Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Σε χρεοκοπία κηρύχθηκε η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων

Ρωσία: Σε χρεοκοπία κηρύχθηκε η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων
Η απόφαση ελήφθη καθώς οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στο αν θα υπάρξει απόφαση αθέτηση πληρωμής και για δύο ρωσικά κρατικά ομόλογα, των οποίων οι πληρωμές τόκων έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε ρούβλια, αν και αυτό δεν επιτρέπεται από τους όρους της έκδοσής τους
Σε κήρυξη χρεοκοπίας οδηγήθηκε η εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» καθώς δεν πλήρωσε τον προηγούμενο μήνα τόκους για ομόλογό της.
Πρόκειται για την πρώτη τέτοια απόφαση μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία σύμφωνα με το πρακτορείο bloomberg.
Ειδικότερα, η πληρωμή των τόκων έληγε στις 14 Μαρτίου και μετά την παρέλευση της 10ήμερης περιόδου χάριτος, χωρίς να πληρωθούν οι επενδυτές, θεωρήθηκε πιστωτικό γεγονός από την αρμόδια επιτροπή, Credit Derivatives Determinations Committee.
Με την κήρυξη του πιστωτικού γεγονότος θα ενεργοποιηθούν και τα συμβόλαια για την ασφάλιση από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (CDS) και οι ομολογιούχοι θα αναμένουν τώρα να δουν ποια αποζημίωση θα πάρουν.

Θα υπάρξει απόφαση αθέτηση πληρωμής;

Η απόφαση ελήφθη καθώς οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στο αν θα υπάρξει απόφαση αθέτηση πληρωμής και για δύο ρωσικά κρατικά ομόλογα, των οποίων οι πληρωμές τόκων έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε ρούβλια, αν και αυτό δεν επιτρέπεται από τους όρους της έκδοσής τους.
Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για την πρώτη εξωτερική χρεοκοπία της Ρωσίας μετά από έναν και πλέον αιώνα.
Και τα δύο κρατικά ομόλογα έχουν περίοδο χάριτος 30 ημερών.
Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, που είναι κρατική εταιρεία, προσπάθησαν να πληρώσουν τους τόκους, αλλά οι πληρωμές δεν έφθασαν στους ομολογιούχους λόγω «των υποχρεώσεων νομικής και ρυθμιστικής συμμόρφωσης του δικτύου της ανταποκρίτριας τράπεζας».
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα πληρωμών λόγω των κυρώσεων – οι οποίες το έχουν ουσιαστικά αποκλείσει από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα – και το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών της σε λογαριασμούς που είχε στις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται πως οι «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» στο παρελθόν είχαν ενδιαφερθεί και για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ρωσία: Απειλεί με νομικά μέτρα εάν «εξαναγκαστεί» σε χρεοκοπία - Δεν αποκλείει τεχνικό default

Με μηνύσεις απειλεί η Ρωσία, σε περίπτωση που αναγκαστεί σε χρεοκοπία, με το Κρεμλίνο να μην αποκλείει ένα τεχνικό default, κατηγορώντας τη Δύση ότι αυτός είναι ο στόχος της.
Συγκεκριμένα, η ρωσική κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα νομικά μέτρα ενώπιον των αντίστοιχων δικαστηρίων σε περίπτωση κήρυξης αθέτησης του δημόσιου χρέους της, θεωρώντας ότι έχει εξαναγκαστεί τεχνητά, καθώς η χώρα έχει λάβει «καλή πίστη» τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί με όλες τις υποχρεώσεις σας προς τους πιστωτές σας.
«Θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις», προειδοποίησε σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Izvestia, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Anton Siluanov, στην οποία υπερασπίστηκε ότι η Ρωσία προσπάθησε «καλή πίστη» να πληρώσει εξωτερικούς πιστωτές μεταφέροντας τα αντίστοιχα ποσά σε ξένο νόμισμα για την πληρωμή του χρέους.

Στόχος της Δύσης να προκαλέσει τεχνητά τη ρωσική χρεοκοπία

«Η Ρωσική Ομοσπονδία, ως αξιόπιστος δανειολήπτης, έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποπληρώσει τα ευρωομόλογα στα νομίσματα στα οποία δανειζόμαστε, δηλαδή κυρίως σε δολάρια», δήλωσε.
«Ωστόσο, η συνειδητή πολιτική των δυτικών χωρών είναι να δημιουργήσουν τεχνητά μια χρεοκοπία με κάθε μέσο», τόνισε, αναφερόμενος στο πάγωμα των λογαριασμών της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα, ώστε να μην γίνονται πληρωμές διακανονισμού στους κατόχους ομολόγων.

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για χρεοκοπία

Ο Dmitri Peskov δήλωσε… πεπεισμένος ότι δεν υπήρχαν αντικειμενικοί λόγοι ώστε η S&P να υποβαθμίσει την αξιολόγηση ξένου νομίσματος της Ρωσίας σε «επιλεκτική χρεοκοπία».

«Είναι απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για μια τέτοια χρεοκοπία.
Η Ρωσία έχει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες για να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της", τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Μια τέτοια μη εποικοδομητική θέση των αντιπάλων μας μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση», είπε.
«Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov μίλησε για αυτό σε συνέντευξή του στην Izvestiya», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου. «Μπορεί να είναι μόνο μια τεχνική ανθρωπογενής χρεοκοπία», τόνισε.

 Στα 59,5 δισ. δολ. το δημόσιο χρέος της Ρωσίας

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, από την 1η Φεβρουαρίου 2022, το εξωτερικό δημόσιο χρέος της χώρας ανερχόταν σε 59,5 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους για εξωτερικά ομολογιακά δάνεια - 38,97 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συνολικά, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει 15 ενεργά ομολογιακά δάνεια με λήξη από το 2022 έως το 2047.
Το μερίδιο του χρυσού στα διεθνή αποθεματικά της Ρωσίας στις αρχές του 2022 ήταν 21,5%, σε γουάν 17,1%, ευρώ 33,9%, δολάριο 10,9%, λίρα Αγγλίας 2%.
Την 1η Απριλίου τα αποθεματικά ήταν 606,409 δισ. δολ. έναντι 617,133 δισ. την 1 η Μαρτίουwww.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->