Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν την Ινδία να μην αυξάνει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου - Αλλά δεν τα καταφέρνουν

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν την Ινδία να μην αυξάνει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου - Αλλά δεν τα καταφέρνουν
Δελεασμένη από τις έντονες εκπτώσεις μετά τις κυρώσεις της Δύσης σε ρωσικές οντότητες, η Ινδία έχει αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού από τότε που η χώρα εισέβαλε στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

O πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Monti ίχαν σήμερα διαδικτυακή συνάντηση με τις συνομιλίες των δύο ηγετών να επικεντρώνονται στην Ουκρανία και τον Ινδό πρωθυπουργό να προτείνει στη Ρωσία να έχει απευθείας συνομιλίες ο πρόεδρος Vladimir Putin με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zeleknsky.
Η συνομιλία έγινε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν περισσότερη βοήθεια από την Ινδία για την άσκηση οικονομικής πίεσης στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Biden και Monti εξέφρασαν την αυξανόμενη ανησυχία τους για την καταστροφή στην επικράτεια της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στην Μπούτσα, όπου πολλοί άμαχοι δολοφονήθηκαν.
«Πρόσφατα, οι ειδήσεις για τις δολοφονίες αθώων πολιτών στην πόλη Μπούτσα ήταν πολύ ανησυχητικές. Τις καταδικάσαμε αμέσως και ζητήσαμε μια ανεξάρτητη έρευνα», δήλωσε ο Monti.
Ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε επίσης στον Biden ότι είχε προτείνει σε πρόσφατες συνομιλίες με τη Ρωσία να έχουν απευθείας συνομιλίες ο Putin και ο Zelensky.
Η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να δει αύξηση στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας από την Ινδία.
Ο Dalip Singh, αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρμόδιος σε θέματα διεθνών οικονομικών υποθέσεων, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ινδία, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα θέσουν καμία «κόκκινη γραμμή» για την Ινδία στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουν να δουν μια «ταχεία επιτάχυνση» σε αγορές.

Η Ινδία αυξάνει διαρκώς το πετρέλαιο που αγοράζει από τη Ρωσία - επειδή πουλά με μεγάλες εκπτώσεις

Δελεασμένη από τις έντονες εκπτώσεις μετά τις κυρώσεις της Δύσης σε ρωσικές οντότητες, η Ινδία έχει αγοράσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού από τότε που η χώρα εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Αυτός ο αριθμός προκαλεί αίσθηση, συγκρινόμενος με τα περίπου 16 εκατομμύρια βαρέλια για ολόκληρο το περασμένο έτος, δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters.
Η συνάντηση Biden-Monti προηγείται της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken, του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Loyd Austin και του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας Soumprahaniam Tzaisankar και του υπουργού Άμυνας της Ινδίας Rajnath Singh, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Biden, ο οποίος μίλησε για τελευταία φορά με τον Monti τον Μάρτιο, είπε πρόσφατα ότι μόνο η Ινδία μεταξύ των χωρών της συμμαχίας Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία) ήταν «κάπως ασταθής» στις ενέργειες της εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Ινδία προσπαθεί να εξισορροπήσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία και τη Δύση, αλλά σε αντίθεση με άλλα μέλη των χωρών της Quad δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Ο Biden τόνισε στον Monti  ότι ανυπομονεί να τον δει στην Ιαπωνία «γύρω στις 24 Μαΐου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης