Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη της Ουκρανίας - Ρωσία: Υπό τον έλεγχό μας το λιμάνι - Aναφορές για ρίψη χημικών

«Ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη της Ουκρανίας - Ρωσία: Υπό τον έλεγχό μας το λιμάνι - Aναφορές για ρίψη χημικών
«Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (...) Θα σημάνει το θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες 11 Απριλίου ότι ετοιμάζεται για «μια ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από το ρωσικό στρατό για περισσότερο από 40 ημέρες, που πήρε υπό τον έλεγχό το λιμάνι της πόλης.
Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, πηγή κοντά στο υπουργείο Άμυνας του Κιέβου έκανε λόγο για χρήση χημικών όπλων.
«Η πιθανότητα οι Ρώσοι φασίστες να χρησιμοποίησαν χημικά είναι πολύ μεγάλη» επισήμανε η πηγή σχολιάζοντας τις αναφορές περί ρίψης χημικών με drones στη Μαριούπολη.
Ωστόσο και καθώς στην Μαριούπολη δεν υπάρχουν ξένοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, η πληροφορία είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί.

«Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (...) Θα σημάνει το θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.
«Αργοπεθαίνουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία «από τους Ουκρανούς».
«Για περισσότερο από ένα μήνα, πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «τα αδύνατα δυνατά», αναφέρει ακόμη αυτή η μονάδα.
Περίπου «τα μισά» από τα μέλη αυτής της ταξιαρχίας είναι τραυματίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Για περισσότερο από 40 ημέρες σφοδρών μαχών, «ο εχθρός σταδιακά μας απώθησε (...), μας περικύκλωσε και επιχειρεί τώρα να μας καταστρέψει», εξηγεί η ταξιαρχία εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την απουσία βοήθειας «από τη διοίκηση του στρατού και από τον πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Λάβαμε μόνο μία φορά 50 οβίδες, 20 νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους NLAW», αναφέρει η ταξιαρχία. «Τίποτε άλλο δεν μας δόθηκε», προσθέτει εκφράζοντας τη λύπη της γι' αυτό.
«Υπήρξαν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις», τονίζει ακόμη.

Αυτονομιστές Ντονέτσκ: Υπό τον έλεγχό μας το λιμάνι της

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του κατέκτησαν ολοκληρωτικά την περιοχή του λιμανιού της στρατηγικής πόλης Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η οποία πολιορκείται για περισσότερο από ένα μήνα.
«Αναφορικά με το λιμάνι της Μαριούπολης, είναι ήδη υπό τον έλεγχό μας», είπε ο
Pushilin σε ζωντανή μετάδοση στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Pervy Kanal.
Το Γαλλικό Πρακτορείο αναμεταδίδει τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ria-Novosti, που αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του αυτονομιστικού στρατού, Edward Bashurin, επιβεβαίωσε ότι οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές έχουν πλέον συγκεντρωθεί στις εγκατάστεις των βιομηχανιών χάλυβα και μηχανοκατασκευών "Αζοφστάλ" και "Αζοφμάς".
Σήμερα το πρωί ο Bashurin είπε ότι το 80% της περιοχής του λιμανιού έχει κατακτηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
IMG_0804.JPG
Οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων "Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ" στην ανατολική Ουκρανία, συμμετέχουν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Για περισσότερο από ένα μήνα, ο ρωσικός στρατός και οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ πολιορκούν τη Μαριούπολη, στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας, όπου αντιμετώπισαν λυσσαλέα αντίσταση παρά τους έντονους βομβαρδισμούς και την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση.
Ένα από τα τελευταία μεγάλα σημεία της ουκρανικής αντίστασης βρίσκεται στο τεράστιο συγκρότημα της χαλυβουργίας "Αζοφστάλ", στο λιμάνι της Μαριούπολης.
Σε συντονισμό με τη Μόσχα, ο ηγέτης των αυτονομιστών Denis Pushilin δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την πλήρη κατάκτηση της ουκρανικής περιοχής του Ντονέτσκ.
«Η επιχείρηση θα ενταθεί, γιατί όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο περισσότερο υποφέρει ο άμαχος πληθυσμός όντας όμηρος της κατάστασης», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Ντόνετσκ, μια μεγάλη πόλη υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών από το 2014.
Υποστήριξε επίσης ότι πολλές χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούσαν να πολεμούν στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ. «Ο αριθμός στις αναφορές μας κυμαίνεται από 1.500 έως 3.000 άτομα».

Ζelensky: Μια από τις πιο δύσκολες μάχες περιμένει την Ουκρανία

Την Ουκρανία περιμένει μια από τις πιο δύσκολες μάχες, το αν θα σταθούμε όρθιοι ή όχι σ’ αυτήν εξαρτάται από τη βοήθεια που θα λάβουμε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
«Θα είναι μια από τις πιο δύσκολες μάχες.
Δεν θα είναι η μόνη.
Θεωρούμε, ότι αυτή θα είναι ένα νέο κύμα αυτού του πολέμου.
Δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο αριθμός των όπλων, νομίζω ότι θα είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από αυτόν που είναι τώρα.
Παρατηρούμε συγκέντρωση όπλων ανατολικά και νότια του κράτους μας. Αντιλαμβανόμαστε ποιες διαδρομές θα ακολουθήσει ο εχθρός, αντιλαμβανόμαστε τι πάει να κάνει.
Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι από την ταχύτητα με την οποία θα μας βοηθήσουν οι ΗΠΑ πρωτίστως, από το πώς θα μας παραδώσουν τα όπλα, θα εξαρτηθεί αν θα αντέξουμε ή όχι.
Γι’ αυτόν τον λόγο η βεβαιότητα που έχουμε για τους ανθρώπους μας και τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι εκατό τοις εκατό, αλλά η βεβαιότητα ότι θα λάβουμε αυτά που χρειαζόμαστε, αυτή την βεβαιότητα δεν την έχω, δυστυχώς» δήλωσε ο Zelensky.
Ο ουκρανός πρόεδρος προσέθεσε ότι η Ουκρανία λαμβάνει βοήθεια από τις ΗΠΑ, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη.
«Οι ίδιες (οι Ηνωμένες Πολιτείες) βοηθούν. Το λέω ευθέως, θα θέλαμε περισσότερα. Δεν ξέρω αν έχω το δικαίωμα να μιλάω έτσι, δεν είχα άλλη διέξοδο και δεν έχω μέχρι στιγμής. Όμως το ότι οι ΗΠΑ βοηθούν και μάλιστα σθεναρά αυτό είναι αλήθεια», δήλωσε ο Zelensky.
Όπως μετέδωσε το Ukrinform, με βάση τις πληροφορίες του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο εχθρός προσπαθεί να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Lavrov: Δεν θα σταματήσουμε την στρατιωτική επιχείρηση πριν τις συνομιλίες

Η Μόσχα δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι τους επόμενους γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov.
Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν και κατηγόρησαν τη Δύση ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις προβάλλοντας κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα αρνείται.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Lavrov είπε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να μην συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά επέμεινε ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση όταν οι πλευρές συναντηθούν ξανά.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι ο πρόεδρος Vladimir Putin διέταξε την αναστολή της στρατιωτικής δράσης κατά τον πρώτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά ότι η θέση της Μόσχας έκτοτε άλλαξε.
«Αφού πειστήκαμε ότι οι Ουκρανοί δεν σχεδίαζαν να ανταποκριθούν, πάρθηκε μια απόφαση ότι κατά τους επόμενους γύρους συνομιλιών, δεν θα υπάρξει παύση (στη στρατιωτική δράση) εφόσον δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία», είπε ο Lavrov.
Ο Lavrov κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο ότι παρουσίασε στη Μόσχα ένα «απαράδεκτο» σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που παρέκκλινε από τις συμφωνίες που είχαν καταλήξει προηγουμένως οι πλευρές.
Το Κίεβο απέρριψε τους ισχυρισμούς Lavrov τότε ως μια τακτική για να υπονομεύσει την Ουκρανία ή να αποσπάσει την προσοχή από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Στη συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, ο Lavrov είπε επίσης ότι οι εκκλήσεις του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell να συνεχίσει το ευρωπαϊκό μπλοκ να εξοπλίζει το Κίεβο, σηματοδοτούν μια «πολύ σοβαρή ανατροφή» στην ευρωπαϊκή πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης