Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση σοκ από την Γερμανία: Εάν σταματήσει το φυσικό αέριο της Ρωσίας θα προκληθεί τεράστια ανεργία και κοινωνικό χάος

Προειδοποίηση σοκ από την Γερμανία: Εάν σταματήσει το φυσικό αέριο της Ρωσίας θα προκληθεί τεράστια ανεργία και κοινωνικό χάος
Ο Markus Soder πρότεινε επίσης την παράταση της διάρκειας ζωής πέντε πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία εν μέσω μιας δύσκολης ενεργειακής κατάστασης

Οι Γερμανοί παρουσιάζουν ωμά το πρόβλημα, η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και εάν σταματήσει η παροχή του εν μια νυκτί θα ξεσπάσουν κοινωνικές ταραχές, η ανεργία θα εκτοξευθεί και μπορεί να αμφισβητηθεί και η δημοκρατία…
Αυτά δεν τα υποστηρίζει κάποιος αναλυτής αλλά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Soder.
Η εξάρτηση από τη Ρωσία στους υδρογονάνθρακες πρέπει να αντιμετωπιστεί σταδιακά, διαφορετικά η Γερμανία θα αντιμετωπίσει μεγάλες αρνητικές συνέπειες ανέφερε ο Markus Soder στην εφημερίδα Funke.
«Συμμερίζομαι την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι βραχυπρόθεσμα μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς πετρέλαιο και άνθρακα από τη Ρωσία.
Το φυσικό αέριο είναι πολύ πιο δύσκολο.
Πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες για την πλειοψηφία του πληθυσμού» ανέφερε. «Αν σταματήσουμε το φυσικό αέριο από τη Ρωσία εν μία νυκτί, θα αντιμετωπίσουμε τεράστια ανεργία, κοινωνική αναταραχή ενώ μπορεί να πληγεί και η δημοκρατία», προειδοποίησε ο Markus Soder

Κατασκευή τερματικών σταθμών

Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί από την προμήθεια άνθρακα και πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία εντός ενός έτους.
Για την αντικατάσταση της παροχής φυσικού αερίου, κατασκευάζονται δύο τερματικοί σταθμοί LNG στο βορρά.
Ο Markus Soder πρότεινε επίσης την παράταση της διάρκειας ζωής πέντε πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία εν μέσω μιας δύσκολης ενεργειακής κατάστασης.
Το κλείσιμο των τριών πυρηνικών σταθμών που λειτουργούν μέχρι το τέλος του έτους είναι ένα σοβαρό ιδεολογικό λάθος.
Προμηθεύουν ηλεκτρισμό σε 10 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Πρέπει να παρατείνουμε τη λειτουργία πέντε πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για άλλα πέντε χρόνια, ώστε να έχουν αρκετό χρόνο για να επιτύχουν τους στόχους της πράσινης ενέργειας» επισήμανε ο Markus Soder

Πυρηνικοί σταθμοί

Ο γερμανός καγκελάριος Scholz ήταν στο παρελθόν αρνητικός στην παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών.
Η Γερμανία αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια το 2011 ως απάντηση στην καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
Την 1η Ιανουαρίου 2022, τρεις από τους έξι τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς στη Γερμανία αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο.
Τώρα τρεις σταθμοί παραγωγής ενέργειας αυτού του τύπου παραμένουν στη χώρα: στη Βαυαρία, τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και την Κάτω Σαξονία.
Υποτίθεται ότι θα απενεργοποιηθούν μετά το 2022.
Αρχικά, θεωρήθηκε ότι η Γερμανία κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης θα χρησιμοποιούσε περισσότερο αέριο από τη Ρωσία.
Αποφασίστηκε να επιταχυνθεί η απεξάρτηση από την εξαγωγή πόρων από τη Ρωσική Ομοσπονδία μετά την έναρξη μιας στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Καταστροφή της απασχόλησης

Για σημαντική επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας φέτος λόγω των συνεπειών του πολέμου, προειδοποίησε σε συνέντευξη του ο Γερμανός υπουργός Εργασίας, Hubertus Heil, κάνοντας λόγο για αυξημένη πίεση και στα δεδομένα της αγοράς εργασίας.

O πόλεμος και οι ροές της ενέργειας

Ο Γερμανός υπουργός μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild (10 Απριλίου 2022), υποστήριξε πως η οικονομία θα παραμείνει σε θετικό έδαφος, αλλά θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα από το αρχικά εκτιμώμενο.
Και βέβαια πάντα υπό την προϋπόθεση πως ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει δεν διευρυνθεί περαιτέρω δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις ενεργειακές ροές.

Επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης

«Θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε.
Όμως υπό την προϋπόθεση πως ο πόλεμος δεν εξαπλωθεί περαιτέρω και τα επίπεδα ενεργειακής προσφοράς παραμείνουν ανεπηρέαστα» τόνισε.
Συγκεκριμένα υποστήριξε πως οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κινηθούν χαμηλότερα γύρω στο 1,4%-1,5% φέτος, από το 2,7% πέρυσι.
Όσον αφορά την αγορά εργασίας, περίπου 590.000 Γερμανοί θα συνεχίσουν να εργάζονται με μειωμένο ωράριο.
Germany Factory Orders Fall as Economy Faces Ukraine War Fallout - Bloomberg
Επιδοτήσεις και νέο πακέτο ενισχύσεων

Για το λόγο αυτό ο κ. Heil επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την απασχόληση και να επιδοτεί το πρόγραμμα αναστολών, έτσι ώστε να αποτρέψει την πιθανότητα απολύσεων που θα έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, η γερμανική κυβέρνηση έχει στα σκαριά νέο πακέτο βοήθειας ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και να τις εμποδίσει να προχωρήσουν σε απολύσεις, καθώς τα οικονομικά δεδομένα στην αγορά έχουν επιδεινωθεί λόγω του πολέμου.
German Economy Minister Says He's Open to Russian Coal Ban - BNN Bloomberg
Συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και τον οποίο θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα είναι προσαρμοσμένος στα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος και εκτιμάται πως θα ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης