Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρασκήνιο από ΕΕ - Δυσαρέσκεια για Ursula von der Leyen και κυρώσεις σε Ρωσία - Νέα συνεδρίαση αύριο (7/4)

Παρασκήνιο από ΕΕ - Δυσαρέσκεια για Ursula von der Leyen και κυρώσεις σε Ρωσία - Νέα συνεδρίαση αύριο (7/4)
Δεν αναμένεται σήμερα (6/4/2022) η απόφαση για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, με αφορμή το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της La Stampa στις Βρυξέλλες, υπάρχει μια δυσαρέσκεια για την von der Leyen μεταξύ των διπλωματών διότι η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, πριν το παρουσιάσει στα κράτη-μέλη. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνεδρίαση για τις κυρώσεις δεν είναι... γρήγορη. «Η συζήτηση θα είναι μακρά» επισημαίνουν πηγές από τις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση σχετικά με το νέο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία δεν αναμένεται σήμερα (6/4/2022). Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προγραμματιστεί για αύριο (7/4/2022).

Το νέο πακέτο κυρώσεων

Πιο αναλυτικά, η πρόεδρος τς Κομισιόν ανέφερε σε χθεσινή ανάρτηση της στο twitter: «Η Ρωσία διεξάγει έναν σκληρό, ανελέητο πόλεμο, επίσης εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας.
Πρέπει να διατηρήσουμε τη μέγιστη πίεση σε αυτό το κρίσιμο σημείο.
Σήμερα λοιπόν προτείνουμε ένα 5ο πακέτο κυρώσεων:
  1. Απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισ. ευρώ ετησίως, μειώνοντας μια άλλη σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.
  2. Πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε 4 βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η VTB, η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα.
  3. Απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνια της ΕΕ ρωσικών πλοίων και απαγόρευση οδικής πρόσβασης σε ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες μεταφορών.
  4. Περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών, αξίας 10 δισ. ευρώ, σε κρίσιμους τομείς: προηγμένοι ημιαγωγοί, μηχανήματα και εξοπλισμός μεταφορών
  5. Συγκεκριμένες νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισ. ευρώ.
  6. Στοχευμένα μέτρα, όπως απαγόρευση συμμετοχής ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στην ΕΕ και αποκλεισμός κάθε οικονομικής στήριξης, ευρωπαϊκής ή εθνικής προς τους ρωσικούς δημόσιους φορείς.
Τέλος, προτείνουμε περισσότερες κυρώσεις σε βάρος ιδιωτών.
Εργαζόμαστε επίσης για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου, και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες των κρατών μελών, όπως φόρους ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμής, όπως έναν λογαριασμό μεσεγγύησης».

Οι Michel και von der Leyen βάζουν στο τραπέζι το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο

Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες, έχει ανοίξει η συζήτηση και για περαιτέρω κλιμάκωση των κυρώσεων στη Ρωσία, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, να επισημαίνουν -απευθυνόμενοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- ότι θα πρέπει να ενταθεί η πίεση στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, ώστε να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, ο Charles Michel επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί -κάποια στιγμή- να εφαρμόσει μέτρα κατά των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ακόμα και του ρωσικού αερίου, προκειμένου να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία. «Πιστεύω ότι μέτρα για το πετρέλαιο ακόμα και για το φυσικό αέριο θα χρειαστούν, αργά ή γρήγορα» υπογράμμισε ο Michel.
Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν στις ήδη αποφασισμένες κυρώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν αυτές οι φρικαλεότητες».
«Δεν πρόκειται για ειδική επιχείρηση, αλλά για εγκλήματα πολέμου. Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη, θα κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», επεσήμανε ο Michel.

Ursula von der Leyen: Πρέπει να δούμε το πετρέλαιο

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στον (Ρώσο πρόεδρο, Vladimir) Putin γι'αυτό προτείνουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen. Επίσης, προσέθεσε ότι οι κυρώσεις είναι σκληρές για να μειώνουν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου και «έξυπνες γιατί επηρεάζουν τη Ρωσία πιο πολύ από ό,τι εμάς», ενώ επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για τις τελευταίες κυρώσεις.
«Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα. Αλλά τώρα πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και πρέπει να δούμε τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η ίδια υπογράμμισε ότι, περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας και συμπλήρωσε ότι «είμαστε στο πλευρό των εκατομμυρίων που διαφεύγουν από τους εισβολείς. Θα κάνουμε τα πάντα για να διαβεβαιώσουμε ότι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, και εγώ θα μεταφέρουμε στον πρόεδρο Zelensky όταν θα επισκεφθούμε το Κίεβο στο τέλος της εβδομάδας».

Borrell: Στη Ρωσία έχουμε δώσει 35 δισ. για εισαγωγές ενέργειας και στην Ουκρανία 1 δισ. ευρώ

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει περισσότερα χρήματα στη Ρωσία για την εισαγωγή ενέργειας, παρά στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έπειτα, η ΕΕ έχει δώσει περίπου 35 δισ. ευρώ για εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, ενώ έχει δώσει 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ως στρατιωτική βοήθεια.
«Πρέπει να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους… Έχουμε δώσει στην Ουκρανία 1 δισ. ευρώ. Μπορεί να μοιάζει πολύ αλλά 1 δισ. ευρώ δίνουμε ημερησίως στον Putin για την ενέργεια που μας στέλνει», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής, απευθυνόμενος στο ευρωκοινοβούλιο.

Σήμερα (6/4) οι κυρώσεις από ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας, οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θα στοχεύει σε τράπεζες, επιχειρήσεις και περισσότερους Ρώσους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν σε συντονισμό με την ΕΕ και με τα μέλη της G7 και τα μέτρα αυτά θα φθείρουν εργαλεία κλειδιά της κρατικής εξουσίας της Ρωσίας, θα καταφέρουν οξύ και άμεσο οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία και θα καταστήσουν υπεύθυνα τα μέλη της ρωσικής κλεπτοκρατίας η οποία χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τον πόλεμο του (Ρώσου προέδρου Vladimir) Putin».
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον θα απαγορεύει όλες τις νέες επενδύσεις στη Ρωσία. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις στην Alfa Bank, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες στη Ρωσία, ενώ δεν αποκλείεται στις κυρώσεις να περιλαμβάνονται και οι κόρες του Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης