Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bullard (Fed St Louis): Τα επιτόκια της FED πρέπει να αυξηθούν εκρηκτικά στο 3,5% από 0,25%

Bullard (Fed St Louis): Τα επιτόκια της FED πρέπει να αυξηθούν εκρηκτικά στο 3,5% από 0,25%
Η Fed μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 3,5%, είπε ο διοικητής της Fed St Louis, James Bullard

Την εκτίμηση ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια στο ύψος του 3,5%, προκειμένου να πείσει ότι επιθυμεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, εξέφρασε ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard.
Όπως λοιπόν φαίνεται, δενπερνά μέρα χωρίς κάποιος εκπρόσωπος τoυ διοικητικού συμβουλίου της Fed να κάνει κάποια δήλωση έκπληξη, επηρεάζοντας τις αγορές.
Χθες (6 Απριλίου) ήταν τα πρακτικά της ομοσπονδιακής τράπεζας, ενώ μία ημέρα πριν ήταν η διοικήτρια Brainard που έκαναν λόγο για επιθετική αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Σε αυτό το μήκος κύματος, ο διοικητής της Fed του St Louis, James Bullard, ο οποίος υπενθύμισε ότι ήταν μεταξύ των μειοψηφούντων διαφωνούντων στην Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), αφού ήθελε επιτοκιακή αύξηση 50 μ.β. αντί 25 μ.β., όπως τελικά έγινε, επέστρεψε πιο hawkish από ποτέ.
Πιο συγκεκριμένα, σε ομιλία του με τίτλο «Είναι η Fed πίσω από την καμπύλη; Δύο ερμηνείες», ανέφερε ότι τα σημεία αναφοράς νομισματικής πολιτικής που χρησιμοποιούν «υποθέσεις» υποδηλώνουν ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 3,5% για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που είναι πολύ υψηλός.
Με άλλα λόγια, θέλει αύξηση 300-325 μ.β. 

Ο Bullard ανέφερε μια πτυχή του Κανόνα του Taylor για να καταλήξει στην εκτίμησή πως το τρέχον επιτόκιο πολιτικής είναι πολύ χαμηλό», δήλωσε ο Bullard.
Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει, ότι η Fed είναι «πίσω από την καμπύλη», είπε, επισημαίνοντας αυτό που ήταν προφανές εδώ και πολύ καιρό σε οποιονδήποτε... εκτός από τη ομοσπονδιακή τράπεζα.
Υπενθυμίζεται πως η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο μίας ημέρας κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, σε ένα εύρος στόχου από 0,25% έως 0,5%.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός είναι στο 8% και πρόκειται να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό.
Την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν σε αυτά τα επίπεδα, το overnight επιτόκιο της Fed ήταν πάνω από 12%.
Δεν είναι σαφές εάν η Fed θα μπορέσει να αυξήσει τα επιτόκια στο 3,5% πριν έλθει οικονομική κατάρρευση, αλλά ο Bullard σίγουρα θα δει την επιθυμία του για επιτοκιακή αύξηση τουλάχιστον 50 μ.β. να πραγματοποιείται. 
Τα χθεσινά πρακτικά της FOMC αποκάλυψαν ότι «πολλοί» αξιωματούχοι επέλεξαν μόνο τη μικρότερη δυνατή αύξηση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα πρακτικά έδειξαν επίσης ότι μία ή περισσότερες αυξήσεις μισής μονάδας προσφέρονται για την αντιμετώπιση του «θερμότερου» πληθωρισμού των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τη σύσφιξη της Fed, με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου να διαπραγματεύεται περίπου στο 2,45%, ή 1 ποσοστιαία μονάδα, είπε ο Bullard.
Έχει επίσης οδηγήσει σε αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι η επόμενη ύφεση πλησιάζει.
«Η Fed δεν είναι τόσο πίσω από την καμπύλη, αν και θα πρέπει να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής» είπε ο Bullard.

Τέλος, ο Bullard είπε ότι αναμένει ανάπτυξη με «πιο αργό αλλά ακόμα ισχυρό ρυθμό 2,8% το 2022», παρά το αδύναμο πρώτο τρίμηνο και τον αντίκτυπο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Είπε ότι το ποσοστό ανεργίας μπορεί να πέσει κάτω από το 3% φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης