Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προεδρικές εκλογές Γαλλίας: Ανεβαίνει η Le Pen, απειλεί τον Macron – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Προεδρικές εκλογές Γαλλίας: Ανεβαίνει η Le Pen, απειλεί τον Macron – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Τρίτος ο αριστερός Melenchon, αλλά οι αριστεροί ψηφοφόροι κρατούν αποστάσεις από το Macron
Σχετικά Άρθρα

Δύο μόλις 24ωρα έχουν απομείνει από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (Κυριακή 10 Απριλίου) και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το απόλυτο ντέρμπι μεταξύ του Emmanuel Macron και της Marine Le Pen.
Αν και οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο Macron παραμένει το φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας, η μεταξύ τους διαφορά μειώνεται όσο περνούν οι ημέρες.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις στις αρχές της εβδομάδας, η διαφορά των 5 ποσοστιαίων μονάδων του Macron, έχει υποχωρήσει σήμερα στις 3 μονάδες.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του BVA για το RTL και το Orange, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (την Κυριακή 10 Απριλίου) ο Macron προηγείται με 26% στην πρόθεση ψήφου έναντι 23% της Marine Le Pen.
1111.png
Όσον αφορά το δεύτερο γύρο των εκλογών (24/4) ο Macron εμφανίζεται να επικρατεί με το 53% των ψήφων, με τη Le Pen να εμφανίζει πάντως συνεχή και μάλιστα εντυπωσιακή βελτίωση των ποσοστών της.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε δημοσκόπηση της 15ης Μαρτίου η Le Pen φερόταν να λαμβάνει το 40,5% των ψήφων, ποσοστό που στις 30/3 πήγε περίπου στο 47% όπου και βρίσκεται σήμερα.
5555_2.JPG

56_2.JPG
Ανησυχία Macron: Τίποτα δεν είναι δεδομένο

Αυτή η άνοδος της Le Pen έχει θορυβήσει το επιτελείο αλλά και τον ίδιο τον Macron, ο οποίος αφού έσπευσε να αποδώσει τη μείωση της διαφοράς και στο ότι άργησε να μπει στην προεκλογική εκστρατεία, επιχείρησε να προειδοποιήσει τους Γάλλους για το τι μπορεί να σημαίνει μια τυχόν επικράτηση της Le Pen.
«Όντως, εισήλθα στην προεκλογική εκστρατεία αργά» είπε μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Macron, αναφέροντας πως αυτό συνέβη λόγω της διπλωματικής κατάστασης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Αφού υποστήριξε πως το σύνθημα που τον οδηγεί είναι: «κατακτώ, πείθω, προχωρώ», ανέφερε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Θα διώξει τους επενδυτές

Μάλιστα σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Parisien ο Macron υποστήριξε ότι εάν εκλεγεί η Le Pen, το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί θα διώξει τους διεθνείς επενδυτές.
«Το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων της Le Pen είναι ένα ψέμα διότι δεν μπορεί να το χρηματοδοτήσει (…)
Όταν λέει «θα αυξήσω τις συντάξεις», λέει ψέματα, δεν θα το κάνει.
Το πρόγραμμά της θα προκαλέσει μαζική ανεργία, θα διώξει τους διεθνείς επενδυτές και δεν μπορεί να σταθεί από δημοσιονομική άποψη.
Οι βασικές αρχές της δεν έχουν αλλάξει: είναι ένα ρατσιστικό πρόγραμμα το οποίο έχει στόχο να διχάσει την κοινωνία» υπογράμμισε ο Macron, ο οποίος πάντως παραδέχθηκε πως δεν κατάφερε να ανακόψει την ψήφο υπέρ των άκρων.

Εντυπωσιακή άνοδος Le Pen

Από την πλευρά της η Marine Le Pen, αφού κατάφερε να απαλλαχθεί αρκετά εύκολα και γρήγορα από τον έτερο υποψήφιο της ακροδεξιάς, Eric Zemour, βλέπει τη δυναμική της συνεχώς να αυξάνεται.
Σε λιγότερο από ένα μήνα βλέπει τα ποσοστά της αυξημένα κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες με τη διαφορά της από τον Macron να εκτιμάται σε μόλις τρεις μονάδες στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Διαφορά οριακή που αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά για την πρωτιά.
Η Le Pen έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Macron τόσο για την πολιτική του στην ενέργεια όσο και για διασφάλιση της επάρκειας τροφίμων, ιδιαίτερα ύστερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον ότι δεν έχει ξεκάθαρο όραμα.
«Λειτουργεί σαν ένα χρυσόψαρο που στριφογυρνάει μέσα στη γυάλα» ανέφερε πρόσφατα η Le Pen, η οποία από το περασμένο καλοκαίρι είχε εστιάσει το πρόγραμμα της στο ζήτημα της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, κατηγορώντας παράλληλα τον Macron ότι είναι δύσκολο να απαλλαγεί από την ετικέτα του «προέδρου των πλουσίων» που είναι αποκομμένος από τις «ουσιαστικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων».

Άντεξε και τον Zemmour

Ένα ακόμα πολιτικό επίτευγμα της Le Pen είναι ότι κατάφερε να «εξουδετερώσει» και τον έτερο ακροδεξιό υποψήφιο Eric Zemmour, ο οποίος προς στιγμή απείλησε ακόμα και να είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει τον Macron στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Παρά τις «κορώνες» του Zemmour για τη μετανάστευση και τους μουσουλμάνους εισβολείς, η Le Pen δεν παρασύρθηκε, διατήρησε τη θεματολογία της και όπως φαίνεται, κέρδισε την κοινή γνώμη.
Πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως ο ακραίος λόγος του Eric Zemmour είχε ως αποτέλεσμα η Le Pen και το πολιτικό της σχέδιο και πρόγραμμα να γίνονται ολοένα και πιο αποδεκτά στη γαλλική κοινωνία.
Μάλιστα η Le Pen αποδείχθηκε και ιδιαίτερα ανθεκτική, όταν παρά τις απανωτές αποχωρήσεις 10 περίπου στελεχών του κόμματος, από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Ιανουάριο, με την κλιμακωτή, μέσα στο χρόνο, προσχώρησή τους στον Zemmour, δεν πανικοβλήθηκε, διατηρώντας τις πολιτικές θέσεις της και σταθερή την πολιτική ρητορική της.
Ανάμεσα στους λεγόμενους «αποστάτες» είναι και η ανιψιά της, πρώην βουλευτής Marion Marechal, που είχε αποσυρθεί από την πολιτική προ τριετίας και επανήλθε.
Αν και η Marine Le Pen αναγνώρισε ότι «πληγώθηκε», γρήγορα αποστασιοποιήθηκε κερδίζοντας μάλιστα μια σχετική συμπάθεια του κοινού, που χαρακτήρισε ως «οπορτουνισμό» την εγκατάλειψη του κόμματος από τα στελέχη την κρίσιμη περίοδο της εκστρατείας.

Στήριξη Zemmour στη Le Pen

Πάντως, ο Zemmour, ο οποίος διακηρύσσει την ανάγκη δημιουργίας μιας «Μεγάλης Δεξιάς» με την ένωση όλων των δεξιών κομμάτων, έχει πει ότι θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο τη Le Pen.
Με τα ποσοστά του να βρίσκονται περίπου στο 10%, θεωρείται πως ο Zemmour μπορεί να δώσει μια πολύ σημαντική ώθηση στο δεύτερο γύρο των εκλογών στη Marine Le Pen.

Τρίτος ο Melenchon, αποστάσεις αριστερών από Macron

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο αριστερός Jean -Luc Melenchon βρίσκεται στην τρίτη θέση με ένα ποσοστό που ξεπερνά το 17%.
O Melenchon έχει ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους υποψηφίους της πολυδιασπασμένης Αριστεράς και διαθέτει πολλές εφεδρείες μεταξύ των ψηφοφόρων άλλων αριστερών κομμάτων, οι υποψήφιοι των οποίων δεν έχουν καμία ελπίδα (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κ.Κ.).
Ωστόσο το πρόβλημα για τον Macron, είναι ότι οι περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους ψηφοφόρους που προσδιορίζονται στον χώρο της Αριστεράς εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας πως δεν σκοπεύουν να τον ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.

Εννιά συνολικά υποψήφιοι

Αν και ο Melenchon εμφανίζεται να τα πηγαίνει εξαιρετικά στις δημοσκοπήσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο με την υποψήφια των Σοσιαλιστών, Anne Hidalgo, η οποία βλέπει τα ποσοστά του κόμματος στο 2%.
Η Valerie Pecress από το δεξιό, συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων (LR) βρίσκεται στο 8,5% ενώ ο υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων Yannick Jadot μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 5%.
Οριακά στο 3% βρίσκεται ο υποψήφιος του κομμουνιστικού κόμματος, Fabien Rousell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης