Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιβλαβείς χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο βρέθηκαν σε παιχνίδια και κονσέρβες σε εκπτωτικά καταστήματα στις ΗΠΑ

Επιβλαβείς χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο βρέθηκαν σε παιχνίδια και κονσέρβες σε εκπτωτικά καταστήματα στις ΗΠΑ
Μεταξύ των προϊόντων που βρέθηκαν θετικά ήταν πολύχρωμα παιδικά παιχνίδια και ακουστικά με θέμα την Disney

Ένας ανησυχητικός αριθμός προϊόντων που αγοράζονται σε καταστήματα ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδικών παιχνιδιών, περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε και παρουσιάζει ο Guardian.
Οι ερευνητές εξέτασαν 226 προϊόντα για την παρουσία χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων φθαλικών ενώσεων και μολύβδου, και διαπίστωσαν ότι 120, ή περισσότερα από τα μισά, είχαν τουλάχιστον μία ανησυχητική χημική ουσία. 
Μεταξύ των προϊόντων που βρέθηκαν θετικά ήταν πολύχρωμα παιδικά παιχνίδια και ακουστικά με θέμα την Disney.
«Ως γονιός, θα πρέπει να μπορώ να αγοράσω ένα προϊόν χωρίς να περιμένω να δηλητηριάσω το παιδί μου», είπε ο Jose Bravo, εθνικός συντονιστής στην Campaign for Healthier Solutions, μια συμμαχία που καλεί τα εν λόγω καταστήματα να καταργήσουν σταδιακά τις επικίνδυνες χημικές ουσίες από τα προϊόντα τους.
Ειδικότερα, οι χημικές ουσίες όπως ο μόλυβδος και οι φθαλικές ενώσεις, οι οποίες σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά παιδικού καρκίνου
Βρήκαν επίσης προϊόντα όπως ψεύτικα δόντια που ήταν κατασκευασμένα από χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC), το οποίο μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και μπορεί να βλάψει 
την αναπαραγωγική και γνωστική ανάπτυξη
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτές τις ουσίες που βρίσκονται σε μπουκάλια, παιχνίδια, συσκευές και προϊόντα προσωπικής φροντίδας

«Το γεγονός ότι συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σε αυτά τα προϊόντα χαμηλού κόστους που πωλούν τα καταστήματα είναι ένα πραγματικό πρόβλημα».
Επίσης, θετικά σε αυτές τις δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες βρέθηκαν κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα οποία διαπιστώθηκε ότι είχαν επικάλυψη BPA, έναν ενδοκρινικό διαταράκτη που μπορεί να διαρρεύσει σε τρόφιμα και ποτά. 
Τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη και οι συσκευασίες ποπ κορν είχαν 
PFAS, μιας χημικής ουσίας που έχει συσχετιστεί με ευρείες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της νόσου του θυρεοειδούς και της ηπατικής βλάβης. 
Η συσκευασία του ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων βρέθηκε επίσης θετική για 
PFAS.
Επιπλέον, οι χάρτινες αποδείξεις και από τους πέντε λιανοπωλητές βρέθηκαν θετικές για δισφαινόλη S, ένα ανάλογο της BPA που υπάρχει στο θερμικό χαρτί και τα πλαστικά.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης