Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προαναγγελία για νέες κυρώσεις σε Ρωσία - Michel και von der Leyen βάζουν στο τραπέζι πετρέλαιο και αέριο

Προαναγγελία για νέες κυρώσεις σε Ρωσία - Michel και von der Leyen βάζουν στο τραπέζι πετρέλαιο και αέριο
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προειδοποίησε ότι -αργά ή γρήγορα- θα χρειαστούν μέτρα για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα
Τις κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου βάζουν στο τραπέζι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, αλλά και η πρόεδρος Κομισιόν, Ursula von der Leyen, απευθυνόμενοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αμφότεροι υποστήριξαν ότι πρέπει να ενταθεί η πίεση στον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, ώστε να σταματήσει η εισβολή στην Ουκρανία, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, ο Charles Michel επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί -κάποια στιγμή- να εφαρμόσει μέτρα κατά των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ακόμα και του ρωσικού αερίου, προκειμένου να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία. «Πιστεύω ότι μέτρα για το πετρέλαιο ακόμα και για το φυσικό αέριο θα χρειαστούν, αργά ή γρήγορα» υπογράμμισε ο Michel.
Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν στις ήδη αποφασισμένες κυρώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν αυτές οι φρικαλεότητες».
«Δεν πρόκειται για ειδική επιχείρηση, αλλά για εγκλήματα πολέμου. Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη, θα κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», επεσήμανε ο Michel.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έβαλε στο τραπέζι τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο έβαλε στο τραπέζι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στον (Ρώσο πρόεδρο, Vladimir) Putin γι'αυτό προτείνουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις», σημείωσε η von der Leyen. Επίσης, προσέθεσε ότι οι κυρώσεις είναι σκληρές για να μειώνουν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου και «έξυπνες γιατί επηρεάζουν τη Ρωσία πιο πολύ από ό,τι εμάς», ενώ επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για τις τελευταίες κυρώσεις.
«Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα. Αλλά τώρα πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και πρέπει να δούμε τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η ίδια υπογράμμισε ότι, περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας και συμπλήρωσε ότι «είμαστε στο πλευρό των εκατομμυρίων που διαφεύγουν από τους εισβολείς. Θα κάνουμε τα πάντα για να διαβεβαιώσουμε ότι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, και εγώ θα μεταφέρουμε στον πρόεδρο Zelensky όταν θα επισκεφθούμε το Κίεβο στο τέλος της εβδομάδας».

Σήμερα (6/4/2022) οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας, οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θα στοχεύει σε τράπεζες, επιχειρήσεις και περισσότερους Ρώσους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν σε συντονισμό με την ΕΕ και με τα μέλη της G7 και τα μέτρα αυτά θα φθείρουν εργαλεία κλειδιά της κρατικής εξουσίας της Ρωσίας, θα καταφέρουν οξύ και άμεσο οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία και θα καταστήσουν υπεύθυνα τα μέλη της ρωσικής κλεπτοκρατίας η οποία χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τον πόλεμο του (Ρώσου προέδρου Vladimir) Putin».
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον θα απαγορεύει όλες τις νέες επενδύσεις στη Ρωσία. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις στην Alfa Bank, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες στη Ρωσία, ενώ δεν αποκλείεται στις κυρώσεις να περιλαμβάνονται και οι κόρες του Putin.
Την ίδια στιγμή, οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν σήμερα (6/4/2022) για να συζητήσουν το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αν και η Γαλλία επιμένει σε embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, σθεναρές αντιστάσεις προέβαλαν Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία, λόγω των κινδύνων για εκτόξευση του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο πακέτο κυρώσεων αφήνει στο απυρόβλητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο και επιβάλλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης