Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλησιάζει η πιο κρίσιμη ώρα για την Ουκρανία - Πότε η Ρωσία θα ξεκινήσει την ύστατη επίθεσή της στο Donbass

Πλησιάζει η πιο κρίσιμη ώρα για την Ουκρανία - Πότε η Ρωσία θα ξεκινήσει την ύστατη επίθεσή της στο Donbass
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αύξησε τα στρατεύματά του στην ανατολική Ουκρανία από 30.000 σε 40.000 άνδρες.

Οι δορυφορικές εικόνες είναι σαφείς: Μεγάλη στρατιωτική ίλη τεθωρακισμένων οχημάτων και οχημάτων μεταφοράς προσωπικού κινείται από το Ροστόφ-ον-Ντον στη νοτιοδυτική Ρωσία με κατεύθυνση το Ντονμπάς.
Την ίδια στιγμή, ένα ρεύμα 13 χιλιομέτρων 400 αρμάτων μάχης κινείται από το Μπέλγκοροντ της Ρωσίας προς την ανατολική Ουκρανία, ενώ το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αύξησε τα στρατεύματά του στην ανατολική Ουκρανία από 30.000 σε 40.000 άνδρες.
Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες είναι βέβαιες ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόκειται να κλιμακωθεί δραματικά και πως οι Ρώσοι αναδιατάσσονται για μια μεγάλη επίθεση στα ανατολικά της χώρας.
Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί το ότι ο ρωσικός στρατός υποτίθεται πως χρησιμοποίησε για πρώτη φορά χημικά όπλα σε αυτόν τον πόλεμο, που ήδη «κλείνει» 7 εβδομάδες.
Γιατροί από το λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας, που είχε περικυκλωθεί εδώ και εβδομάδες, ανέφεραν ότι όλα τα θύματα είχαν τα ίδια συμπτώματα: ασφυξία, ερυθρότητα στο πρόσωπο, αυξημένη αρτηριακή πίεση, ξηρότητα, κάψιμο στο λαιμό και ερεθισμό στα μάτια.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα ουκρανικά στρατεύματα που είναι εγκατεστημένα στο εργοστάσιο χάλυβα Azovsteel δέχθηκαν «χημικά» πυρά από drone.
Βέβαια, οι Ρώσοι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ αρνήθηκαν τη χρήση χημικών όπλων, αν και είχαν απειλήσει πως θα το έκαναν.
2-format2020s.jpg
Υποψία χρήσης πυρών φωσφόρου

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar ανακοίνωσε έρευνες για το εάν «θα μπορούσαν να είναι πυρομαχικά φωσφόρου».
Η χρήση χημικών όπλων απαγορεύεται διεθνώς.
Στη Συρία, όπου η Ρωσία κατάφερε να διατηρήσει στην εξουσία τον Bassar al Assad χάρη σε μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, προκύπτουν συνεχώς στοιχεία για χρήση χημικών.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Liz Truss είπε ότι η χώρα της εξετάζει τους εκατέρωθεν ισχυρισμούς.
«Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα αποτελούσε μια σκληρή κλιμάκωση σε αυτή τη σύγκρουση.
Ο Putin και το καθεστώς του θα λογοδοτήσουν», έγραψε στο Twitter.
Ο Βρετανός υπουργός, James Heappey, σε ό,τι αφορά μια πιθανή απάντηση των Δυτικών, είπε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι:
«Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να διατηρηθεί μια κάποια ασάφεια σχετικά με το ποια ακριβώς θα ήταν η απάντηση».
Ωστόσο, ο Heappey είπε ότι είναι «αρκετά πιθανό» η Ουκρανία να κερδίσει τη μάχη στα ανατολικά.
Την ανησυχία για μια μαζική κλιμάκωση πυροδοτεί επίσης ένα άλλο ζήτημα.
Μετά την ανεπιτυχή προέλαση των μονάδων του, ο ρωσικός στρατός βρίσκεται, πλέον, υπό τη διοίκηση του διαβόητου στρατηγού Alexander Dvornikov, ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας.
Ο αποκαλούμενος «Στρατηγός Αδίστακτος» δικαίως εντείνει τους φόβους για μια ανελέητη στρατιωτική επιχείρηση.
3-format2020.jpg
Ο Dvornikov έχει «πείρα από καταστολές εξεγέρσεων στην Τσετσενία και στη Συρία» λέει ο Sergi Sgurez, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Defense Express.
«Υπό τη διοίκησή του, τo πυροβολικό και εναέριες βόμβες χρησιμοποιήθηκαν για την ολοκληρωτική καταστροφή των περιοχών όπου ο πληθυσμός αντιστεκόταν.
Στις πόλεις όπου συνεχίστηκε η αντίσταση, χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα», είπε ο Sgurez.
«Αυτός ο διοικητής είναι εγκληματίας πολέμου», ισχυρίστηκε ο λιποτάκτης του συριακού στρατού Fares al-Bayush.
Υπό αυτόν, οι Ρώσοι είναι πιθανό να ακολουθήσουν μια στρατηγική «καμένης γης» και στην Ουκρανία, που σημαίνει μαζικές καταστροφές και πολλές απώλειες αμάχων.
Ο στρατηγός έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό, είπε ο Al-Bajusch.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan είπε ότι ο Dvornikov είναι γνωστός για τη βαναυσότητά του εναντίον αμάχων στη Συρία, αλλά «κανένας στρατηγός δεν μπορεί να αναιρέσει το γεγονός ότι η Ρωσία πρέπει να διαχειριστεί μια στρατηγική αποτυχία στην Ουκρανία.
Αυτός ο στρατηγός θα είναι απλώς ένας ακόμη δράστης εγκλημάτων εναντίον Ουκρανών αμάχων».
dsa.webp
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy εξέφρασε αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να αυξήσει τις πιέσεις στη Ρωσία: «Μερικά κράτη της ΕΕ δεν μπορούν να αποφασίσουν πότε θα περιορίσουν αισθητά την αγορά ρωσικών προϊόντων ενέργειας», επέκρινε ομιλία στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας την Τρίτη.
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ένα προγραμματισμένο ταξίδι του ομοσπονδιακού προέδρου Frank-Walter Steinmeier στο Κίεβο απέτυχε επειδή προφανώς δεν είναι ευπρόσδεκτος εκεί.
Από την άλλη, οι επικεφαλής των κρατών της Βαλτικής, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, θα ταξιδέψουν στην ουκρανική πρωτεύουσα «για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα κοινής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με την Ουκρανία», δήλωσε ο Steinmeier την Τρίτη κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.
«Ήμουν έτοιμος για αυτό. Αλλά προφανώς –και πρέπει να το σημειώσω αυτό– αυτό δεν ήταν επιθυμητό στο Κίεβο».

Ο Putin υπερασπίζεται τα δίκαιά του…

Εν τω μεταξύ, ο Putin προσπάθησε να δικαιολογήσει την επίθεση στην Ουκρανία.
Δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα νικήσουν, είπε ο την Τρίτη κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λευκορώσο πρόεδρο Alaksandar Lukashenko.
«Όσο παράξενο κι αν ακούγεται σήμερα, πάντα έλεγα ότι Ουκρανία, Λευκορωσία και Ρωσία είναι ένα έθνος» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Δεν είχε άλλη επιλογή από το να ενεργήσω στρατιωτικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης