Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Θα χτυπήσουμε το Κίεβο αν συνεχιστούν οι επιθέσεις των Ουκρανών σε εδάφη μας - Πάνω από 10.000 άμαχοι νεκροί

Ρωσία: Θα χτυπήσουμε το Κίεβο αν συνεχιστούν οι επιθέσεις των Ουκρανών σε εδάφη μας - Πάνω από 10.000 άμαχοι νεκροί
Η Ρωσία θα θεωρήσει όλα τα οχήματα που μεταφέρουν όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους

Απειλές προς την Ουκρανία εξαπολύει η Μόσχα λέγοντας πως θα χτυπήσει και πάλι το Κίεβο.
Όπως μεταδίδει το Ria «εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, θα χτυπήσουμε τα σημεία που λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου».
Νωρίτερα, ρωσικές τοπικές αρχές δήλωσαν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά σε ένα ρωσικό χωριό σε δυτική περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία.
Ωστόσο δεν ήταν εντελώς σαφές τι συνέβη καθώς οι τοπικές αρχές της περιοχής του Κουρσκ έκαναν αντιφατικές δηλώσεις.
Στο μεταξύ, η Ρωσία θα θεωρήσει όλα τα οχήματα που μεταφέρουν όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Riabkov σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS.
Οποιεδήποτε απόπειρες της Δύσης να προκαλέσει σημαντική ζημιά στον ρωσικό στρατό ή στους αυτονομιστές συμμάχους της στην Ουκρανία «θα κατασταλούν σκληρά», πρόσθεσε.
«Προειδοποιούμε ότι οι μεταφορές όπλων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που διασχίζουν το ουκρανικό έδαφος θα θεωρηθούν από εμάς ως νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» δήλωσε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με το TASS.
Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις είναι πλήρως έτοιμες για μια νέα επίθεση στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας και στη νότια περιοχή Χερσώνα, δήλωσε την Τετάρτη το ουκρανικό ΓΕΕΘΑ.
«Στις κατευθύνσεις Ντόνετσκ και Ταβρία (Χερσώνα), σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο εχθρός είναι έτοιμος για επιθετικές ενέργειες», ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις σε ανάρτησή τους στο Facebook.
Από την άλλη, ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε στο πρακτορείο AP (Associated Press) ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην πόλη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άμαχοι, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τις προηγούμενες αναφορές του ηγέτη των Τσετσένων, Ramzan Kadyrov, τονίζοντας ότι 1.026 Ουκρανοί πεζοναύτες παραδόθηκαν στη Μαριούπολη, η οποία πλέον βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, γεγονός που αποτελεί μια μεγάλη στρατιωτική επιτυχία, καθώς πλέον έχει δημιουργηθεί ένας χερσαίος διάδρομος που ενώνει την Κριμαία με τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που είναι στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών.

Πάνω από 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε στο πρακτορείο AP (Associated Press) ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην πόλη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άμαχοι, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.
Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει και τις 20.000, καθώς οι Ρώσοι κατακτητές συνεχίζουν τις επιθέσεις στην πόλη και αφήνουν τις σορούς των Mαριουπολιτών ως «χαλί στους δρόμους». O δήμαρχος κατηγόρησε τους Ρώσους ότι για αρκετές εβδομάδες εμποδίζουν κάθε προσπάθεια που γίνεται να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη, για να αποκρύψουν εν μέρει τις δολοφονίες που διαπράττουν.
Ο Μποϊτσένκο αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σε σχέση με τις δηλώσεις αξιωματούχων, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φέρει στην Μαριούπολη κινητά κρεματόρια για να αφανίσουν τα θύματα του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει στην πόλη. Ο ίδιος είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν πολλές σορούς σ’ ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο όπου υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι και ψυγεία.
«Έφθασαν κινητά κρεματόρια με την μορφή φορτηγών: τα ανοίγεις και μέσα υπάρχει ένας σωλήνας όπου καίνε αυτές τις σορούς» δήλωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι στην Μαριούπολη παραμένουν 120.000 κάτοικοι οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, νερό, θέρμανση και επικοινωνίες.
7_75.JPG
Διαψεύδουν οι Ουκρανοί για Μαριούπολη

Πάντως, το Κίεβο διαψεύδει ότι Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν.
Σε ανάρτηση του στο Facebook o Oleksiy Arestovych, σύμβουλος του προέδρου Zelensky, ανέφερε ότι οι Ουκρανοί πεζοναύτες έκαναν έναν πολύπλοκο και επικίνδυνο ελιγμό προκειμένου να ενωθούν με τις δυνάμεις του Ταγματος του Αζοφ που υπερασπίζονται την Μαριούπολη, σπάζοντας την πολιορκία των Ρώσων.Όπως λέει, με την κίνηση αυτή, οι μαχητές του Αζόφ έλαβαν σημαντική ενίσχυση, η δύναμη των πεζοναυτών κατάφερε να μην διασπαστεί και επιπλέον έχει ενισχυθεί σημαντικά η αμυντική γραμμή της πόλης.
«Γενικότερα, το αμυντικό σύστημα της πόλης έχει ενισχυθεί.
Αυτό συμβαίνει όταν οι αξιωματικοί δεν χάνουν τα μυαλά τους, αλλά διατηρούν σταθερά τον έλεγχο των στρατευμάτων.
Ξέρει τι κάνει ο στρατός» υποστήριξε ο Arestovych.
Σημειώνεται πως νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανία δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών στη Μαριούπολη.
Στην τελευταία του ενημέρωση ο ουκρανικός στρατός είχε αναφέρει πως πρόθεση των ρωσικών δυνάμεων ήταν να χτυπήσουν το εργοστάσιο παραγωγής χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη όπου βρίσκονται Ουκρανοί στρατιώτες.
Σημειώνεται πως πριν μερικά 24ωρα, Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης υποστήριζαν πως επρόκειτο να δώσουν την ύστατη μάχη για τη Μαριούπολη, καθώς ξέμεναν από πυρομαχικά.

Εγκλωβισμένοι 100.000 πολίτες

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Vadym Boichenko υποστήριξε ότι περισσότεροι από 100.000 πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη, περιμένοντας την απομάκρυνση τους.
Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk είπε ότι δεν κατέστη δυνατό σήμερα 13/4 να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, κατηγορώντας για αυτό τις ρωσικές δυνάμεις για παραβίαση κατάπαυσης του πυρός και για τον αποκλεισμό λεωφορείων που απομάκρυναν αμάχους.
5_73.jpg

BBC: Πώς θα εξελιχθεί η μάχη στο Donbass

Με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin να έχει καταστήσει το Donbass ως τον απώτερο στόχο πλέον της ρωσικής επίθεσης και με τους Ουκρανούς να έχουν συγκεντρώσει στην περιοχή τα καλύτερα και πιο ετοιμοπόλεμα στρατεύματα τους, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν πως οι στρατιωτικές συγκρούσεις των επόμενων ημερών, πιθανότατα θα είναι οι πιο σκληρές που θα έχουμε να δούμε εδώ και πολλές γενιές σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Το BBC επικαλείται την Ρωσίδα ειδικό σε θέματα πολιτικής ασφάλειας Aglaya Snetkov προκειμένου να σκιαγραφήσει το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η μάχη στην ανατολική Ουκρανία.
«Βλέπουμε έναν αργό πόλεμο φθοράς.
Οι Ρώσοι θα επικεντρωθούν στην καταστροφή των ουκρανικών θέσεων και υποδομών.
Ο Putin θα επιτεθεί από τα βόρεια και από τη Μαριούπολη στο νότο για να ασκήσει περαιτέρω πίεση και να πάρει παραχωρήσεις» τονίζει η Snetkov, η οποία ερωτηθείσα για το ποια θα είναι η μορφή των συγκρούσεων, εκτιμά ότι η Ρωσία θα στοχεύσει κυρίως τις σιδηροδρομικές υποδομές και δίκτυο, αν και εκφράζει την ανησυχία της ότι θα υπάρξουν και περισσότερες απώλειες ανάμεσα στους αμάχους.
«Δεν ξέρουμε ακόμα αν στο σχεδιασμό τους είναι να καταλάβουν αυτές τις περιοχές στα ανατολικά με ανελέητο βομβαρδισμό» υποστηρίζει η Snetkov, η οποία τονίζει ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να μεταφερθεί στο Donbass βαρύς στρατιωτικός οπλισμός, ιδιαίτερα εάν αυτός μεταφέρεται από τη Λευκορωσία ή τη Ρωσία.

Μ. Βρετανία: Ο ρόλος του Dvornikov

Παράλληλα η υπηρεσία πληροφοριών των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε σήμερα ότι ο διορισμός από τη Ρωσία του στρατηγού Alexander Dvornikov στη θέση του διοικητή για τον πόλεμο στην Ουκρανία αντανακλά την προσπάθεια της Μόσχας να ενισχύσει την κεντρική διοίκηση και έλεγχο των στρατιωτικών της ενεργειών.
«Η αδυναμία της Ρωσίας να εξασφαλίσει τη συνοχή και να συντονίσει την στρατιωτική δραστηριότητα έχει δημιουργήσει εμπόδια στην εισβολή της στην Ουκρανία μέχρι σήμερα» επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας.
«Ο διορισμός του στρατηγού Dvornikov δείχνει πώς η ουκρανική αντίσταση και ο αναποτελεσματικός σχεδιασμός της Ρωσίας πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία την αναγκάζουν να επαναξιολογήσει τις επιχειρήσεις της.
Τα μηνύματα που ανταλλάσσονται τελευταία στη Ρωσία δίνουν έμφαση στην πρόοδο των επιθέσεων στο Donbass, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται εκ νέου προς τα ανατολικά» εκτιμά το υπ.Άμυνας της Μ. Βρετανίας.
2_162.jpg
ΗΠΑ: Στέλνουν όπλα ύψους 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία αναμένεται να ανακοινώσει πιθανότατα εντός της ημέρας η κυβέρνηση Biden.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, το υλικό αυτό – δεν απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου – θα αποτελείται από χερσαία συστήματα βαρέως πυροβολικού για την Ουκρανία, όπως πυροβόλα howitzers.
Σημειώνεται πως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει διαθέσει περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια (1,57 δισεκατομμύριο ευρώ) σε βοήθεια αμυντικής ασφάλειας για την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν και άρχισε η ρωσική εισβολή.
Τα φορτία όπλων που έχουν στείλει οι ΗΠΑ, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων φορητά αντιαεροπορικά συστήματα Stinger, αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, όπως επίσης πυρομαχικά και θωράκιση σώματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης