Τελευταία Νέα
Διεθνή

Medvedev: Οι παράνομες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα προκαλέσουν στο τέλος την κατάρρευση του ΟΗΕ και θα φέρουν δραματικές εξελίξεις

Medvedev: Οι παράνομες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα προκαλέσουν στο τέλος την κατάρρευση του ΟΗΕ και θα φέρουν δραματικές εξελίξεις
Οι παράνομες κυρώσεις προκαλούν πάντα υποβάθμιση του συστήματος διεθνούς δικαίου σημείωσε ο Medvedev
Σχετικά Άρθρα

Οι χωρίς προηγούμενο κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα προκαλέσουν περαιτέρω κατάρρευση όλων των διεθνών θεσμών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
Οι παράνομες κυρώσεις προκαλούν πάντα υποβάθμιση του συστήματος διεθνούς δικαίου σημείωσε ο Medvedev στο Telegram.
«Τα τρέχοντα άνευ προηγουμένου σε εύρος, και βαθμό κυνισμού μέτρα παράνομης επιρροής θα προκαλέσουν περαιτέρω κατάρρευση όλων των διεθνών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου κυρίως του ΟΗΕ, και πλήρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την Πέμπτη (7/4/2022), κάτι παρόμοιο συνέβη με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο «έχασε τη νομιμότητά του για τη Ρωσία».

Σε αδιέξοδο οι διπλωματικές σχέσεις

«Οι διπλωματικές σχέσεις θα έρθουν επίσης σε πλήρες αδιέξοδο, το επίπεδό τους με ορισμένα κράτη θα μειωθεί ή θα υπάρξει πλήρης κατάρρευση», υπογράμμισε ο Medvedev.
Σε γενικές γραμμές, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας σημείωσε ότι οι κυρώσεις έχουν συζητηθεί «άπειρες φορές» πρόσφατα, ενώ «οι εχθρικές χώρες συνεχίζουν να τις επιβάλλουν εναντίον της Ρωσίας».
Από αυτή την άποψη, αποφάσισε να θυμηθεί «μερικές θεμελιώδεις αρχές των κυρώσεων».
Οι κυρώσεις είναι καταναγκαστικά μέτρα που λαμβάνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βάσει του άρθρου 41 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών κατά ενός παραβατικού κράτους.
«Θα ήθελα να τονίσω συγκεκριμένα: δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τις αναγνωρίσουμε.
Ό, τι λαμβάνεται εναντίον μας είναι αντίποινα, μη διεθνώς αναγνωρισμένα δεν αποτελούν κυρώσεις με την έννοια του διεθνούς δικαίου», εξήγησε.
«Συνεπώς, ό,τι έχει γίνει σχεδόν χίλιες φορές πρόσφατα εναντίον της Ρωσίας αποτελεί άμεση παραβίαση των δικαιωμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως κυρίαρχου κράτους από μεμονωμένες χώρες ή τις συμμαχίες τους.
Έτσι, η Ρωσία βρίσκεται τώρα υπό παράνομες κυρώσεις από ορισμένες χώρες », κατέληξε ο Medvedev.

Αντίποινα

Η ρωσική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο στη Δούμα, το οποίο, εάν εγκριθεί, θα ακυρώσει τις βίζες για τους υπηκόους των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων που είναι υπήκοοι της ΕΕ, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Δανίας, της Ισλανδίας ή του Λιχτενστάιν θα πρέπει να λάβουν βίζα για να εισέλθουν στη Ρωσία.
Ωστόσο οι βίζες αυτές θα ακυρωθούν για κάθε μέλος επίσημων αντιπροσωπειών, εθνικών ή περιφερειακών, κυβερνήσεων ή Κοινοβουλίων.
Επίσης ακυρώνονται για μέλη δικαστηρίων και δημοσιογράφους από τις προαναφερθείσες χώρες, όπως αναφέρει το Interfax.

Ελβετία -  «Πάγωσε» περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 8 δισ. δολαρίων

Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία άνω των 8 δισ. δολαρίων έχει μέχρι στιγμής «παγώσει» η Ελβετία.
Όπως ανακοίνωσε, ο κυβερνητικός αξιωματούχος Erwin Bollinger, τα περιουσιακά στοιχεία περιλάμβαναν χρήματα σε παγωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα σε τέσσερα ελβετικά καντόνια, τα οποία ωστόσο δεν κατονόμασε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 9 Απριλίου 2022.
Εγκαταλείποντας την παραδοσιακή ουδετερότητα της χώρας, η Ελβετία υιοθέτησε στις 28 Φεβρουαρίου τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των Ρώσων που συμμετείχαν στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Αυτή τη στιγμή περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα είναι ΄΄μπλοκαρισμένα΄΄ με βάση τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο Bollinger, ανώτερος αξιωματούχος στην υπηρεσία της Υπηρεσίας Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) που επιβλέπει τις κυρώσεις.
Ο Bollinger δήλωσε ότι Ελβετοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους της ουκρανικής κυβέρνησης την Τετάρτη για να συζητήσουν την εφαρμογή των κυρώσεων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Αναφέρθηκε επίσης, σε εκτίμηση της Ελβετικής Ένωσης Τραπεζιτών ότι η συνολική ρωσική περιουσία στις ελβετικές τράπεζες ανέρχεται σε 150-200 δισ. ελβετικά φράγκα

Λιγότερα από 900 πρόσωπα

«Δεν υφίστανται κυρώσεις για κάθε Ρώσο», πρόσθεσε ο Bollinger. «Προς το παρόν, υπάρχουν κάτι λιγότερο από 900 άτομα».
«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι συχνά πολύ περίπλοκο να καθοριστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος (των περιουσιακών στοιχείων).
Επομένως, τα κεφάλαια δεσμεύονται εν μέρει προσωρινά από τις τράπεζες», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης