Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σκοτώνει την αλήθεια - Στο 1 δισ. δολάρια το κόστος διάδοσης των fake news κατά της Ρωσίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σκοτώνει την αλήθεια - Στο 1 δισ. δολάρια το κόστος διάδοσης των fake news κατά της Ρωσίας

Το Safe Internet League υπολόγισε το κόστος του πολέμου πληροφοριών εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Το κόστος της πληροφοριακής επίθεσης κατά της Ρωσίας στο Διαδίκτυο από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα επέμβασης στην Ουκρανία, εκτίμησε το Safe Internet League.
Όπως ανέφερε η διευθύντρια του οργανισμού Ekaterina Mizulina μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάριο για να μεταδοθούν 5,4 εκατομμύρια πλαστά μηνύματα. 
«Το ποσό των δαπανών για την εκστρατεία ενημέρωσης κατά της Ρωσίας, στην ουσία έναν πόλεμο πληροφοριών, ανήλθε σε 1 δισεκατομμύριο 150 χιλιάδες δολάρια την περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 12 Απριλίου.
Πιο συγκεκριμένα, οι ημερήσιες δαπάνες για την εκστρατεία διάδοσης παραπληροφόρησης κατά της Ρωσίας ανέρχονται σε 21-24 εκατομμύρια δολάρια.
Το κόστος της διάδοσης ψευδών ειδήσεων για τα γεγονότα στην Μπούτσα ανέρχεται επί του παρόντος σε 46 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτή η ψεύτικη είδηση συνεχίζει να διαδίδεται αρκετά ενεργά», είπε σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της παρακολούθησης πλαστών πληροφοριών στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με ειδικούς από το Safe Internet League, ο συνολικός αριθμός των ταυτοποιημένων ψεύτικων μηνυμάτων στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα φτάνει ήδη τα 5,4 εκατομμύρια» είπε η Mizulina. 

Πόσα χρήματα δαπανώνται στις πλατφόρμες των ΗΠΑ για ψεύτικα μηνύματα

Περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν μόνο για την αγορά διαφημιστικού χώρου και την παραπληροφόρηση σε σχέση με το παγκόσμιο κοινό στις πλατφόρμες YouTube και Google AdSense, σύμφωνα με τους ειδικούς οι ειδικοί.
Άλλα 2 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για τη διάδοση πλαστών μηνυμάτων στο Twitter, σημείωσε η Mizulina.
«Μία από τις βασικές δαπάνες της εκάστοτε καμπάνιας είναι το κόστος εργασίας για τα αποτελέσματα αναζήτησης, δηλαδή τη μείωση ή την αύξηση ορισμένων συνδέσμων στα αποτελέσματα αναζήτησης ώστε να μπορούν να τα δουν περισσότερα άτομα.
Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούνται διάφορες αναξιόπιστες πηγές πληροφοριών τόσο στην κορυφαία μηχανή αναζήτησης της Google όσο και στη ρωσική Yandex.
Περίπου 700.000 δολ. δαπανώνται την ημέρα μόνο για αυτή τη δουλειά που την κάνουν SEO experts», είπε. 
Περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια δαπανώνται επίσης καθημερινά μόνο για να πληρωθεί η εργασία περισσότερων από 6 χιλιάδων ειδικών που εμπλέκονται στην επίθεση πληροφοριών στη Ρωσία.
Ταυτόχρονα, ο αριθμός τους αυξάνεται επίσης ραγδαία.
«Εμπλέκονται επίσης παγκόσμιες εταιρείες δημοσίων σχέσεων και γραφεία συμβούλων.
Σχεδόν 4 εκατομμύρια δολάρια δαπανώνται καθημερινά σε αυτές τις υπηρεσίες για τη δημιουργία, την προώθηση και τη διανομή διαφόρων μυθιστορηματικών αφηγημάτων.
Οι μπλόγκερ συμμετέχουν επίσης ενεργά τόσο σε ξένες χώρες όσο και στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς μας, 2 εκατομμύρια δολάρια καθημερινά αποστέλλονται προσωπικά σε αυτούς τους μπλόγκερ.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη και ειδικά απεσταλμένοι μπλόγκερ για να παράγουν περιεχόμενο και να συμμετέχουν στην επιχείρηση παραποίησης», εξήγησε η Mizulina.
Οι Ρώσοι αντιμετώπισαν επίσης μια πλημμύρα μηνυμάτων μέσω των οποίων μεταδίδονται ψευδείς πληροφορίες για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Το κόστος αυτής της οργανωμένης εκστρατείας είναι περίπου 300.000 δολάρια την ημέρα, κατέληξε η διευθύντρια του Safe Internet League.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης