Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι μυστηριώδεις σουπερ-fans του Putin σε μια «ειδική» αποστολή - Τα γκρουπ με τα 650.000 μέλη από την... Καμπότζη, Συρία

Οι μυστηριώδεις σουπερ-fans του Putin σε μια «ειδική» αποστολή - Τα γκρουπ με τα 650.000 μέλη από την... Καμπότζη, Συρία
Οι ειδικοί εντόπισαν 10 δημόσιες ομάδες υπέρ του Putin, με ονόματα όπως ο Vladimir Putin - Ηγέτης του Ελεύθερου Κόσμου
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει καταδικαστεί ευρέως σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά ένα δίκτυο ομάδων στο Facebook που διευθύνεται από άτομα με σκοτεινά κίνητρα θα ήθελε να αλλάξει τις αντιλήψεις για τον ηγέτη της χώρας, Vladimir Putin.
Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει αναρτήσεις που παρουσιάζουν τον Πρόεδρο ως χαμογελαστό, καλοπροαίρετο και φιλειρηνικό.
Αυτοί είναι οι σούπερ θαυμαστές του Putin - και παρακολουθούμε τι κάνουν και από πού προέρχονται, γράφει έρευνα του το BBC.

Το BBC ερευνά αυτές τις τεράστιες ομάδες υπέρ του Putin με τη βοήθεια ερευνητών από το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD).

Η έρευνα

Οι ειδικοί εντόπισαν 10 δημόσιες ομάδες υπέρ του Putin, με ονόματα όπως ο Vladimir Putin - Ηγέτης του Ελεύθερου Κόσμου.
Οι ομάδες έχουν περισσότερα από 650.000 μέλη.
Το περιεχόμενο περιλαμβάνει φωτογραφίες και μηνύματα που επαινούν τον Ρώσο ηγέτη, γραμμένα σε πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, ρωσικά, φαρσί, αραβικά.
Όχι μόνο είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, αλλά είναι και πολύ δραστήριοι.
Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές μέτρησαν 16.500 δημοσιεύσεις, που έλαβαν περισσότερες από 3,6 εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις.
Ο γενικός στόχος των ομάδων φαίνεται να είναι να προωθήσουν τον κ. Putin ως ήρωα που στέκεται απέναντι στη Δύση, με συντριπτική διεθνή υποστήριξη.
Οι εικόνες δείχνουν συχνά τον Ρώσο ηγέτη «να περπατά με αυτοπεποίθηση, να κρατά κουτάβια, να κοιτάζει με λαχτάρα την κάμερα, να χαιρετίζει τα στρατεύματα και να καβαλάει μια σειρά από άγρια ​​ζώα, συμπεριλαμβανομένων αρκούδων και λιονταριών».
Αυτές οι ομάδες έχουν αποκτήσει περισσότερα από 100.000 νέα μέλη από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Screenshot_4OOOOOOOOOOOOO.png

Εξετάζοντας τα στοιχεία των ατόμων που δημοσιεύουν το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου, προέκυψε ότι πολλοί από τους θαυμαστές που αναφέρονται ως διαχειριστές των ομάδων έχουν διπλότυπους λογαριασμούς με το ίδιο όνομα.
Οι ερευνητές βρήκαν τουλάχιστον 100 τέτοιους λογαριασμούς στο δίκτυο.
Αυτοί οι λογαριασμοί ακολουθούν γενικά ο ένας τον άλλον και μερικές φορές δημοσιεύουν ένθερμα μηνύματα ή στέλνουν emoji καρδιάς ο ένας στον άλλο. 
Και διαχειρίζονται αυτούς τους λογαριασμούς υπέρ του Putin μαζί με άλλους που προσποιούνται ότι είναι η Ρωσική Ομοσπονδία ή οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίοι είναι ξεκάθαρα ψεύτικοι.
Η εκτέλεση διπλών λογαριασμών αποτελεί πιθανή παραβίαση των κανόνων του Facebook για μη αυθεντική συμπεριφορά, λέει η ISD.
Ο επικεφαλής ερευνητής Moustafa Ayad αποκαλεί την πρακτική ένα παράδειγμα "astroturfing" - μια διαδικτυακή επιχείρηση που περιλαμβάνει πολλούς λογαριασμούς που λανθασμένα δίνει κάτι την εντύπωση ευρύτερης υποστήριξης από τη βάση.
Η εκστρατεία «δημιουργεί τη ψευδαίσθηση ευρείας υποστήριξης προς τον Putin και το Κρεμλίνο στη σκιά της εισβολής και βασίζεται σε... αυθεντικούς λογαριασμούς για να πετύχει τον στόχο της», σύμφωνα με την έκθεση της ISD.

Ενεργοί χρήστες

Μια πιο προσεκτική εξέταση ορισμένων από τους διαχειριστές της ομάδας δείχνει κάποια ασυνήθιστη δραστηριότητα. Η μία, που ονομάζεται Marine, η οποία λέει ότι η τοποθεσία της είναι η Συρία, χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς για να δημιουργήσει υποστήριξη για τον πρόεδρο.
Οι τρεις λογαριασμοί της, στα αραβικά, δημοσιεύουν την ίδια ώρα κάθε μέρα.
Ένας άλλος συντονιστής, η Victoria, από την Καμπότζη, προωθεί περιεχόμενο σε μια ομάδα γλώσσας Χμερ.
Από τις 4 Φεβρουαρίου, οι αναρτήσεις της έχουν προκαλέσει περισσότερες από 34.000 αντιδράσεις και έχουν κοινοποιηθεί περισσότερες από 4.000 φορές.
Και η Marine και η Victoria διαχειρίζονται από κοινού μια σελίδα στο Facebook στη γλώσσα των Χμερ, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου συντονισμού μεταξύ ορισμένων από τους λογαριασμούς.
Οι αναρτήσεις μοιράζονται ευρέως σε διαφορετικές ομάδες.
Για παράδειγμα, ένας άλλος λογαριασμός από τη Βουλγαρία δημοσίευσε την ίδια εικόνα του Putin 12 φορές μέσα σε λίγα λεπτά.
Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους πίσω από όλους αυτούς τους λογαριασμούς για σχόλια, αλλά δεν είχαμε μεγάλη τύχη.
Αλλά ένας άνδρας στην Κένυα, ο Ρατζ, ο οποίος είναι σε πολλές από αυτές τις ομάδες και περιλαμβάνει τον «Putin» στο τέλος του ονόματός του στο Facebook, απάντησε στο τηλέφωνο.. 
Σε μια σύντομη συνομιλία, αποκάλεσε τον πρόεδρο «μεγάλο ηγέτη», αλλά είπε ότι δεν ήθελε να συζητήσει τον πόλεμο. Του στείλαμε email, αναφέρει το BBC περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με το ενδιαφέρον του για τη Ρωσία, αλλά δεν απάντησε.
Η Hasmik, από την Αρμενία, λέει ότι είναι δημοσιογράφος και τώρα βοηθά στη διοίκηση έξι ομάδων υπέρ του Putin. Ρωτήσαμε ποιος την κάλεσε να το κάνει. Μας είπε ότι ήταν οι άνθρωποι που ήδη διαχειρίζονταν τις ομάδες και είπε ότι δεν πληρώθηκε για τις προσπάθειές της.

Ρωσικοί σύνδεσμοι;

Είναι δύσκολο να σταχυολογήσεις τα κίνητρα των ανθρώπων πίσω από τους λογαριασμούς. Δεν υπάρχει προφανής σύνδεση με τη ρωσική κυβέρνηση και σε αντίθεση με άλλες γνωστές ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης, το δίκτυο δεν είναι διακριτικό. ούτε οι εμπλεκόμενοι κρύβουν τις προθέσεις τους.
Αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο το δίκτυο να έχει κάποιους δεσμούς με τις ρωσικές αρχές ή με στοιχεία υπέρ του Πούτιν εντός της Ρωσίας.
Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ελκύονται από τον κ. Πούτιν και την αντιδυτική του άποψη για τον κόσμο.
Επικοινωνήσαμε με το Facebook, το οποίο λέει ότι έχει πολιτικές κατά των ψεύτικων λογαριασμών και έχει αναστείλει έναν αριθμό λογαριασμών με βάση πληροφορίες από την αναφορά και τις δικές του έρευνες.
«Συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε ισχυρή δράση για να αποτρέψουμε τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας Meta.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης