Τελευταία Νέα
Διεθνή

Είκοσι γεγονότα ενδεικτικά μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που έρχεται - Εφιάλτης για εκατομμύρια πληθυσμών

Είκοσι γεγονότα ενδεικτικά μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που έρχεται - Εφιάλτης για εκατομμύρια πληθυσμών
Διαμορφώνεται μια πλανητική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακριβώς μπρος στα μάτια μας.
Σχετικά Άρθρα

Tα νέα δεν είναι καλά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κρύβουμε.
Τα πράγματα σήμερα αλλάζουν με εκπληκτική ταχύτητα και ο κόσμος καλό είναι να το ξέρει, για να μην νομίζει ότι η ζωή θα συνεχιστεί όπως πριν.
Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι διαμορφώνεται μια πλανητική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακριβώς μπρος τα μάτια μας.
Τα ακόλουθα 20 γεγονότα δείχνουν ότι έρχονται ελλείψεις στα τρόφιμα που θα έπρεπε να μας ανατριχιάζουν.

1 Ένας από τους σημαντικότερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Γαλλίας λέει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια «εξαιρετικά σοβαρή» παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian είπε συγκεκριμένα ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την προοπτική ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει μια «εξαιρετικά σοβαρή» παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

2 Ο Joe Biden παραδέχτηκε πρόσφατα ότι οι ελλείψεις τροφίμων «θα είναι πραγματικές» και η κυβέρνησή του χρησιμοποιεί τώρα ανοιχτά τη λέξη «λιμός» για να περιγράψει αυτό που έρχεται…
Η κυβέρνηση Biden  ανησυχεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα προκαλέσει λιμό σε κάποια μέρη του κόσμου, δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC η πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου Cecilia Rouse.

3 Ρεπορτάζ από τη Γερμανία αναφέρουν ότι οι τιμές των τροφίμων στα γερμανικά σούπερ μάρκετ σύντομα θα αυξηθούν μεταξύ 20% και 50%.
Λίγες μέρες αφότου η Γερμανία ανέφερε τον υψηλότερο πληθωρισμό σε μια ολόκληρη γενιά, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Φεβρουαρίου να εκτοξεύεται με ετήσιο ρυθμό 7,6% και να καταρρίπτει όλες τις προσδοκίες, δίνοντας στους ντόπιους μια σαφώς δυσάρεστη αίσθηση deja vu ακόμη και πριν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θρυμματίσει τις εναπομείνασες αλυσίδες εφοδιασμού και στείλει τις τιμές, ακόμα υψηλότερα στη στρατόσφαιρα, η Γερμανία επιστρέφει στο επίφοβο υπερπληθωρισμό της Βαϊμάρης.
Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Λιανικής (HDE), οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα ακόμη κύμα αυξήσεων τιμών σε καθημερινά είδη και είδη παντοπωλείου με το Reuters να αναφέρει ότι οι τιμές στις γερμανικές αλυσίδες λιανικής θα παρουσιάσουν εκρηκτική αύξηση μεταξύ 20 και 50

4 Η επιβολή δελτίου στα τρόφιμα έχει ήδη ξεκινήσει στην Ισπανία…
Η Ισπανία άρχισε να αντιμετωπίζει σποραδικές ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα όπως αυγά, γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σχεδόν αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Στις αρχές Μαρτίου, μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως το Mercadona και το Makro άρχισαν να πουλάνε το ηλιέλαιο με δελτίο

5 Η επιβολή δελτίου στα τρόφιμα έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, τουλάχιστον τέσσερις εθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ άρχισαν να πουλάνε με δελτίο προϊόντα διατροφής όπως αλεύρι και ηλιέλαιο λόγω των εξαιρετικά χαμηλών προμηθειών μετά το θρυμματισμό των αλυσίδων εφοδιασμού λόγω του πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας.


6 Ο επικεφαλής της BlackRock προειδοποιεί ότι αυτ θα είναι η πρώτη φορά που νη παρούσα γενιά «θα πάει σε ένα κατάστημα και δεν θα μπορέσει να πάρει αυτό που θέλει»…
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της BlackRock, Rob Kapito δήλωσε μιλώντας στο Ώστιν του Τέξας, ότι μια ολόκληρη νεότερη γενιά θα ανακαλύψει σύντομα σημαίνει να υποφέρεις από ελλείψεις, σύμφωνα με το Bloomberg. «Για πρώτη φορά, αυτή η γενιά θα πάει σε ένα κατάστημα και δεν θα μπορέσει να πάρει αυτό που θέλει», είπε ο Kapito.

7 Από πέρσι τέτοια εποχή πέρυσι, οι τιμές ορισμένων λιπασμάτων έχουν αυξηθεί έως και 300%.

8 Πολλοί αγρότες στην Αφρική δεν θα καταφέρουν να αγοράσουν φέτος λιπάσματα και προβλέπεται ότι αυτό θα μειώσει την αγροτική παραγωγή κατά ένα ποσό ικανό να θρέψει «100 εκατομμύρια ανθρώπους»…
Με τις τιμές να τριπλασιάζονται μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, πολλοί αγρότες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην αγοράσουν φέτος λιπάσματα, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής κατά το ένα τρίτο. Σύμφωνα με τον Sebastian Nduva, διευθυντή προγράμματος στην ομάδα ερευνητών AfricaFertilizer.Org, αυτό το ένα τρίτο σημαίνει περιορισμό της παραγωγής δημητριακών κατά 30 εκατομμύρια τόνους, αρκετά για να θρέψουν 100 εκατομμύρια ανθρώπους


9 Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους εξαγωγείς λιπασμάτων…
Είναι επίσης βασικός παγκόσμιος παίκτης στο φυσικό αέριο, μια σημαντική εισροή στην παραγωγή λιπασμάτων.
Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και οι περικοπές της προσφοράς θα οδηγήσουν τις τιμές των λιπασμάτων ακόμη ψηλότερα.
Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς των τριών μεγάλων ομάδων λιπασμάτων (άζωτο, φώσφορος και κάλιο).
Οι φυσικές περικοπές της προσφοράς θα μπορούσαν να διογκώσουν περαιτέρω τις τιμές των λιπασμάτων.

10 Σε ένα τυπικό έτος, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν συλλογικά περίπου το 30% του συνόλου των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

11 Οι μισές από τις εισαγωγές σιταριού της Αφρικής προέρχονται είτε από τη Ρωσία είτε από την Ουκρανία.

12 Άλλα κράτη βασίζονται στις εξαγωγές σιταριού από τη Ρωσία και την Ουκρανία ακόμη περισσότερο από ό,τι η Αφρική…
Η Αρμενία, η Μογγολία, το Καζακστάν και η Ερυθραία έχουν εισαγάγει σχεδόν όλο το σιτάρι τους από τη Ρωσία και την Ουκρανία και πρέπει να βρουν νέες πηγές.
Αλλά ανταγωνίζονται πολύ μεγαλύτερους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Μπαγκλαντές και του Ιράν, που έχουν προμηθευτεί περισσότερο από το 60% του σιταριού τους από τις δύο εμπόλεμες χώρες.


13 Ένας Ρώσος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι το έθνος του μπορεί σύντομα να περιορίσει τις εξαγωγές τροφίμων μόνο σε «φιλικές του χώρες».
Ο Dmitry Medvedev υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος ασφαλείας και παλαιότερα Πρόεδρος τηε Ρωσίας, απείλησε ότι η Ρωσία μπορεί σύντομα να περιορίσει τις εξαγωγές τροφίμων.

14 Την Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι άλλα 5 εκατομμύρια κότες αυγοπαραγωγής στην Iowa έχουν γρίπη των πτηνών και πρέπει να σφαγούν.

15 Ο αριθμός των πτηνών που θα σφαγούν στην Iowa μόνο από το συγκεκριμένο περιστατικό θα ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια.

17 Συνολικά τα πτηνά που σφάζονται στις ΗΠΑ λόγω γρίπης των πτηνών φέτος είναι μέχρι στιγμής: 22 εκατομμύρια κότες αυγοπαραγωγής 1,8 εκατομμύρια κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, 1,9 εκατομμύρια πουλερικά προς πώληση και 1,9 εκατομμύρια γαλοπούλες.


17 Ο υπουργός Γεωργίας της Κίνας ανακοίνωσε ότι η συγκομιδή χειμερινού σιταριού στην Κίνα μπορεί να είναι «η χειρότερη στην ιστορία».

18 Έχουμε ανάλογη προειδοποίηση και για τη «χειρότερη στην ιστορία» συγκομιδή χειμερινού σιταριού στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της έντονης ξηρασίας.

19
Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης, ένας εξέχων αμερικανός αγρότης δήλωσε ότι «στους Αμερικανούς δεν θα αρέσει όταν ο λογαριασμός του σούπερ μάρκετ φτάσει τα 1.000,00 δολάρια το μήνα.


20 Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ λέει ότι αυτό που αντιμετωπίζει τώρα ο πλανήτης δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχουμε δει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η Ουκρανία αποτελεί μια καταστροφή πάνω σε μια καταστροφή», δήλωσε ο David M. Beasley, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών που ταΐζει 125 εκατομμύρια ανθρώπους την ημέρα.
«Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μια εφιαλτική παγκόσμια επισιτιστική κρίση βρίσκεται πραγματικά μπροστά μας, και εκατοντάδες εκατομμυρίων αθώοι άνθρωποι θα υποφέρουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης