Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρώην σύμβουλος Putin: Μόνο ένα «πραγματικό embargo» στη ρωσική ενέργεια θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο

Πρώην σύμβουλος Putin: Μόνο ένα «πραγματικό embargo» στη ρωσική ενέργεια θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο
Ο δρ Ilarionov, οικονομικός σύμβουλος του Putin  από το 2000 έως το 2005 που σήμερα ζει στις ΗΠΑ, είπε στο BBC ότι η Ρωσία «δεν πήρε στα σοβαρά» τις απειλές των άλλων χωρών να μειώσουν τις εισαγωγές ενέργειας

Μόνο ένα «πραγματικό embargo» στη ρωσική ενέργεια από τις χώρες της Δύσης θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο, εκτιμά ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Ο δρ Ilarionov, οικονομικός σύμβουλος του Putin  από το 2000 έως το 2005 που σήμερα ζει στις ΗΠΑ, είπε στο BBC ότι η Ρωσία «δεν πήρε στα σοβαρά» τις απειλές των άλλων χωρών να μειώσουν τις εισαγωγές ενέργειας.
Παρά τις προσπάθειές της να μειώσει την εξάρτησή της από την ρωσική ενέργεια, η Ευρώπη εξακολουθεί να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Αυτή την εβδομάδα, ο Borrell είπε ότι «πληρώνουμε ένα δισεκατομμύριο (ευρώ) στον Putin) κάθε μέρα για την ενέργεια που μας προμηθεύει».
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, εάν οι χώρες της Δύσης «προσπαθούσαν να επιβάλουν ένα πραγματικό embargo στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, στοιχηματίζω ότι πιθανότατα μέσα σε ένα ή δύο μήνες, οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία πιθανότατα θα σταματούσαν».
«Είναι ένα από τα πολύ αποτελεσματικά εργαλεία που εξακολουθούν να έχουν οι δυτικές χώρες», πρόσθεσε.
«Οι εδαφικές φιλοδοξίες του, οι φιλοδοξίες του για μια αυτοκρατορία, είναι πολύ πιο σημαντικές από οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένου και του βιοπορισμού του ρωσικού πληθυσμού και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, ακόμα και της οικονομικής κατάστασης της κυβέρνησής του».

Φεύγει ο Putin;

Ο Ilarionov βλέπει την αλλαγή της κυβέρνησης στη Ρωσία ως αναπόφευκτη «αργά ή γρήγορα».
«Είναι απολύτως αδύνατο να υπάρχει οποιαδήποτε θετικό μέλλον στη Ρωσία με το σημερινό πολιτικό καθεστώς», εξηγεί, καθώς θεωρεί ότι η χώρα δεν μπορεί να ενσωματωθεί και πάλι στην παγκόσμια οικονομία με τον Putin.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης