Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ανεπιθύμητη» η προσφορά Musk για το Twitter - Το plan B του επιχειρηματία - Ποιοι μπορούν να «ματσάρουν» την πρόταση εξαγοράς

«Ανεπιθύμητη» η προσφορά Musk για το Twitter - Το plan B του επιχειρηματία - Ποιοι μπορούν να «ματσάρουν» την πρόταση εξαγοράς
Ο Elon Musk κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά του 100% του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης έναντι 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά

Ο Εlon Musk εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να εξαγοράσει το Twitter, παρά την προσφορά-μαμούθ του 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έκανε.
Ο ίδιος ο ιδρυτής της Tesla και της Space X φαίνεται να συμμερίζεται τις επιφυλάξεις της αγοράς, αφού, όπως είπε σε εκδήλωση TED στο Βανκούβερ, «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσω πραγματικά να αποκτήσω το Twitter».
Ωστόσο, υποστήριξε πως έχει Plan B, χωρίς να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.
Τι άλλο ανέφερε ο Musk στο συνέδριο;… «Η προσφορά μου για το Twitter αποσκοπεί στη δημιουργία μιας πλατφόρμας χωρίς αποκλεισμούς, χάριν της ελευθερίας του λόγου, και όχι για να κερδίσω χρήματα.
Χρήματα έχω ήδη αρκετά, αφού αντέχω να αγοράσω και το Twitter».
Στο μεταξύ, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, κύριος μέτοχος στο Twitter, είπε ότι η προσφορά του Μασκ δεν πλησιάζει «την εγγενή αξία» της εταιρείας «δεδομένων των προοπτικών ανάπτυξής της».

H προσφορά

Υπενθυμίζεται πως ο Elon Musk κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά του 100% του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης έναντι 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά.
Μάλιστα, ο μεγιστάνας της Tesla προειδοποιεί ότι εάν δεν γίνει δεκτή η πρόσφορά του, θα επανεξετάσει τη στάση του ως μέτοχος, οδηγώντας στην ουσία το Twitter σε κατάρρευση.
Το Twitter θα εξετάσει την πρόταση του Elon Musk, με σύμβουλο την Goldman Sachs.
Σύμφωνα με το CNBC ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη έχει ήδη καταθέσει την προσφορά, ύψους 41,39 δισ. δολαρίων, για το σύνολο της εταιρείας στις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές.
Το τίμημα των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή είναι κατά 38% υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος της μετοχής του Twitter την 1η Απριλίου, την τελευταία ημέρα πριν ανακοινωθεί η είσοδός του στο μετοχικό κεφάλαιο.
Οι μετοχές της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης μετά από αυτή την εξέλιξη εκτινάχθηκαν κατά 18%.
Στις 14.25 ώρα Ελλάδος ο Musk σε ένα λιτό Tweet έγραψε: «Έκανα μια προσφορά» επισυνάπτοντας το σχετικό έγγραφο:

Η επιστολή Musk

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έκανε τη σχετική γνωστοποίηση χθες 13 Απριλίου με ανακοίνωση στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Elon Musk προτείνει να εξαγοράσει όλες τις μετοχές που δεν είναι στην κατοχή του έναντι 54,2 δολαρίων ανά μετοχή, με ένα premium 54% με βάση το κλείσιμο στις 28 Ιανουαρίου, αποτιμώντας την εταιρία στα 43 δισ. δολάρια.
Στην επιστολή του ο Elon Musk σημειώνει ότι «η πρότασή μου είναι η καλύτερη και τελική», ενώ τονίζει ότι το Twitter θα πρέπει να βγει εκτός χρηματιστηρίου για να προχωρήσουν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
«Δεν έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση, ούτε πιστεύω ότι μπορώ να προχωρήσω στις απαραίτητες αλλαγές όσο είναι εισηγμένη εταιρία», υπογραμμίζει.
musk1.JPG
Υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος;

Η διοίκηση του Twitter ανακοίνωσε ότι θα «εξετάσει προσεκτικά» την «ανεπιθύμητη» προσφορά του Musk, θέτοντας τουλάχιστον δύο υποθετικά ερωτήματα: Ποιος άλλος έχει αρκετά χρήματα για να αγοράσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και ποιος έχει συμφέρον να το κάνει;
Ο Musk είναι μακράν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με καθαρή περιουσία 273 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και το να ξοδέψει 43 δισεκατομμύρια δολάρια για εξαγορά από το Twitter δεν θα μείωνε υπερβολικά την περιουσία του.
Επίσης, η προσφορά του είναι επίσης πολύ υψηλότερη από το market cap της, ύψους 36,71 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, βάσει του Forbes, 29 άνθρωποι έχουν τα χρήματα για να ματσάρουν ή να ξεπεράσουν την προσφορά των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Musk για να αγοράσουν το Twitter.
Κάποια από αυτά τα ονόματα είναι ο Jeff Bezos της Amazon, Phil Knight, καθώς και οι Mike Bloomberg, Mark Zuckerberg και MacKenzie Scott.
Προφανώς, αυτά τα ονόματα είναι όλοι όσοι θεωρητικά θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν το Twitter σε τιμή κοντά στην προσφορά του Musk και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμπεράνουμε ότι κάποιος από αυτούς έχει συμφέρον να κατέχει την εταιρεία.
Στους 29 δισεκατομμυριούχους της λίστας που θα μπορούσαν να ταιριάξουν με την προσφορά του Μασκ περιλαμβάνονται επίσης πολλοί μεγιστάνες της τεχνολογίας, π.χ. οι Bill Gates, Larry Ellison (Οracle), Sergey Brin (Google).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης