Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή πτώση στη Wall, με το βλέμμα στραμμένο στη Fed - Ο S&P 500 -1%, o Nasdaq -2,2% - Στο -1,9% ο DAX

Ισχυρή πτώση στη Wall, με το βλέμμα στραμμένο στη Fed - Ο S&P 500 -1%, o Nasdaq -2,2% - Στο -1,9% ο DAX
Πτώση σημειώνει η Wall Street...

Πτώση σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 6 Απριλίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Fed, καθώς αναμένεται η δημοσίευση των πρακτικών της συνάντηση του Μαρτίου
Πιέσεις στις αγορές άσκησαν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, που αναμένεται να αυξήσει σταθερά τα επιτόκιά της, ενώ θα ξεκινήσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της από τον επόμενο μήνα.
Στο μέτωπο της Ουκρανίας, η Δύση βιαστικά χωρίς καμία έρευνα κατέληξε σε ένα συμπέρασμα για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη σφαγή στην ουκρανική πόλη Bucha… ενώ η Ρωσία αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τη σφαγή. 
Tη θέση πως οι νέες κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ θα προβλέπουν την απαγόρευση όλων των νέων επενδύσεων στη Ρωσία διατύπωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki, τη στιγμή που σε αντίστοιχες κυρώσεις θα προχωρήσει τόσο η ΕΕ όσο και η G7.
Ειδικότερα, οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν αύριο 7/4 το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Αν και η Γαλλία επιμένει σε embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, σθεναρές αντιστάσεις προέβαλαν Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία, λόγω των κινδύνων για εκτόξευση του πληθωρισμού. 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 0,42%, στις 34.496 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,97%, στις 4.481 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε -2,22%, στις 13.888 μονάδες
 φδσαφδσαδφσαφδσαδσφα.JPG

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+2,5%) και Johnson & Johnson (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce (-4,8%) και Microsoft (-3,7%). 

Στα μάκρο της ημέρας, συρρίκνωση του ισολογισμού της Federal Reserve κατά 95 δισ. δολ. συζήτησαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, που συμφώνησαν σε ένα μείγμα αποδέσμευσης ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ύψους 60 δισ. δολ. και ενυπόθηκων δανείων ύψους 35 δισ. δολ. εντός των επόμενων τριών μηνών.
Στη συνεδρίαση, η Fed ενέκρινε την πρώτη της αύξηση επιτοκίου τα τελευταία τρία χρόνια κατά 25 μονάδες βάσης, από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο όπου βρισκόταν από τον Μάρτιο του 2020.
Ωστόσο, πολλοί πληθωρισμοί της Fed επιθυμούσαν πιο επιθετικές κινήσεις για την τιθάσευση του ισολογισμού, ήτοι αύξηση του βασικού επιτοκίου έως και 50 μονάδες βάσης.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς πέρασε ακόμα και πάνω από το 2,65%, πιάνοντας υψηλό τριών ετών. Τελικά το yield του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,61% με άνοδο έξι μονάδων βάσης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, σε καθοδική τροχιά παρέμεινε για δεύτερη μέρα το πετρέλαιο με την τιμή του WTI να περνά κάτω από τα 100 δολάρια και συγκεκριμένα στα 96,23 δολ./βαρέλι, σημειώνοντας «βουτιά» 5,6%. Αντίστοιχα και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.923 δολάρια ανά βαρέλι.


Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές


Πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα.
Οι αναλυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των νέων κυρώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία και την αύξηση του πληθωρισμού, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις και για επιβολή ενεργειακού embargo στη Μόσχα.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 2,5% στις 14.077 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,4% στις 7.579 μονάδες.
Στις 6.513 μονάδες με πτώση 2% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύεται με απώλειες 2% στις 24.441 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματευόταν με πτώση 1,6% στις 8.487 μονάδες.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει μικρή άνοδο 0,3% στις 2.670 μονάδες.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, λόγω της ασθενούς ζήτησης από το εξωτερικό καθώς οι εφοδιαστικές ελλείψεις, η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και η αβεβαιότητα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία περιόρισαν τη μεταποιητική δραστηριότητα.
Παράλληλα, συρρίκνωση του ισολογισμού της Federal Reserve κατά 95 δισ. δολ. συζήτησαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, που συμφώνησαν σε ένα μείγμα αποδέσμευσης ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ύψους 60 δισ. δολ. και ενυπόθηκων δανείων ύψους 35 δισ. δολ. εντός των επόμενων τριών μηνών. 
Στη συνεδρίαση, η Fed ενέκρινε την πρώτη της αύξηση επιτοκίου τα τελευταία τρία χρόνια κατά 25 μονάδες βάσης, από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο όπου βρισκόταν από τον Μάρτιο του 2020.
Ωστόσο, πολλοί πληθωρισμοί της Fed επιθυμούσαν πιο επιθετικές κινήσεις για την τιθάσευση του ισολογισμού, ήτοι αύξηση του βασικού επιτοκίου έως και 50 μονάδες βάσης. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης