Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θέμα ημερών η ρωσική γενική επίθεση στο Donbass – Σήμερα (11/4) η τελευταία μάχη στη Μαριούπολη - Kadyrov: Στόχος και το Κίεβο

Θέμα ημερών η ρωσική γενική επίθεση στο Donbass – Σήμερα (11/4) η τελευταία μάχη στη Μαριούπολη - Kadyrov: Στόχος και το Κίεβο
Προειδοποίηση Zelensky για μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Θέμα ημερών φαίνεται να είναι μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στο Donbass, στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που όπως έχουν υποστηρίξει πολλοί ξένοι ηγέτες και αναλυτές, θα προκαλέσει τις σκληρότερες συγκρούσεις στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Και αυτό γιατί τη στιγμή που η Ρωσία ανασυντάσσει το στρατό της και συγκεντρώνει περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, εκεί βρίσκονται οι καλύτερα εξοπλισμένες και πιο εκπαιδευμένες στρατιωτικές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, οι οποίες μάλιστα είναι σε πόλεμο εδώ και 8 χρόνια με τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις.
Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για την «ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό για περισσότερο από 40 ημέρες. «Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (...) Θα σημάνει το θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού. «Αργοπεθαίνουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Προετοιμασίες στον Donbass

Αναλυτές αναφέρουν πως στο Donbass είναι αναπτυγμένες οι καλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν ήδη σπεύσει να ενισχύσουν τις αμυντικές και οχυρωματικές τους θέσεις.
Πάντως, αν και οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι αντιστέκονται στις ρωσικές επιθέσεις και ότι κρατούν τις θέσεις τους, είναι προφανές πως οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν όχι μόνο σε ισχύ αλλά και σε αριθμό.
Η Μόσχα έχει θέσει ως υπέρτατο στόχο την «πλήρη απελευθέρωση» του Donbass ενώ πυκνώνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν πως ο πρόεδρος Putin θα ήθελε να παρακολουθήσει στις 9 Μαΐου τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τη νίκη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με μια μεγάλη στρατιωτική επιτυχία στην Ουκρανία.
Πάντως για τις δύσκολες ημέρες που έπονται προειδοποίησε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος έκανε λόγο για μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στα ανατολικά της χώρας, τη στιγμή που ο ηγέτης των Τσετσένων, Razman Kadyrov ανέφερε πως μετά το Donbass, οι Ρώσοι θα καταλάβουν και το Κίεβο.
11_18.JPG

Ουκρανία: Σήμερα η τελευταία μάχη για τη Μαριούπολη – Τελείωσαν τα πυρομαχικά

Σήμερα θα γίνει η τελευταία μάχη για τον έλεγχο της Μαριούπολης λένε οι Ουκρανοί υπερασπιστές της πόλης, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι θα είναι οι χαμένοι της σύγκρουσης.
«Σήμερα θα γίνει η τελική μάχη καθώς τα πυρομαχικά εξαντλούνται» αναφέρουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με ανακοίνωση τους στο facebook και συγκεκριμένα, η 36η ταξιαρχία πεζοναυτών.
Όπως υποστηρίζουν, αφού υπερασπίστηκαν το λιμάνι για 47 συνεχόμενες ημέρες και αφού έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και αδύνατο, πλέον έχουν περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Για κάποιους από εμάς επίκειται ο θάνατος, για κάποιους άλλους η αιχμαλωσία» αναφέρουν οι Ουκρανοί στρατιώτες, υποστηρίζοντας ότι έχουν απωθηθεί και περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες πρόκειται να τους καταστρέψουν.
Πάντως, οι Ουκρανοί υπερασπιστές άφησαν αιχμές κατά της ηγεσίας του ουκρανικού στρατού, κάνοντας λόγο για έλλειψη υποστήριξης.
«Μας έχουν διαγράψει» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Ουκρανοί στρατιώτες.

Επιθέσεις σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ

Παράλληλα αναφέρεται πως συνεχίζονται οι συγκρούσεις για τον έλεγχο της Μαριούπολης, με τις ρωσικές δυνάμεις – σύμφωνα πάντα με τον ουκρανικό στρατό – να σφυροκοπούν το εργοστάσιο Azovstal, το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής σιδήρου και χάλυβα της Ουκρανίας.
Επιπλέον, αναφέρεται πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει τέσσερις επιθέσεις των Ρώσων σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, έχοντας καταστρέψει αρκετά άρματα μάχης και οχήματα της Ρωσίας.
Μάλιστα οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί περίπου 19.500 Ρώσοι στρατιώτες.

Pushilin (φιλορώσοι αντάρτες Ντονέτσκ): Η στρατιωτική επιχείρηση στο Donbass θα ενταθεί

Την θέση πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ θα ενταθούν διατύπωσε ο Denis Pushilin, επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.
«Τώρα η επιχείρηση θα ενταθεί.
Όσο καθυστερούμε, τόσο περισσότερο υποφέρει ο άμαχος πληθυσμός, όντας όμηρος της κατάστασης.
Έχουμε εντοπίσει τομείς όπου ορισμένα βήματα πρέπει να επιταχυνθούν» υποστήριξε ο Pushilin.
12_19.jpg

Προβοκατόρικες ενέργειες των Ρώσων στη Μολδαβία;

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε για πιθανές προβοκατόρικες ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων στην Υπερδνειστερία, την περιοχή που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία, προκειμένου, όπως αναφέρει, να κατηγορηθεί η Ουκρανία για επιθετικότητα εναντίον του γειτονικού της κράτους.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των Ουκρανών, ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να χτυπά υποδομές της Ουκρανίας έτσι ώστε να διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία εμπορευμάτων ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις σε πόλεις τόσο στα νότια και ανατολικά της χώρας όσο και στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Ρωσία: Καταστρέψαμε το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S -300 που δόθηκε στην Ουκρανία

Την καταστροφή του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S – 300 που δόθηκε στην Ουκρανία από ευρωπαϊκή χώρα κατέστρεψαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή, ρωσικοί πύραυλοι Kalibr που εκτοξεύτηκαν από τη θάλασσα κατέστρεψαν τέσσερις εκτοξευτήρες των S – 300 που ήταν κρυμμένοι σε ένα υπόστεγο στα περίχωρα του Ντνίπρο.
Σημειώνεται πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε ποια χώρα έδωσε το αυτό σύστημα στην Ουκρανία, αν και είναι γνωστό πως η Σλοβακία ήταν αυτή που είχε εκφράσει την πρόθεση της να δωρίσει τους S – 300 στο Κίεβο.
Παράλληλα οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών κοντά στο Μικολάγιφ και στη Ζόβτνιεφ και ότι κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη.
««Συνολικά 129 αεροσκάφη, 99 ελικόπτερα, 243 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, Buk-M1, Osa AKM, 441 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 2.079 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 239 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων και εκτοξευτές πυραύλων 909. όλμοι και 2.003 μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων έχουν καταστραφεί από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
16_4.jpg
Kadyrov (ηγέτης Τσετσένων): Θα πάρουμε και το Κίεβο

Και ενώ η Ρωσία ετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, ο Ramzan Kadyrov, ο ισχυρός αρχηγός της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, ανέφερε νωρίτερα σήμερα 11 Απριλίου σε μήνυμά του, ότι θα υπάρξει επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις όχι μόνο στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης, αλλά και στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις.
«Θα υπάρξει επίθεση… όχι μόνο στη Μαριούπολη, αλλά και σε άλλα μέρη, πόλεις και χωριά.
Luhansk και Donetsk θα απελευθερώσουμε πλήρως αυτές τις περιοχές και μετά θα πάρουμε το Κίεβο και όλες τις άλλες πόλεις» ανέφερε ο Ramzan Kadyrov προκαλώντας απορίες άπαξ και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από την Βόρεια Ουκρανία και ειδικά την πρωτεύουσα Κίεβο.
Ο Ramzan Kadyrov ο οποίος συχνά περιγράφει τον εαυτό του ως τον «βασικό στρατιώτη» του προέδρου της Ρωσίας Putin, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για το Κίεβο.
«Σας διαβεβαιώνω: ούτε ένα βήμα δεν θα γίνει πίσω».
Ο Ramzan Kadyrov έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβιάσεις δικαιωμάτων, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

 

Zelensky προς Ουκρανούς: Ετοιμαστείτε για ακόμα μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στα ανατολικά

Να προετοιμαστούν για ακόμα μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στα ανατολικά της χώρας κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky στο τελευταίο διάγγελμα του προς το λαό, στο οποίο καταφέρθηκε με ιδιαίτερη ένταση και χαρακτηρισμούς κατά της Ρωσίας.
«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα φροντίσει να λογοδοτήσει κάθε μπάσταρδος που ήρθε στη χώρα μας κάτω από τη ρωσική σημαία και σκότωσε πολίτες μας, παρότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της.
Τι κάνει η Ρωσία;
Τι κάνουν οι αξιωματούχοι της, οι προπαγανδιστές της, οι απλοί άνθρωποι που απλά παπαγαλίζουν όσα ακούνε στην τηλεόραση;
Δικαιολογούνται και αρνούνται.
Αρνούνται κάθε ευθύνη.
Λένε ψέματα».
Έχουν φτάσει τόσο μακριά από την πραγματικότητα που μας κατηγορούν για όσα κάνει ο ρωσικός στρατός» είπε ο Zelensky αναφερόμενος στην πυραυλική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό στην Κραματόρσκ και τις σφαγές αμάχων που η κυβέρνησή του καταγγέλλει πως διαπράχθηκαν στην Bucha και σε άλλα προάστια του Κιέβου.

Δεν παραδέχονται τίποτα

Όπως είπε ο Zelensky, η Ρωσία αδυνατεί να παραδεχτεί τα «λάθη» της στην πολιτική της έναντι της Ουκρανίας. «Φοβούνται να παραδεχτούν πως για χρόνια, έπαιρναν λάθος θέσεις, ξόδευαν τεράστιους πόρους για να υποστηρίξουν ανθρώπινα μηδενικά που ήθελαν να παρουσιάσουν στο μέλλον ως ήρωες της ουκρανορωσικής φιλίας.
Κατέλαβαν την Κριμαία, υποτίθεται εμείς φταίμε γι’ αυτό.
Κατέστρεψαν τη φυσιολογική ζωή στο Donbass, εμείς φταίμε.
Σκοτώνουν κόσμο στη χώρα μας επί οκτώ χρόνια και λένε πως εμείς φταίμε.
Εντέλει άρχισαν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας, και πάλι εμείς φταίμε», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος, κατηγορώντας τους Ρώσους πως ψεύδονται επειδή είναι «άνανδροι».
122.png
Υπ. Άμυνας Μ. Βρετανίας: Δεν αποκλείεται νέα χρήση πυρομαχικών φωσφόρου από τους Ρώσους στη Μαριούπολη

Την εκτίμηση πως δεν αποκλείεται οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να προσφύγουν σε νέα χρήση πυρομαχικών φωσφόρου την ώρα που εντείνονται οι συγκρούσεις για τον έλεγχο της Μαριούπολη διατυπώνει το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας, επισημαίνοντας πως ο ρωσικός στρατός είχε κάνει χρήση τέτοιου είδους πυρομαχικών στην περιοχή του Ντονέτσκ.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών της Μ. Βρετανίας, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να αποκρούουν αρκετές επιθέσεις, καταστρέφοντας ρωσικά άρματα μάχης, οχήματα και εξοπλισμό πυροβολικού.
«Η συνεχιζόμενη εξάρτηση της Ρωσίας από μη κατευθυνόμενα βλήματα μειώνει την ικανότητα της να διακρίνει τους στόχους κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για περαιτέρω απώλειες αμάχων» αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας.

Συναντά τον Putin στη Μόσχα ο καγκελάριος της Αυστρίας, Karl Nehammer

Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα 11/4 ο καγκελάριος της Αυστρίας, Karl Nehammer, ο οποίος θα έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση Ευρωπαίου ηγέτη με τον Ρώσο πρόεδρο ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε ανάρτηση του στο twitter λίγο πριν τη συνάντηση του με τον Putin, ο Αυστριακός καγκελάριος αναφέρει πως η Αυστρία είναι «στρατιωτικά ουδέτερη», αλλά ότι έχει μια «ξεκάθαρη στάση για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».
«Πρέπει να σταματήσει.
Χρειαζόμαστε ανθρωπιστικούς διαδρόμους, μια κατάπαυση του πυρός και μια πλήρη έρευνα για εγκλήματα πολέμου» αναφέρει ο Nehammer.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας φέρεται πως θα θέσει στον Putin το ζήτημα της Bucha και των εγκλημάτων πολέμου ενώ σύμφωνα με την καγκελαρία θα προσπαθήσει να κάνει τα πάντα έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία προς μια ειρηνευτική συμφωνία, έστω και αν οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες.

Κατά 45% θα συρρικνωθεί το ΑΕΠ της Ουκρανίας το 2022

Το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί πάνω από 45%, σύμφωνα με προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας
Η οικονομική παραγωγή της Ουκρανίας πιθανότατα θα συρρικνωθεί σε ποσοστό σοκ 45,1% το 2022, καθώς η εισβολή της Ρωσίας έχει κλείσει τις επιχειρήσεις, έχει αναστείλει τις εξαγωγές και έχει καταστήσει αδύνατη την οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλες περιοχές της χώρας, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε νέα έκθεση.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε επίσης ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας το 2022 θα μειωθεί κατά 11,2% λόγω των τιμωρητικών οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους τους σε τράπεζες, κρατικές επιχειρήσεις και άλλα ιδρύματα της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης