Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αντεπίθεση οι Ρώσοι μετά τη βύθιση του καταδρομικού «Moskva» - Σκληρές μάχες στη Μαριούπολη της Ουκρανίας

Στην αντεπίθεση οι Ρώσοι μετά τη βύθιση του καταδρομικού «Moskva» - Σκληρές μάχες στη Μαριούπολη της Ουκρανίας
Περισσότεροι από 500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Χάρκοβο

Με το ρωσικό καταδρομικό Moskva να βρίσκεται στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας αποτελώντας ένα τεράστιο πλήγμα για τον πρόεδρο Putin και το ρωσικό στρατό, το Κίεβο, με αναπτερωμένο ηθικό, ανέφερε ότι προσπαθεί να σπάσει την πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις και ότι μάχες μαίνονται γύρω από τις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Illich Steel and Iron Works και στην περιοχή του λιμανιού.
«Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι δύσκολη και σκληρή.
Μάχες μαίνονται αυτή τη στιγμή.
Ο ρωσικός στρατός καλεί συνεχώς πρόσθετες μονάδες να εισβάλουν στην πόλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Οlexander Motuzianik.
«Αλλά ως τώρα οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να το καταλάβουν πλήρως», είπε σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Ο Motuzianik σημείωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας για να επιτεθεί στη Μαριούπολη για πρώτη φορά από την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου και ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους για την κατάληψη των πόλεων Ρουμπεζνόγιε, Ποπάσνα στην ανατολική Ουκρανία.
Επίσης χαρακτήρισε σημαντική την απώλεια του ρωσικού καταδρομικού Moskva, που βυθίστηκε χθες το βράδυ.
Ωστόσο, είπε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος να δώσει πληροφορίες για ένα εργοστάσιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι έπληξε με πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχο της τις εγκαταστάσεις της Illich Steel and Iron Works της Μαριούπολης και προειδοποίησε για περισσότερα πλήγματα σε στόχους στο Κίεβο.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 34 τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε μια οικιστική περιοχή στο Χάρκοβο, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.
"Οι κατακτητές πυροβόλησαν σε μια από τις κατοικημένες περιοχές της πόλης του Χάρκοβο. Δυστυχώς, 34 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί επτά μηνών", δήλωσε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ στο Telegram.
34321.jpg
"Ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο (σ.σ. ο ρωσικός στρατός), όπως αποδεικνύεται, μπορεί να πολεμήσει μόνο τον άμαχο πληθυσμό», είπε ειρωνικά, καλώντας τους κατοίκους να μην βγουν στους δρόμους, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.
Νωρίτερα σήμερα, επτά άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 27 τραυματίστηκαν από ρωσικά πυρά σε λεωφορεία που απομάκρυναν κατοίκους από την περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με την ουκρανική εισαγγελία.
Περισσότεροι από 500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε αυτή την περιοχή που συνορεύει με τη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες ο Σινεγκούμποφ.
Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο, το Χάρκοβο ήταν πεδίο σφοδρών μαχών για πολλές ημέρες στην αρχή της ρωσικής εισβολής, αλλά παραμένει πάντα υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.
17_1.jpg
Zelensky: Η Ρωσία μπορεί να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι «όλος ο κόσμος» πρέπει να «ανησυχεί» για τον κίνδυνο ο Ρώσος ομόλογός του Vladimir Putin, πιεσμένος από τις στρατιωτικές του αποτυχίες στην Ουκρανία να καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου, απηχώντας την προειδοποίηση του επικεφαλής της CIA.
Οι στρατιωτικές ήττες που το Κίεβο και δυτικές πρωτεύουσες λένε πως υφίσταται ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσουν τον Putin να καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου ή πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος στη χώρα αυτή, υποστήριξε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής της CIA William Burns.
«Δεδομένου ότι είναι πιθανό ο πρόεδρος Putin και η ρωσική ηγεσία να βυθιστούν στην απελπισία, λαμβανομένων υπόψη των ηττών που υπέστησαν έως τώρα από στρατιωτική άποψη, κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα, ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος», είπε ο Burns κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ατλάντα.
Ερωτηθείς από το CNN εάν συμμερίζεται αυτή την ανησυχία, ο Zelensky απάντησε: «Όχι μόνο εγώ, νομίζω ότι ολόκληρος ο κόσμος, όλες οι χώρες πρέπει να ανησυχούν».
Εξήγησε ότι αυτή η ανησυχία σχετίζεται με τα «πυρηνικά όπλα» ή «χημικά όπλα».
«Μπορούν να το κάνουν», «για αυτούς, οι ανθρώπινες ζωές δεν αξίζουν τίποτα», τόνισε σε αυτή τη συνέντευξη στο CNN, που θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή, με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο να αναρτά ένα απόσπασμα αυτής.
«Ας μην ανησυχούμε, ας είμαστε προετοιμασμένοι», πρόσθεσε. «Αλλά αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά την Ουκρανία», αφορά «ολόκληρο τον κόσμο» υπογράμμισε.
Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει πως έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, αλλά «δεν έχουμε δει στ’ αλήθεια απτές ενδείξεις όπως ανάπτυξη (πυρηνικών όπλων) ή άλλα στρατιωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να μεγεθύνουν τις ανησυχίες μας», δήλωσε ο επικεφαλής της CIA.
16_5.jpg
Η Ρωσία απελαύνει 18 μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ


Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, ανακηρύσσει ανεπιθύμητα πρόσωπα 18 μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ρωσία το συντομότερο δυνατό.
Από την άλλη, «αδικαιολόγητη» και «αβάσιμη» χαρακτηρίζει ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο την απόφαση της Μόσχας να απελάσει 18 μέλη της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για «αντίποινα».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την αδικαιολόγητη, αβάσιμη απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να απελάσει 18 μέλη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι εν λόγω διπλωμάτες της ΕΕ ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο και με πλήρη σεβασμό πλήρως της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις» αναφέρει ο Στάνο.
Προσθέτει ότι «δεν υπάρχει λόγος για την απόφαση της Παρασκευής από τις ρωσικές αρχές πέρα από καθαρά αντίποινα.
Η επιλεγμένη πορεία δράσης της Ρωσίας θα βαθύνει περαιτέρω τη διεθνή της απομόνωση».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να καλεί σθεναρά τη Ρωσία να σταματήσει την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας και να επιστρέψει στον σεβασμό των διεθνών κανόνων και σε μια συνεργατική προσέγγιση στις διεθνείς της σχέσεις» καταλήγει ο Πήτερ Στάνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης