Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλικές εκλογές - τελικό: Macron με 27,85%, Le Pen 23,15% - Σκληρή μάχη στο β' γύρο (24/4)

Γαλλικές εκλογές - τελικό: Macron με 27,85%, Le Pen 23,15% - Σκληρή μάχη στο β' γύρο (24/4)
Η μάχη στον β' γύρο (24 Απριλίου 2022) των προεδρικών εκλογών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή και ήδη η πρώτη δημοσκόπηση της Ifop δίνει νίκη Macron έναντι της Le Pen με 51% - 49%
Σχετικά Άρθρα
Στις 4,7 μονάδες διαμορφώνεται τελικά η διαφορά μεταξύ του Emmanuel Macron και της Marine Le Pen στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ο νικητής του α' γύρο των εκλογών είναι ο Macron συγκεντρώνοντας το 27,85% των ψήφων, ενώ έπεται η αρχηγός Εθνικού Συναγερμού Marine Le Pen με 23,15% και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Jean Luc Melenchon με το 21,95%.
Η αποχή έφτασε στο 26,31%, στο υψηλότερο επίπεδο για ψηφοφορία πρώτου γύρου μετά το 28,4% που καταγράφηκε το 2002.
Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε μεγάλη χώρα της ΕΕ, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και οπωσδήποτε οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ενεργειακή κρίση και ο επισιτιστικός κίνδυνος διαδραμάτισαν ρόλο στη διαδικασία.
Συνολικά συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία 12 υποψήφιοι με τους βασικότερους Macron κέντρο, Le Pen ακροδεξιά, Melenchon αριστερά και Zammour δεξιά που έπληξε σε κάποιο βαθμό τα ποσοστά της Le Pen αλλά θα την υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο.

Σκληρή μάχη στον β' γύρο

Η μάχη στον β' γύρο (24 Απριλίου 2022) των προεδρικών εκλογών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή και ήδη η πρώτη δημοσκόπηση της Ifop δίνει νίκη Macron έναντι της Le Pen με 51% - 49%.
Οι δύο μονομάχοι κάλεσαν αμέσως σε συσπείρωση. Ο Macron ευχαρίστησε όσους εκ των ατυχησάντων υποψηφίων κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να εγγυηθούν ότι η άκρα δεξιά θα ηττηθεί, ενώ από την άλλη πλευρά η Le Pen κάλεσε «όλους όσοι δεν ψήφισαν» τον απερχόμενο κεντρώο φιλελεύθερο πρόεδρο να «συνταχθούν» με εκείνη.
Σε κάθε περίπτωση, ρόλο ρυθμιστή διαδραματίζει ο Αριστερός Jean Luc Melenchon, ο οποίος συγκέντρωσε σχεδόν 22%.
ifop.png

Άτυπη στήριξη Mélenchon σε Macron

Άτυπη στήριξη στον νικητή του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών Emmanuel Macron δίνει ο υποψήφιος της Αριστεράς Jean-Luc Mélenchon, ο οποίος συγκέντρωσε λίγο πάνω από το 20% των ψήφων.
Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, τους κάλεσε να μη δώσουν «ούτε μία ψήφο στη Le Pen », στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών (24/4).

H Hidalgo στηρίζει Macron στις 24/4

Η υποψήφια της κεντροαριστεράς Anne Hidalgo (PS-S&D) υποστηρίζει τον εν ενεργεία πρόεδρο Emmanuel Macron για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.
Η Hidalgo έλαβε το 2,1% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 10/4.

Maréchal (επιτελείο Zemmour): Στο δεύτερο γύρο ο Zemmour θα στηρίξει τη Le Pen

Ο Γάλλος ακροδεξιός υποψήφιος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, Eric Zemmour, θα καλέσει τους υποστηρικτές του να υποστηρίξουν τη Merine Le Pen στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου, δήλωσε την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 η ανιψιά της Le Pen, Marion Maréchal, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η Maréchal, δημοφιλής προσωπικότητα μεταξύ των συντηρητικών, υποστήριξε τον Zemmour έναντι της θείας της στον πρώτο γύρο.

Υπέρ Macron

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γαλλίας, η Δημοκρατική Συνομοσπονδία Εργασίας (CFDT), κάλεσε τα μέλη του να ψηφίσουν τον πρόεδρο Emmanuel Macron στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ακροδεξιά υποψήφια Le Pen δεν θα γίνει πρόεδρος.
«Η έκκληση αυτή δεν είναι ούτε επιδοκιμασία των επιδόσεων του απερχόμενου προέδρου ούτε έγκριση του προγράμματός του», ανέφερε το CFDT σε ανακοίνωσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης