Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πακιστάν: Το κοινοβούλιο τη Δευτέρα 11 Απριλίου θα αναδείξει τον Nawaz Sharif νέο πρωθυπουργό

Πακιστάν: Το κοινοβούλιο τη Δευτέρα 11 Απριλίου θα αναδείξει τον Nawaz Sharif νέο πρωθυπουργό

Το κοινοβούλιο συγκαλείται εκ νέου για να επιλέξει τον αντικαταστάτη του Khan  ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο  Sharif ο οποίος έχει πιο φιλική σχέση με τον στρατό

Σχετικά Άρθρα

Οι βουλευτές του Πακιστάν αναμένεται να εκλέξουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Shehbaz Sharif νέο πρωθυπουργό μετά την αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού Imran Khan με πρόταση δυσπιστίας που έθεσε τέλος στην τετραετή θητεία του.
Όπως αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 ένα ενιαίο μπλοκ της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 174 βουλευτές για να ψηφίσουν κατά του Khan μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 9/4 στο Ισλαμαμπάντ, δύο περισσότερους από όσους χρειάζονταν για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα.
Το κοινοβούλιο συγκαλείται εκ νέου τη Δευτέρα 11/4 για να επιλέξει τον αντικαταστάτη του, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο Sharif και ο οποίος έχει πιο φιλική σχέση με τον στρατό.

Η αντιπαράθεση με το στρατό

Η απομάκρυνση του Khan ήρθε μετά από μια διαμάχη με τον στρατό του Πακιστάν για μια σειρά θεμάτων, όπως η ανάμειξη στις στρατιωτικές προαγωγές, η ταραχώδης σχέση του με τις ΗΠΑ και η διαχείριση της οικονομίας που είδε τον πληθωρισμό να αυξάνεται με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό στην Ασία.
Ο στρατός του Πακιστάν κυβέρνησε τη χώρα για σχεδόν τα μισά από τα 75 χρόνια της ιστορίας της και κανένας πρωθυπουργός δεν έχει ολοκληρώσει πλήρη θητεία σε αυτό το διάστημα.

Εισακούστηκαν οι προσευχές

Ο Sharif δήλωσε στους βουλευτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρότασης δυσπιστίας ότι «οι προσευχές εκατομμυρίων Πακιστανών εισακούστηκαν».
Ο πολιτικός ανασχηματισμός στο πέμπτο πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου είναι πιθανό να αναπροσαρμόσει άμεσα την εξωτερική πολιτική του Πακιστάν, με κατεύθυνση στραμμένη περισσότερο προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Ο Khan είχε μετατοπίσει το Πακιστάν πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα και προσπάθησε να σαμποτάρει την ψηφοφορία δυσπιστίας υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Biden συνωμότησε με την αντιπολίτευση για να τον απομακρύνει από την εξουσία.

Η συναλλαγματική ισοτιμία και το δάνεια

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Sharif είναι επίσης πιθανό να συμβάλει στην εξασφάλιση περίπου 3 δισ. δολαρίων που έχουν απομείνει από ένα δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο απαιτείται για την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και του νομίσματος.
Η ρουπία διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου και τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.
Η κεντρική τράπεζα εξέπληξε τους αναλυτές την περασμένη εβδομάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1996.

Προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Ενώ δεν έχει ακόμη σχολιάσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δυσπιστίας, ο Khan έχει στραφεί στην άσκηση πίεσης στον Sharif και τους συμμάχους του για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών πριν από την εκπνοή της προθεσμίας του Αυγούστου 2023.
Ο Κhan και οι βουλευτές του κόμματος Pakistan Tehreek-e-Insaf θα παραιτηθούν από την Εθνοσυνέλευση μετά την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού, σύμφωνα με tweet του Chaudhry Fawad Hussain, στενού συνεργάτη του και βουλευτή.

Διαδηλώσεις

«Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που το ένα τρίτο του κοινοβουλίου θα παραιτηθεί.
Αυτό θα αποδυναμώσει το κοινοβούλιο", δήλωσε ο Zafar Nawaz Jaspal, καθηγητής της Σχολής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Quid-i-Azam.
«Μπορεί να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές, ίσως και εθνικές εκλογές».
Ο Khan, ο οποίος απολαμβάνει την υποστήριξη μεγάλου μέρους της πακιστανικής κοινωνίας, έχει καλέσει σε ειρηνικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα μετά την απογευματινή προσευχή της Κυριακής 10 Απριλίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης