Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bullard (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν άνω του 2,5% και ας υπάρξει ύφεση

Bullard (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν άνω του 2,5% και ας υπάρξει ύφεση
Το βασικό επιτόκιο δεν μπορεί να περιοριστεί στο ουδέτερο εύρος του 2,4%, αλλά να πάει πολύ παραπάνω…

«Φαντασίωση» και απολύτως μη ρεαλιστική χαρακτήρισε ο διοικητής της Federal Reserve του St Luis, James Bullard, το να πιστεύει κανείς ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό επαρκώς χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδο τέτοιο που να περιορίζεται η οικονομική επέκταση.
Πιο συγκεκριμένα, ο Bullard είπε ότι η Fed πρέπει να είναι επιθετική σε ό,τι αφορά τις προσπάθειές της να μειώσει τον πληθωρισμό, που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, καθώς ζήτησε να αυξηθούν τα επιτόκια σε σημείο που να περιορίζεται ενεργά την ανάπτυξη.
Τα σχόλια του Bullard, μέλους με δικαίωμα ψήφου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς και ενός από τα σημαντικότερα «γεράκια» της, έρχονται σε αντίθεση με άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται, σε γενικές γραμμές, με την άποψη να ωθηθούν τα επιτόκια σε «ουδέτερο» επίπεδο φέτος (ουδέτερο λέμε το επίπεδο στο οποίο τα επιτόκια δεν τροφοδοτούν ούτε περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα, που εκτιμάται στο 2,4%).
Ο Bullard είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να ξεπεράσει αυτό το όριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα φέτος, εάν θέλει να φέρει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο στόχο της Fed, ήτοι στο 2%.
«Υπάρχουν φαντασιώσεις, νομίζω, στην τρέχουσα πολιτική στις κεντρικές τράπεζες» είπε ο Bullard σε συνέντευξή του στους Financial Times.
«Το ουδέτερο επιτόκιο δεν ασκεί πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό.
Απλώς σταματά να ασκεί ανοδική πίεση.
«Πρέπει να ασκήσουμε πτωτική πίεση στη συνιστώσα του πληθωρισμού, που πιστεύουμε ότι είναι επίμονη.
Το να φτάσουμε σε ουδέτερο επίπεδο δεν είναι αρκετό».
Τα σχόλιά του Bullard έρχονται μετά από νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή έτρεξαν τον Μάρτιο με ρυθμό 8,5% σε ετήσια βάση, λόγω αύξησης στο κόστος ενέργειας που τροφοδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Αυτή η έκθεση [πληθωρισμού] απλώς υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη ότι η Fed βρίσκεται πίσω από την καμπύλη και πρέπει να κινηθεί», είπε ο Bullard.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης