Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX 2% - Ρωσία και Fed στο επίκεντρο

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX 2% - Ρωσία και Fed στο επίκεντρο
Οι αναλυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα.
Οι αναλυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των νέων κυρώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία και την αύξηση του πληθωρισμού, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις και για επιβολή ενεργειακού embargo στη Μόσχα.
Πιέσεις στις αγορές ασκεί και η δήλωση του στελέχους της Federal Reserve, Lael Brainard, ότι κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει σταθερά τα επιτόκια της, ενώ θα ξεκινήσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της ακόμα και από τον επόμενο μήνα.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 2% στις 14.151 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,4% στις 7.579 μονάδες.
Στις 6.513 μονάδες με πτώση 2% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύεται με απώλειες 2% στις 24.441 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματευόταν με πτώση 1,6% στις 8.487 μονάδες.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει μικρή άνοδο 0,3% στις 2.670 μονάδες.
Tα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν πτώση 0,7%, εν αναμονή των πρακτικών της Fed.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει πτώση 1,2% στα 107,25 ευρώ.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το brent ενισχύεται 1,3% στα 108,02 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 1,3% στα 103,25 δολ. το βαρέλι.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, λόγω της ασθενούς ζήτησης από το εξωτερικό καθώς οι εφοδιαστικές ελλείψεις, η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και η αβεβαιότητα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία περιόρισαν τη μεταποιητική δραστηριότητα.

Ρωσία: Ξένη τράπεζα απέρριψε πληρωμές ευρωομολόγου, ύψους 649,2 εκατ. δολ.

Ξένη τράπεζα απέρριψε πληρωμές ευρωομολόγου, ύψους 649,2 εκατ. δολ. όπως ανακοίνωσε η Ρωσία, γεγονός που την ανάγκασε να πληρώσει σε ρούβλια.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπει πλέον να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας.
Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή τοκοχρεολυσίων για ρωσικά κρατικά ομόλογα εκπεφρασμένα στο αμερικανικό νόμισμα δεν είναι εφικτή.
Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έπρεπε να πληρώσει ρούβλια στους κατόχους των ευρωομολόγων του σε δολάρια που λήγουν το 2022 και το 2042 καθώς μια ξένη τράπεζα αρνήθηκε να επεξεργαστεί την εντολή της Ρωσίας να πληρώσει 649,2 εκατομμύρια δολάρια στους κατόχους του χρέους της.
Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η ξένη τράπεζα, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλύψει, απέρριψε την εντολή της Ρωσίας να πληρώσει κουπόνια στα δύο χαρτιά και επίσης δεν διεκπεραίωσε την πληρωμή της ονομαστικής αξίας του ευρωομολόγου που λήγει το 2022.

Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία;

Η Ρωσία ενδέχεται  να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε ξένους κατόχους των ευρωομολόγων της του 2022 και του 2042 να μετατρέψουν τις πληρωμές σε ρούβλια σε ξένα νομίσματα μόλις αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ρωσίας στους λογαριασμούς συναλλάγματος, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Η ικανότητα της Ρωσίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο χρέος βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης ως απάντηση σε αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, έχουν παγώσει σχεδόν το μισό από τα κρατικά αποθέματα της χώρας και περιόρισε την πρόσβαση της Μόσχας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης