Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονες διαβουλεύσεις στην Τσεχία για δημιουργία αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Έντονες διαβουλεύσεις στην Τσεχία για δημιουργία αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τσεχίας, Marian Yurechka, τα σχέδια για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας εξαρτώνται άμεσα από τις ενέργειες της ρωσικής ηγεσίας

Συζήτηση για τη δυνατότητα δημιουργίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Τσεχική Δημοκρατία θα διεξαχθεί στη χώρα ως απάντηση μετά την κατάσταση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και τις ανησυχίες που εντείνονται.
Αυτό ανακοίνωσε την Κυριακή 10/4 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας Marian Yurechka, τα λόγια του οποίου αναφέρθηκαν από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Mlada fronta Dnes .
«Θα το συζητήσουμε αυτό. Η απόφαση [για τη δημιουργία βάσης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ] δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση.
Αυτό θα πρέπει να συμβεί [υιοθεσία κατάλληλης απόφασης] με βάση μια ευρεία συζήτηση και συναίνεση», σημείωσε ο πολιτικός.
«Εάν μια τέτοια βάση βρισκόταν στο έδαφος της Ουκρανίας, δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή την κατάσταση».
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Yurechka, θα μπορούσαν να έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια βάση στην πόλη Przherov ή στο χωριό Moshnov στα βορειοανατολικά της δημοκρατίας, όπου υπάρχουν αεροδρόμια που δέχονται διεθνείς πτήσεις.
Τόνισε επίσης ότι «εμείς [η κυβέρνηση] δεν έχουμε καν αρχίσει να μιλάμε για αυτό ακόμη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σχέδια για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Τσεχικής Δημοκρατίας εξαρτώνται άμεσα από τις ενέργειες της ρωσικής ηγεσίας.
Η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας ενημέρωσε το Σάββατο 9/4 ότι σκοπεύει να θέσει το θέμα της χρήσης αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα κατά τις επικείμενες συνομιλίες στην Ουάσιγκτον το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου με τον αρχηγό του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν.
«Στο πλαίσιο αυτών των διμερών διαπραγματεύσεων, θα ήθελα να ανοίξω αυτό το θέμα [της παρουσίας αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στη δημοκρατία]», σημείωσε η πολιτικός.
Η Τσεχική Δημοκρατία, είπε, θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Σλοβακίας, η οποία πρόσφατα έδωσε στον αμερικανικό στρατό την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει δύο αεροπορικές βάσεις.
«Δεν θέλω να μιλήσω για συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά νομίζω ότι θα ήταν σημαντικό για εμάς εάν ετοιμάζεται κάποιο είδος συμφωνίας [για αυτό το θέμα]» είπε η Τσερνόχοβα, 
Ο Τσέχος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK , δήλωσε αργότερα το Σάββατο ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε οδό για να βελτιώσει την ασφάλεια της Τσεχικής Δημοκρατίας ως απάντηση στην κατάσταση στην Ουκρανία.
Επιβεβαίωσε ότι μια πιθανή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της άμυνας πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του τσεχικού κοινοβουλίου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης