Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο τραπέζι παραμένει το embargo της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο - «Χρηματοδοτούμε τον πόλεμο» - Αντιστέκεται η Γερμανία

Στο τραπέζι παραμένει το embargo της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο - «Χρηματοδοτούμε τον πόλεμο» - Αντιστέκεται η Γερμανία
Ο υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Λιθουανίας και Ολλανδίας δήλωσαν ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται προτάσεις για πιθανό πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα

Στο τραπέζι παραμένει η συζήτηση για την επιβολή embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, με τη σχετική συζήτηση να συνεχίζεται παρά τη σθεναρή αντίσταση από τη Γερμανία.
«Από την αρχή του πολέμου, του (στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin) έχουμε δώσει 35 δισ. ευρώ. Συγκρίνετε το αυτό με το 1 δισ. ευρώ που έχουμε δώσει στην Ουκρανία σε όπλα» δήλωσε πρόσφατα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερικών πολιτική Josep Borrell. Το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία φαίνεται πως θα απασχολήσει και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, με την Ιρλανδία, τη Λιθουανία και την Ολλανδία να δηλώνουν ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται προτάσεις για πιθανό πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.
Κομβικό ρόλο σε οποιαδήποτε εξέλιξη διαδραματίζει η Γερμανία, που παρά τις επισημάνσεις ότι η ΕΕ πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από τη ρωσική ενέργεια, έχει ταχθεί κατά ενδεχόμενου embargo στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Να διακοπή η χρηματοδότηση του πολέμου»

«Εργάζονται τώρα στο να διασφαλιστεί ότι το πετρέλαιο είναι μέρος του επόμενου πακέτου κυρώσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Simon Coveni, αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσερχόμενος σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, αυτό σίγουρα συμβάλλει στη χρηματοδότηση αυτού του πολέμου. Χρειάζεται να διακόψουμε αυτή τη χρηματοδότηση… όσο γρηγορότερα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα», πρόσθεσε ο Coveni.
Οι ομόλογοί του από την Ολλανδία και τη Λιθουανία δήλωσαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά τρόπους για να στοχοθετήσει το ρωσικό πετρέλαιο, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού της ΕΕ, ως μέσο άσκησης πίεσης προς τη Ρωσίας για να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις.
«Εξετάζουμε όλες τις άλλες (κυρώσεις), συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Wopke Hoekstra. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε την περασμένη εβδομάδα υπέρ ενός embargo, αν και η απόφασή του δεν είναι δεσμευτική.

«Όχι» από Γερμανία και Ουγγαρία

Ένα πιθανό embargo στο πετρέλαιο εξαρτάται από τις τεχνικές λεπτομέρειες για το εύρος και τον χρόνο μιας τέτοιας κίνησης καθώς και από τη στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ. Η ενεργειακή εξάρτηση ποικίλει στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με χώρες όπως η Βουλγαρία να εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό πετρέλαιο. Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να στηρίξει ένα πετρελαϊκό embargo.
Κομβικός θα είναι ο ρόλος της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, θα είναι κρίσιμης σημασίας. Η υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου, ζήτησε ένα «συντονισμένο σχέδιο για τη σταδιακή, πλήρη αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα» από τη Ρωσία, αλλά διπλωμάτες της ΕΕ έχουν πει ότι το Βερολίνο δεν στηρίζει ενεργά την άμεση επιβολή embargo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης