Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία στρέφεται στην Κίνα για προμήθεια μικροτσιπ τραπεζικών καρτών

Η Ρωσία στρέφεται στην Κίνα για προμήθεια μικροτσιπ τραπεζικών καρτών
Εκκρεμούν στις ρωσικές τράπεζες για έκδοση 116 εκατ. κάρτες που θα είναι συνδεδεμένες με το σύστημα πληρωμών Mir
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία στρέφεται στην Κίνα για μικροτσίπ προκειμένου να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις που έχουν ενισχύσει τη ζήτηση για τραπεζικές κάρτες που συνδέονται με το σύστημα πληρωμών Mir, δήλωσε στέλεχος του εγχώριου συστήματος πληρωμών.
Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία έχουν αποκόψει τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μαζί σχεδόν τα μισά από τα 640 δισ. δολάρια που διαθέτει σε χρυσό και συναλλαγματικά αποθέματα.
Ο Oleg Tishakov, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών με Κάρτα (NSPK), είπε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει έλλειψη μικροτσίπ καθώς οι ασιατικοί κατασκευαστές αναστέλλουν την παραγωγή εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και οι Ευρωπαίοι προμηθευτές σταμάτησαν να συνεργάζονται με τη Μόσχα μετά τις κυρώσεις.
«Αναζητούμε νέους προμηθευτές μικροτσίπ και έχουμε βρει ένα ζευγάρι στην Κίνα, με τη διαδικασία πιστοποίησης σε εξέλιξη», είπε ο Tishakov σε συνέδριο σήμερα, Τρίτη 5 Απριλίου 2022, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT και οι διεθνείς κάρτες πληρωμών Visa και MasterCard έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν ρωσικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Η σύνδεση, δε, του Mir με το Apple Pay καταργήθηκε τον περασμένο μήνα.
Η NSPK εξέδωσε πάνω από 2 εκατομμύρια κάρτες Mir μεταξύ του τέλους του 2021 και του Μαρτίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα δεδομένα του συστήματος, με τις συνολικές εκκρεμείς κάρτες τώρα να ανέρχονται σε 116 εκατομμύρια.
Όλες οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες ανέφεραν αυξημένη ζήτηση για την εγχώρια κάρτα, την οποία ορισμένες εκδίδουν πλέον σε co-brand με την κινεζική UnionPay, ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών έναντι της Visa και της MasterCard για αγορές από Ρώσους στο εξωτερικό.
Οι κάρτες Mir γίνονται δεκτές επίσης από ορισμένες τράπεζες στην Τουρκία, το Βιετνάμ, την Αρμενία, το Ουζμπεκιστάν, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και τη Γεωργία σε αποσχισμένες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης