Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα της ΕΚΤ: Χαμηλότερη ανάπτυξη (2,9%) και υψηλότερος πληθωρισμός (6%) στην ευρωζώνη το 2022

Έρευνα της ΕΚΤ: Χαμηλότερη ανάπτυξη (2,9%) και υψηλότερος πληθωρισμός (6%) στην ευρωζώνη το 2022

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αυξάνει τα κόστη, διαταράσσει το εμπόριο και πλήττει την εμπιστοσύνη

Σχετικά Άρθρα

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις οικονομολόγων, οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα της ΕΚΤ σχετικά με την πορεία της οικονομίας το 2022. Ειδικότερα, προέκυψε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αυξάνει τα κόστη, το εμπόριο και πλήττει την εμπιστοσύνη.
Οπως μεταδίδει το Reuters, οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην Survey of Professional Forecasters (SPF) της ΕΚΤ εκτίμησαν τον πληθωρισμό στο 6% φέτος ή δύο φορές υψηλότερο από ό,τι προβλεπόταν μόλις πριν από δύο μήνες, ενώ αναμένουν ότι παραμένει λίγο πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ μακροπρόθεσμα.
«Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο outlook, οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι o υψηλός πληθωρισμός καθορίζεται κυρίως από παράγοντες που σχετίζονται με κόστος και όχι με τη ζήτηση και θεώρησαν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είχε αναζωπυρώσει και ενισχύσει τις πιέσεις στις τιμές που είχαν αρχίσει να δείχνουν σημάδια κορύφωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι επιβραδύνεται στο 2,9% φέτος από 4,2% στην προηγούμενη SPF και η ΕΚΤ είπε ότι «σχεδόν όλοι» οι ερωτηθέντες απέδωσαν τις καθοδικές αναθεωρήσεις τους στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Εκτός από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων τροφίμων, τις διαταραχές σε ορισμένους τομείς και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν, σημείωσαν ότι η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα πτώση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και απώλεια αγοραστικής δύναμης για τα νοικοκυριά», πρόσθεσε η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης