Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφρικανική Ένωση και Covax ακύρωσαν τις παραγγελίες εμβολίων κατά του covid - Πτώση 5% για τη μετοχή της Μoderna

Αφρικανική Ένωση και Covax ακύρωσαν τις παραγγελίες εμβολίων κατά του covid - Πτώση 5% για τη μετοχή της Μoderna
Mόνο 400 εκατομμύρια από τα άνω των 700 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που έχει λάβει η Αφρική έχουν χορηγηθεί, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις να έχουν λήξει στα ράφια.
Σχετικά Άρθρα

Πτώση που άγγιξε το 5% καταγράφει η μετοχή της Moderna, καθώς δύο από τους πιο πιο σημαντικούς υπερεθνικούς φορείς που εκπροσωπούν δεκάδες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αποφάσισαν να μην αγοράσουν εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της εταιρείας, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης.
Η Αφρικανική Ένωση και η Covax, η ομάδα που υποστηρίζεται από τον Bill Gates και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και η οποία στοχεύει στη διάδοση των εμβολίων χαμηλού κόστους σε όλο τον κόσμο, πήραν την απόφαση να μην προχωρήσουν στην αγορά περισσότερων εμβολίων, λόγω της μείωσης της ζήτησης.
Φυσικά, δεν είναι μόνο η περιορισμένη ζήτηση που διατηρεί τους αριθμούς των εμβολιασμών σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν δυσκολευτεί πολύ, ακόμη κι όταν είχαν επαρκείς προμήθειες εμβολίων, να εμβολιάσουν τον κόσμο.
Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν και πρόσθετα προβλήματα έλλειψης κεφαλαίων, διστακτικότητα, εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα και άλλους παράγοντες που εμποδίζουν τη διανομή.
Αλλά εκτός Κίνας και Χονγκ Κονγκ, τα κρούσματα COVID, οι θάνατοι και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα την μείωση της ζήτησης.
«Το τοπίο των εμβολιασμών έχει αλλάξει δραστικά τους τελευταίους μήνες», δήλωσε η Safura Abdool Karim, δικηγόρος δημόσιας υγείας και ερευνήτρια στο Γιοχάνεσμπουργκ, η οποία επικεντρώνεται στις ίσες ευκαιρίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Για μια περίοδο είχαμε επείγουσα ανάγκη από εμβόλια, αλλά μετά κάναμε τις προμήθειες».
Η Αφρικανική Ένωση είχε αγοράσει 50 εκατομμύρια δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, όμως επέλεξε να μην προχωρήσει στην αγορά άλλων 60 εκατομμυρίων δόσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Αλλά και η Covax επέλεξε να μην αγοράσει 166 εκατομμύρια δόσεις ούτε κατά το τρίτο ούτε κατά το τέταρτο τρίμηνο.
Η Αφρική έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο, καθώς μόνο το 15% του πληθυσμού της έχει πλήρως εμβολιαστεί, έναντι 57% του παγκόσμιου μέσου όρου, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ωστόσο, μόνον 400 εκατομμύρια από τα άνω των 700 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που έχει λάβει η Αφρική έχουν χορηγηθεί, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις να έχουν λήξει στα ράφια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης