Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες δισεκατομμυρίων στις τράπεζες της Wall Street λόγω Ουκρανίας - Φόβος για μεγάλη αστάθεια στις αγορές

Απώλειες δισεκατομμυρίων στις τράπεζες της Wall Street λόγω Ουκρανίας - Φόβος για μεγάλη αστάθεια στις αγορές
Ποιος ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στις τράπεζες των ΗΠΑ…
Σχετικά Άρθρα

Απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων προβλέπουν οι αμερικανικές τράπεζες που είναι εισηγμένες στη Wall Street λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα δεν «βλέπουν» τέλος στις εχθροπραξίες.
Σε πρώτη φάση, βέβαια, αναλυτές και στελέχη χαρακτήρισαν τις απώλειες διαχειρίσιμες, ωστόσο εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις, όπως αυτές οι οποίες οδήγησαν σε αναστολή ορισμένων συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου τον περασμένο μήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, δήλωσε κατά τη διάρκεια τoυ conference call στο οποίο αναλύθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της τράπεζάς του, «Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη για τις αγορές, παρά μόνο ότι θα υπάρξει αστάθεια».
Ο CEO της Goldman Sachs, David Solomon, είπε ότι οι traders θα πρέπει να μάθουν να κινούνται σε νέο έδαφος, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αλλάζουν πολιτική...
«Η ρωσική εισβολή περιέπλεξε το γεωπολιτικό τοπίο και δημιούργησε ένα επιπλέον επίπεδο αβεβαιότητας που αναμένω ότι θα διαρκέσει περισσότερο από τον ίδιο τον πόλεμο» πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, η Citigroup, η οποία προσπαθούσε επί μακρόν να απαλλαγεί από τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, αντιμετώπισε τους μεγαλύτερους «αντίθετους ανέμους», λόγω του πολέμου.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι πιθανές απώλειές της θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 2,5 έως 3 δισεκατομμύρια δολάρια και άφησε στην άκρη αποθεματικά 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για προβλέψεις επί επισφαλειών.
Η εκτίμηση για τις ζημίες περιπλέκεται από το ερώτημα εάν θα καταφέρει να πουλήσει τις ρωσικές συμμετοχές της, από τη στιγμή που τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες δυτικές κυβερνήσεις επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις, ως απάντηση στην εισβολή του Vladimir Putin στην Ουκρανία.
«Πρόκειται για μια ρευστή κατάσταση και η δυνατότητα εξόδου από αυτές τις επιχειρήσεις θα εξαρτηθεί, πραγματικά, από τις εξελίξεις» δήλωσε ο Mark Mason, οικονομικός διευθυντής της Citi.

Προβλέψεις για Ρωσία

Η JP Morgan, σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, προέβλεψε επισφάλειες 300 εκατ. δολ.
Επίσης, έδωσε 120 εκατ. δολάρια λόγω των ζημιών που προκάλεσαν τα margin calls και ένα γιγαντιαίο short squeeze στον κινεζικό γίγαντα εξόρυξης και επεξεργασίας μετάλλων Tsingshan – ενέργεια η οποία αποδείχθηκε καταστροφική εν μέσω της αναταραχής στην αγορά που ακολούθησε το ξέσπασμα του πολέμου.
Ο Dimon είπε ότι η τράπεζα θα επανεξετάσει πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση, καθώς και το χρηματιστήριο του Λονδίνου και τις πρακτικές του.
Η Goldman, η οποία αποκάλυψε τον Φεβρουάριο ότι η έκθεσή της στη Ρωσία ήταν 650 εκατ. δολάρια, υπέστη καθαρή ζημία περίπου 300 εκατ. δολαρίων από επενδύσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Οι θέσεις μας ήταν σχετικά περιορισμένες, αλλά έχουμε επικεντρωθεί στο να τις κλείσουμε», είπε ο Solomon.
Η Morgan Stanley, από την άλλη, υποστήριξε ότι είχε «περιορισμένη» άμεση έκθεση στη Ρωσία, καθώς είχε παραδώσει την τραπεζική της άδεια στη χώρα χρόνια πριν από την εισβολή.
«Δεν μπορώ να προβλέψω πόση αστάθεια θα υπάρξει στην αγορά», δήλωσε η γενική οικονομική διευθύντρια της τράπεζας Sharon Yeshaya, προσθέτοντας. «[Αλλά] είμαστε πάντα υπόκεινται σε αυτό και θα πρέπει όλοι να το αντιμετωπίσουμε».

Περιορισμένος ο αντίκτυπος - O μεγάλος κερδισμένος

Οι απώλειες που αναφέρουν οι αμερικανικές τράπεζες είναι μικρές σε σύγκριση με τα κέρδη τους, γεγονός που ενισχύει την άποψη πολλών αναλυτών πως η έκθεσή τους είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Το 1 δισ. δολάρια σε προβλέψεις της Citi ήταν περίπου το 5% των εσόδων το α’ τρίμηνο και οι ζημίες των 300 εκατομμυρίων δολαρίων της Goldman αντιστοιχεί περίπου το 2% των εσόδων. 
Οι προβλέψεις της JP Morgan ήταν λιγότερο από το 1% των εσόδων.
«Το πιο σημαντικό ζήτημα σε ό,τι αφορά τη Ρωσία για τις τράπεζες δεν είναι η άμεση έκθεσή τους, αλλά η πιθανότητα διαταραχής της αγοράς εμπορευμάτων, που μπορεί να επισπεύσει μια ύφεση», δήλωσε ο Eric Hageman, ανώτερος αναλυτής στην Pzena Investment Management.
«Οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο μπορεί να ωθήσουν τα ποσοστά αθέτησης των πιστωτικών καρτών σε υψηλότερα επίπεδα».
Ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής έγινε επίσης αισθητός στην επενδυτική τραπεζική, με τη δραστηριότητα, ιδίως στην αναδοχή μετοχών, να επιβραδύνεται.
Τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική μειώθηκαν κατά 43% στη Citi, 37% στη Morgan Stanley, 36% στην Goldman Sachs και 32% στην JP Morgan.
Το πλήγμα αμβλύνθηκε από τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα στους κλάδους διαπραγμάτευσης των μεγάλων τραπεζών οι οποίοι καρπώθηκαν απροσδόκητα οφέλη από τη βαριά δραστηριότητα πελατών ως απάντηση στις ασταθείς τιμές των εμπορευμάτων και στην αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve. 
«Το μεγάλο ζήτημα αυτό του τριμήνου ήταν τα έσοδα από τις συναλλαγές, τα οποία λίγο-πολύ διέσωσαν τις τράπεζες, επειδή τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική ήταν πραγματικά αδύναμα σε γενικές γραμμές», δήλωσε ο James Shanahan, αναλυτής του Edward Jones.
Ένας μεγάλος κερδισμένος από την αστάθεια ήταν η Goldman Sachs, η οποία είδε τα έσοδα στο τμήμα συναλλαγών της να αυξάνονται κατά 4%, στα 7,87 δισεκατομμύρια δολάρια, παραμένοντας πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα και πολύ μπροστά από την πρόβλεψη των αναλυτών για 5,86 δισεκ. δολάρια.
Τα έσοδα από τις συναλλαγές για σταθερό εισόδημα, νομίσματα και εμπορεύματα έφτασαν τα 4,7 δισ. δολάρια, πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις για 3,1 δισ. δολάρια.
H JP Morgan ανακοίνωσε ότι tα έσοδα μειώθηκαν στα 30,7 δισ. δολάρια από 32,27 δισ. δολ.
Στη Citigroup, τα έσοδα μειώθηκαν στα 19,2 δισ. δολ. από 19,7 δισ. δολ., καθώς τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους υπεραντισταθμίστηκαν από τα χαμηλότερα μη τόκο έσοδα μεταξύ των επιχειρήσεων, ανέφερε η εταιρεία.
Τέλος, τα έσοδα από τις συναλλαγές μετοχών της Morgan Stanley ανήλθαν στα 3,2 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 2,7 δισ. δολάρια.
Τα έσοδα σταθερού εισοδήματος διαμορφώθηκαν σε 2,9 δισ. δολάρια για το τρίμηνο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των 2,2 δισ. δολάρια.

www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης