόμαστε με την τουρκική πλευρά όσο το δυνατόν περισσότερο, και δεν απαιτούμε κάτι που είναι απίθανο», πρόσθεσε o ίδιος, σημειώνοντας ότι είναι η μόνη χώρα που κατάφερε να φέρει τη Ρωσία και την Ουκρανία σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ασφαλές καταφύγιο

Η Τουρκία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά την ενέργεια και τον τουρισμό στη Ρωσία, έχει αναδειχθεί σε ασφαλές καταφύγιο για τους Ρώσους που έρχονται αντιμέτωποι με τις δυτικές κυρώσεις.
Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι έχουν φτάσει στην Τουρκία και ζήτησαν άδεια παραμονής από την έναρξη του πολέμου.
Κατά την ίδια περίοδο, ωστόσο, έφτασαν επίσης περίπου 85.000 Ουκρανοί, από τους οποίους περίπου 47.000 μετοίκησαν σε άλλες χώρες ή επέστρεψαν στην πατρίδα τους, ανέφερε η ίδια πηγή.
Η Τουρκία έχει επίσης απαγορεύσει σε ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία να διέρχονται από τα στενά της στη Μαύρη Θάλασσα, «σώζοντας» έτσι την παράκτια πόλη της Οδησσού της Ουκρανίας, η οποία αντιστάθηκε στις ρωσικές επιθέσεις, είπε ο Ουκρανός διπλωμάτης.
Ορισμένα ρωσικά πλοία εξακολουθούν να διέρχονται και θα μπορούσαν να φέρουν πολεμοφόδια από τη Συρία, είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας:
«Ζητάμε από την τουρκική πλευρά να παρακολουθεί τι φέρνουν από τη Συρία στη Ρωσία».
Η Τουρκία αντιτίθεται στις πολιτικές της Ρωσίας στη Συρία και τη Λιβύη και την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, αλλά έχει αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, για το οποίο η Άγκυρα επλήγη με κυρώσεις από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2020, υπενθυμίζει το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης