Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πόλεμος θα κοστίσει στην Ευρώπη δύο φορές περισσότερο από ό,τι η Covid - Δραματική η κατάσταση σε Ουκρανία και Ρωσία

Ο πόλεμος θα κοστίσει στην Ευρώπη δύο φορές περισσότερο από ό,τι η Covid - Δραματική η κατάσταση σε Ουκρανία και Ρωσία
Λεηλασίες, απώλεια παραγωγής, ανεργία: η κατάσταση σε ουκρανική, ρωσική και ευρωπαϊκή οικονομία είναι δραματική, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα

Αντιμέτωπες με μια τεράστια οικονομική κρίση, πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπινο επίπεδο και τις κατεστραμμένες υποδομές, είναι λόγω του πολέμου η ΕΕ, η Ουκρανία και η Ρωσία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, εκτιμάται ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 45,1% το 2021.
Μετά την εισβολή Putin, οι μισές επιχειρήσεις της χώρας έχουν κλείσει, ενώ η νέα εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας κάνει λόγο για σοβαρό πλήγμα στο ΑΕΠ, σε σύγκριση με την προπολεμική πρόβλεψη για ανάπτυξη 3%.
Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Anna Bjerde, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, είπε ότι το μέγεθος της συρρίκνωσης θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την ένταση του πολέμου.
«Το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος είναι συγκλονιστικό.
Η ρωσική εισβολή επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της Ουκρανίας και έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στις υποδομές» είπε.

Απώλειες

Η συνέχιση του πολέμου θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση σε οικονομικό επίπεδο, με την τράπεζα να προβλέπει συρρίκνωση κατά 20% του ΑΕΠ της Ρωσίας και συρρίκνωση 75% στο ΑΕΠ της Ουκρανίας.
Από την έναρξη της εισβολής, περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους, ενώ οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι η οικονομία της έχει ήδη χάσει περίπου 565 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με εκατομμύρια Ουκρανούς να εγκαταλείπουν τη χώρα ή να συμμετέχουν στον αγώνα κατά της Ρωσίας, το εργατικό δυναμικό έχει συρρικνωθεί δραματικά, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση της δραστηριότητας εν καιρώ πολέμου.
Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, κυρίως στην Πολωνία, με επιπλέον 6,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους εντός της χώρας.

Eπισιτιστική κρίση

Στο μεταξύ, το «μπλοκάρισμα» της ναυτιλίας στη Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία έβαλε stop περίπου το 90% των εξαγωγών σιτηρών της χώρας και το 50% των συνολικών εξαγωγών της.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως έχουν αυξηθεί, με την Ουκρανία να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιελαίου στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη Ρωσία.
Συνολικά, τα λιμάνια της Ουκρανίας έχουν ήδη υποστεί μείωση της κίνησης άνω του 75%.
Η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι η Ουκρανία χρειάζεται «μαζική οικονομική στήριξη άμεσα», ενώ έχει στείλει ήδη περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσει την κυβέρνηση να παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες στους πολίτες και έχει υποσχεθεί άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους μήνες.

Βαθιά ύφεση για τη Ρωσία…

Την ίδια στιγμή, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η Ρωσία έχει ήδη βυθιστεί σε βαθιά ύφεση λόγω των δυτικών κυρώσεων, προβλέποντας ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 11,2% φέτος.
Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και η ΕΕ θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πριν από το 2030.
Ωστόσο, το μπλοκ εξακολουθεί να πληρώνει 884 εκατομμύρια δολάρια για ενέργεια καθημερινά.
Αυτό το ποσό και μόνο αντιστοιχεί στο 40% του ρωσικού εισοδήματος.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει μόνιμες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, και οι αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα και ο πληθωρισμός θα πλήξουν εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο πόλεμος πρόκειται να προκαλέσει διπλάσια οικονομική ζημιά σε όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από ό,τι η πανδημία το 2020.
Εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η γειτονική Λευκορωσία, η Δημοκρατία της Κιργιζίας, η Μολδαβία και το Τατζικιστάν προβλέπεται να πέσουν σε ύφεση φέτος.
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν υποβαθμιστεί σε όλες τις οικονομίες λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης