Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (EKT): Να μην αντιδράσουμε υπερβολικά στην άνοδο του πληθωρισμού - Απαισιόδοξες προβλέψεις Panetta για την ανάπτυξη

Lane (EKT): Να μην αντιδράσουμε υπερβολικά στην άνοδο του πληθωρισμού - Απαισιόδοξες προβλέψεις Panetta για την ανάπτυξη
Κατά τον Lane, ο υψηλός πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί μέχρι το τέλος του 2022 παρά τις υψηλές τιμές της ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Philippe Lane δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην αντιδράσουμε υπερβολικά στη συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού.
Πρόσθεσε ότι δεν είναι στον έλεγχο της ΕΚΤ ο έλεγχος του βραχυπρόθεσμου πληθωρισμού, καθώς ο προσανατολισμός της είναι στραμμένος προς τη μεσοπρόθεσμη άνοδό του.
Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Philippe Lane είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί μέχρι το τέλος του 2022 παρά τις υψηλές τιμές της ενέργειας, ως αποτέλεσμα της ουκρανικής σύγκρουσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα μέσα στη μέρα, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Fabio Panetta είχε διατυπώσει ιδιαίτερα απαισιόδοξες εκτιμήσεις σχετικά με την οικονομία της ευρωζώνης αλλά και τις συνέπειες από τις πολιτικές της ΕΚΤ με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, ο Panetta, ξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τριμηνιαίοι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη ενδέχεται να περάσουν σε αρνητικό έδαφος το 2022 και οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μείωση του πληθωρισμού, ρισκάρουν να συνθλίψουν την οικονομία.
 Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να διαμορφώνεται σε ιστορικό-ρεκόρ του 7,5%, η ΕΚΤ δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις για πιο αυστηρή πολιτική, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των τιμών αποδίδεται στις τιμές ενέργειας, οι οποίες είναι εκτός ελέγχου της EKT.

«Τα ποσοστά ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση θα είναι πολύ χαμηλά φέτος», ανέφερε ο Panetta σε ομιλία του και συμπλήρωσε «οι δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου θα μπορούσαν κάλλιστα να τους φέρουν σε αρνητικό έδαφος και να προκαλέσουν μακροχρόνιες επιπτώσεις».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης