Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ρωσικό Moskva βυθίστηκε από έκρηξη – Οι Βρετανοί επιμένουν ότι χτυπήθηκε από την Ουκρανία με δόλωμα τουρκικά TB2

Το ρωσικό Moskva βυθίστηκε από έκρηξη – Οι Βρετανοί επιμένουν ότι χτυπήθηκε από την Ουκρανία με δόλωμα τουρκικά TB2
Η αιτία της μεγάλης καταστροφής για το ρωσικό πολεμικό ναυτικό έχει σημασία γιατί σε ένα πόλεμο η προπαγάνδα και η ψυχολογία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο
Σχετικά Άρθρα

To σύμβολο του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα το καταδρομικό Moskva βυθίστηκε ενώ ο ρωσικός στόχος επιχειρούσε να ρυμουλκήσει το ρωσικό πλοίο σε λιμάνι καθώς είχε υποστεί εκτεταμένες ζημίες.
Η Ρωσία επιμένει ότι το καταδρομικό Moskva η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα υπέστη μεγάλη ζημιά μετά από έκρηξη σε πυρομαχικά ενώ οι 510 επιβαίνοντες ναύτες και πλήρωμα κατάφεραν να διαφύγουν τον κίνδυνο.
Η αιτία της μεγάλης καταστροφής για το ρωσικό πολεμικό ναυτικό έχει σημασία γιατί σε ένα πόλεμο η προπαγάνδα και η ψυχολογία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιμένουν ότι το καταδρομικό υπέστη μεγάλες ζημιές από έκρηξη πυρομαχικών.
Εικόνες και δορυφορικά ευρήματα δείχνουν ότι… μάλλον είναι το πιθανότερο σενάριο όντως να προκλήθηκε έκρηξη σε πυρομαχικά εξέλιξη που δείχνει ότι υπήρχε πλημμελής έλεγχος στο καταδρομικό…
Το Institute for The Study of War το αμερικανικό ινστιτούτο που παρακολουθεί εκτενώς και καθημερινά τον πόλεμο και είναι ξεκάθαρα διακείμενο εχθρικά στην Ρωσία, αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας ότι βύθισαν το καταδρομικό Moskva είναι ψευδείς.
Μάλιστα θεωρείται νίκη προπαγάνδας η βύθιση του Moskva και υποδεικνύουν ρωσικές ελλείψεις είτε κακή αεράμυνα, είτε απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφαλείας.
Η απώλεια του Moskva θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους κρουζ, αλλά είναι απίθανο να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις ρωσικές επιχειρήσεις συνολικά.
Ο κύριος ρόλος του Moskva ήταν πιθανότατα η διεξαγωγή χτυπημάτων ακριβείας με πυραύλους κρουζ Kalibr σε στόχους σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων κέντρων επιμελητείας και αεροδρομίων.
Αυτά τα ρωσικά πλήγματα ήταν αποτελεσματικά αλλά περιορισμένα σε αριθμό σε σύγκριση με τις αεροπορικές επιδρομές και τους πυραύλους κρουζ από το έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια της εισβολής.

Τι αναφέρουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι το ρωσικό καταδρομικό Moskva καταστράφηκε από δύο πυραύλους Neptune ενώ είχε χρησιμοποιηθεί και ως δόλωμα ένα τουρκικό drones ΤΒ2.
Οι προστατευτικοί αισθητήρες του ρωσικού καταδρομικού βάρους 12.500 τόνων μάλλον δεν είδαν τους πυραύλους Neptune να κατευθύνονται επειδή παρακολουθούσαν τουρκικά drones TB2.
Η αιφνιδιαστική επίθεση έλαβε χώρα στις 2 τα ξημερώματα στις 14 Απριλίου 2022, καθώς το Moskva, το κύριο πολεμικό πλοίο «διοίκησης και ελέγχου» της Ρωσίας, βρισκόταν 60 μίλια νότια της Οδησσού.
Ο καπετάνιος του πλοίου και οι αξιωματικοί για την αεράμυνα παρακολουθούσαν ένα τουρκικό drones TB2 που είχε χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα, αγνοώντας ότι δύο πύραυλοι Neptune R360 στόχευαν το ρωσικό καταδρομικό.
Οι πύραυλοι, που ο καθένας ζυγίζει έναν τόνο και έχει βεληνεκές 170 ναυτικών μιλίων, πλησίασαν το Moskva πετώντας στο επίπεδο της θάλασσας.
Ταξιδεύοντας σε τόσο χαμηλή τροχιά σε θαλασσοταραχή σήμαινε ότι ήταν δύσκολο να εντοπιστούν.
ploiooo1.png
russwrship.png
FQQR6uHXMAgSrHe_2.jpg
plooooo2.png

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews....

Το καταδρομικό Moskva, το οποίο υπέστη ζημιές από έκρηξη πυρομαχικών, βυθίστηκε κατά τη ρυμούλκησή του, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ειδικότερα, «κατά τη ρυμούλκηση του στο λιμάνι προορισμού, λόγω βλάβης στο κύτος, που υπέστη κατά την πυρκαγιά, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του.  Στη συνέχεια, λόγω της φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε» ανέφερε η ανακοίνωση. 
Εν τω μεταξύ, σε αναδιοργάνωση των σχεδιασμών της φαίνεται ότι προχωράει η Ρωσία μετά το πυραυλικό χτύπημα που δέχθηκε η ρωσική ναυαρχίδα «Moskva».
Σύμφωνα με αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ το Κρεμλίνο αποφάσισε να απομακρύνει τα ρωσικά πλοία από τις ουκρανικές ακτές.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος αξιωματούχος υπάρχουν ενδείξεις με βάση τις οποίες το Κρεμλίνο μπορεί να αποσύρει το ρωσικό ναυτικό μακριά από την πυραυλική εμβέλεια των Ουκρανών. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι τα ρωσικά πλοία πλέον βρίσκονται 80 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές. 

Έκρηξη στα πυρομαχικά και όχι oυκρανικοί πύραυλοι Neptune κατέστρεψαν το ρωσικό καταδρομικό πλοίο Moskva 

Έκρηξη στα πυρομαχικά ήταν τελικά η αιτία για την μεγάλη καταστροφή που υπέστη το ρωσικό καταδρομικό πλοίο Moskva και όχι οι δύο πύραυλοι Neptune που εκτόξευσαν οι ουκρανικές δυνάμεις.
Πυρκαγιά ξέσπασε στο καταδρομικό πλοίο Moskva μετά από έκρηξη σε πυρομαχικά.
Ένας πύραυλος εξερράγη προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές, ωστόσο η πλειονότητα των πυραύλων δεν πρυοδοτήθηκαν...
Το υπουργείο Άμυνας μετά από έρευνα εντόπισε την πηγή ανάφλεξης που προκάλεσε τις εκρήξεις στα πυρομαχικά στο καταδρομικό πλοίο Moskva.
Τα αίτια της μεγάλης καταστροφής δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, πρόσθεσε το υπουργείο αλλά έχει αποκλειστεί το σενάριο να χτυπήθηκε από πυραύλους της Ουκρανίας. 

Τι γνωρίζουμε για το καταδρομικό πλοίο Moskva 

Το καταδρομικό πλοίο Moskva είναι η ναυαρχίδα και το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Τέθηκε σε λειτουργία το 1983 με το όνομα «Σλάβα» και έλαβε το σημερινό του όνομα το 1996.
Το Moskva είναι ο κύριος εκπρόσωπος του έργου 1164 Atlant, σύμφωνα με το οποίο κατασκευάστηκαν επίσης τα καταδρομικά Marshal Ustinov και Varyag.
Ένα άλλο πλοίο αυτού του τύπου, το «Ukraine», δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Τα καταδρομικά Project 1164 Atlant είναι από τα μεγαλύτερα πλοία του ρωσικού ναυτικού - το εκτόπισμα ενός τέτοιου πλοίου υπερβαίνει τις 11 χιλιάδες τόνους, καθένα από αυτά είναι εξοπλισμένο, ειδικότερα, με 16 εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων P-1000 Vulkan, καθώς και S- 300F Fort.
Επιπλέον, φέρουν και άλλους πυραύλους, καθώς και πυροβολικό και όπλα για αντιμετώπιση των υποβρυχίων. 

Παρόμοια περιστατικά 

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη σε ενεργό πολεμικό πλοίο του ρωσικού ναυτικού σημειώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2019, όταν το καταδρομικό Admiral Kuznetsov έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής στο Μούρμανσκ.
Η φωτιά κατασβέστηκε την επόμενη μέρα και συνολικά δύο άνθρωποι πέθαναν και 14 τραυματίστηκαν.
Το τελευταίο μεγάλο περιστατικό αυτού του είδους σε πλοίο ή υποβρύχιο στη θάλασσα συνέβη την 1η Ιουλίου 2019.
Στη συνέχεια, ως αποτέλεσμα πυρκαγιάς στον πυρηνικό σταθμό βαθέων υδάτων AS-31 (ανεπίσημα γνωστός ως Losharik), 14 ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους στη Θάλασσα του Μπάρεντς.
Το υποβρύχιο είναι ακόμα υπό επισκευή.
FQQR6uHXMAgSrHe_1.jpg

FQSUosVXEAAcyLm.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης