Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πλήρης έλεγχος του Donbass στόχος των Ρώσων - Βομβαρδισμοί σε Μαριούπολη, Χάρκοβο - Εκκλήσεις για εκκένωση αμάχων

Ο πλήρης έλεγχος του Donbass στόχος των Ρώσων - Βομβαρδισμοί σε Μαριούπολη, Χάρκοβο - Εκκλήσεις για εκκένωση αμάχων
ΗΠΑ: Οι Ουκρανοί μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο - Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με απώτερο στόχο να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την περιοχή του Donbass – δηλαδή τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία – όπου υπάρχει έντονο φιλορωσικό στοιχείο, επιχειρούν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας, τη στιγμή που δεν διαφαίνεται καμία σημαντική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας.
Αυτό άλλωστε παραδέχθηκε τόσο ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, ο οποίος είπε ότι μετά τη σφαγή στη Bucha, δεν υπάρχει και ιδιαίτερη διάθεση για συνομιλίες με τους Ρώσους όσο και το Κρεμλίνο, το οποίο μέσω του Dmitry Peskov, υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αργά και χωρίς την απαραίτητη δυναμική και ενέργεια.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο είναι αυτές που εξακολουθούν να διαμορφώνουν την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία.
Με το ρωσικό στρατό να ετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση στο Donbass και με τις μάχες σώμα με σώμα να συνεχίζονται στη Μαριούπολη για τον έλεγχο της πόλης, είναι προφανές πως κύριο μέλημα των Ρώσων είναι να εξασφαλίσουν τον περίφημο χερσαίο διάδρομο κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας που θα συνδέει την Κριμαία με το Donbass και με τη Ρωσία.
Κρίσιμης σημασίας θεωρούνται οι μάχες που θα δοθούν στις πόλεις Ιζιούμ και Σλαβιάνσκ, τη στιγμή που με ένταση συνεχίζονται και οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.
Παράλληλα οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει τελείως από το Κίεβο, από τη Σούμι και από τη βορειοανατολική Ουκρανία, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για κίνηση καλής θέλησης για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Από την πλευρά τους πάντως οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν κάνει καμία ιδιαίτερη εδαφική πρόοδο, ότι η ουκρανική άμυνα στην περιφέρεια του Ντονέτσκ αντέχει ενώ αναφέρουν ότι καταφέρνουν και να επανακτούν εδάφη, όχι μόνο στα βόρεια, αλλά και στα νότια της Ουκρανίας, όπως για παράδειγμα την πόλη Οσοκορίφκα, κοντά στην Χερσώνα.
3_193.JPG
Σφυροκοπούν το Donbass

Εδώ και ημέρες ο ρωσικός στρατός έχει ανακοινώσει πως πρωταρχικός του στόχος είναι ο έλεγχος του Donbass, όπου άλλωστε οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν κηρύξει τις αυτόνομες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Ήδη αναφέρεται πως φιλορώσοι και ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν μεγάλο μέρος των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον ρωσικό στρατό να συγκεντρώνει δυνάμεις, στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμό για μια μεγάλη επίθεση στην περιοχή.
Κύρια προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων είναι να «σπάσουν» την αμυντική γραμμή των Ουκρανών στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου και παρατηρείται και η μεγαλύτερη ουκρανική αντίσταση.
6_45.jpg

Εκκλήσεις για εκκένωση

Ενδεικτικό άλλωστε του τι αναμένεται τις επόμενες ημέρες στο Donbass είναι οι δραματικές εκκλήσεις που απευθύνονται από την ουκρανική κυβέρνηση προς τους αμάχους των επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ προκειμένου να τις εκκενώσουν το συντομότερο δυνατό και ιδιαίτερα τώρα που προλαβαίνουν.
«Απευθύνομαι σε κάθε πολίτη του Λουχάνσκ.
Εκκενώστε όσο είναι ασφαλές.
Όσο υπάρχουν λεωφορεία και τρένα.
Εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία» τόνισε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, Serhiy Gaidai.
9_22.jpg

Συγκρούσεις στη Μαριούπολη

Την ίδια στιγμή μαίνονται με ιδιαίτερη ένταση οι συγκρούσεις Ρώσων και Ουκρανών στη Μαριούπολη για τον έλεγχο της στρατηγικής αυτής πόλης.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως παρά τις προσπάθειες των Ρώσων να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, αυτοί εξακολουθούν να αντιστέκονται και να «κρατούν» σε αρκετές περιοχές του κέντρου της πόλης.
Εκτιμάται πως στην πόλη παραμένουν περίπου 160.000 πολίτες, οι οποίοι διαβιώνουν υπό άθλιες συνθήκες, ενώ υπολογίζεται πως το 90% των κτηρίων και των υποδομών έχει καταστραφεί τελείως.
Πάντως, χθες 6/4 άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και εκατοντάδες πολίτες κατάφεραν με τη βοήθεια και του Ερυθρού Σταυρού να απομακρυνθούν.
4_135.jpg
Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Παράλληλα, οι Ρώσοι σφυροκοπούν το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής δέχεται σφοδρά πλήγματα.
Μάλιστα οι Ουκρανοί ανάφεραν πως η μικρή πόλη Λόσοβα, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία, δέχθηκε βομβαρδισμό με πυραύλους από τις ρωσικές δυνάμεις
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες, ενώ δεν είναι σαφές ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι του βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού.
Πριν από τρεις ημέρες, ο δήμαρχος παρότρυνε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη περίπου 55.000 κατοίκων.
Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, έφυγαν περίπου 10.000 τις προηγούμενες 48 ώρες.
10_15.jpg
Αποχώρησαν από Κίεβο, Σούμι οι Ρώσοι – Πτώματα στο Χοστομέλ

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει πλήρως από το Κίεβο, τη Σούμι και τη βορειοανατολική Ουκρανία και φέρονται να έχουν αποσυρθεί σε ρωσικό έδαφος.
Εκτιμάται πως μια δύναμη περίπου 24.000 Ρώσων στρατιωτών έχει περάσει στη Ρωσία, με τους Ουκρανούς να ανησυχούν πως ενδεχομένως αυτή η στρατιωτική δύναμη ανασυντάσσεται για μια μελλοντική επίθεση.
Την ίδια στιγμή, έντεκα πτώματα βρέθηκαν σε χώρο στάθμευσης στο Χοστομέλ, προάστιο του Κιέβου.
8_21.jpg
Τα θύματα φέρονται να είναι άμαχοι που σκοτώθηκαν από ρώσους στρατιώτες, αν και οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της εισβολής του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.
Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή.

 

 

Ισοπεδωμένη και η Μπαραντιάνκα - Φόβοι για εκατοντάδες θαμμένους στα ερείπια

Ισοπεδωμένη όμως είναι και η Μπαραντιάνκα, ένα ακόμα προάστιο του Κιέβου.
Σε απόσταση μόλις 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, οι τοπικές αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για το κίνδυνο να έχουν θαφτεί στα συντρίμμια των κτηρίων εκατοντάδες πολίτες.
Η πόλη δέχθηκε τους χειρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
11_23.jpg
Zelensky: Επιβάλετε embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, πεθαίνουν Ουκρανοί

Να επιβληθεί άμεσα embargo στο ρωσικό πετρέλαιο και να αποκλειστεί η Ρωσία εντελώς από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky στο τελευταίο διάγγελμα του στον ουκρανικό λαό.
Ο Zelensky υποστήριξε ότι οι κυρώσεις που ανακοίνωσε η Δύση δεν είναι αρκετές, αναφέροντας πως χωρίς περισσότερα και πιο βαριά μέτρα και χωρίς περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με εξοπλισμούς, η Ρωσία θα θεωρήσει ότι έχει το «πράσινο φως» να συνεχίσει με νέες αιματηρές επιθέσεις κατά της χώρας του.

Βγάζει πολλά χρήματα η Ρωσία

Όπως είπε, «η Μόσχα βγάζει τόσο πολλά χρήματα από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου που δεν θεωρεί πως χρειάζεται να διαπραγματευτεί σοβαρά την αποκατάσταση της ειρήνης», ενώ κάλεσε τον «δημοκρατικό κόσμο» να επιβάλει αμέσως εμπάργκο.
«Ορισμένοι πολιτικοί ακόμα δεν μπορούν να αποφασίσουν να περιορίσουν τη ροή των πετροδολαρίων και των πετροευρώ στη Ρωσία για να μη θέσουν σε κίνδυνο τις οικονομίες τους», είπε ο Zelensky, διαβεβαιώνοντας πάντως πως αναμένει ότι όντως θα επιβληθεί embargo.

Πόσοι Ουκρανοί πρέπει να σκοτωθούν ακόμα;

«Το μόνο ερώτημα είναι πόσους ακόμη Ουκρανούς, άνδρες και γυναίκες, θα πρέπει να σκοτώσει ο ρωσικός στρατός ώστε εσείς, ορισμένοι πολιτικοί -ξέρουμε ποιοι είστε-, να βρείτε μέσα σας κάποια αποφασιστικότητα», είπε ο Zelensky, αναφέροντας πως όσο η Δύση διστάζει να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις, όπως ένα embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να σκοτώνονται.
7_31.jpg

ΗΠΑ: Οι Ουκρανοί μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο

Την εκτίμηση πως η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας διατύπωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
«Φυσικά και μπορούν να το κερδίσουν.
Η απόδειξη είναι κυριολεκτικά στα αποτελέσματα που βλέπετε καθημερινά… σίγουρα μπορούν να κερδίσουν», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου John Kirby, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει 100 drones Switchblade στην Ουκρανία και διδάσκουν στον ουκρανικό στρατό πώς να τα χρησιμοποιεί.
«Έχουμε αποστείλει εκατό drones Switchblade... από το απόθεμά μας
Αυτός ο τύπος μη επανδρωμένου αεροσκάφους, είτε βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία είτε κατευθύνεται προς τα εκεί» υποστήριξε ο Kirby.

Στα 10 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι Ουκρανοί

Περισσότερα από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί – περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού – έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία και έχουν βρει καταφύγιο κυρίως σε γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία, ενώ 6,5 εκατομμύρια εκτιμάται πως έχουν φύγει από τα σπίτια τους αλλά παραμένουν εντός της χώρας.
Εκτιμάται ότι το 30% αυτών προέρχεται από το Κίεβο, το 36% από την ανατολική Ουκρανία και το 20% από τις βόρειες περιοχές της χώρας.
Σχεδόν το 40% των προσφύγων βρίσκεται στην δυτική Ουκρανία, ενώ αναφέρεται πως μόλις το 5% είχε φύγει από τα σπίτια του πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ηνωμένα Έθνη: 1.500 οι νεκροί άμαχοι

Για 1.480 επιβεβαιωμένους θανάτους αμάχων λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία κάνουν λόγο τα Ηνωμένα Έθνη.
Συγκεκριμένα, η Rosemary DiCarlo, αξιωματούχος του ΟΗΕ και αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης, ανακοίνωσε πως άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί.
Ωστόσο, σημείωσε πως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης