Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στόχος των Ρώσων ο πλήρης έλεγχος του Donbass - Κλειδί η μάχη στη Σλαβιάνσκ, ερείπια το 90% της Μαριούπολης

Στόχος των Ρώσων ο πλήρης έλεγχος του Donbass - Κλειδί η μάχη στη Σλαβιάνσκ, ερείπια το 90% της Μαριούπολης
Να συνθηκολογήσουν και να παραδοθούν καλούν τους Ουκρανούς στη Μαριούπολη οι Ρώσοι
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Με την ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τις ωμότητες στην Bucha να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τη μεν Μόσχα να κάνει λόγο για «σκηνοθετημένη προβοκάτσια» και με το δε Κίεβο να μιλά για «γενοκτονία» και «εγκλήματα πολέμου» που πολύ πιθανό να έχουν καταγραφεί και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, οι ρωσικές δυνάμεις στρέφουν όλη την προσοχή τους κυρίως στην ανατολική αλλά και σε τμήματα της νότιας Ουκρανίας.
Πλέον διαπιστώνεται πως πρωταρχικός στόχος των Ρώσων είναι ο πλήρης έλεγχος του Donbass, δηλαδή των ανατολικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ όπου ήδη οι φιλορώσοι αντάρτες υποστηρίζουν ότι έχουν καταφέρει να ελέγξουν ένα μεγάλο μέρος των εδαφών αυτών.
Όπως αναφέρεται, η πόλη – «κλειδί» για την προέλαση του ρώσικου στρατού είναι η Σλαβιάνσκ, καθώς εκτιμάται ότι εάν οι Ρώσοι δεν την καταλάβουν, τότε θα «κολλήσουν» και στο Donbass.
Στην άλλη στρατηγικής σημασίας πόλη, τη Μαριούπολη, οι συγκρούσεις συνεχίζονται με τους Ουκρανούς να εξακολουθούν να αντιστέκονται και με τους Ρώσους να τους απευθύνουν εκ νέου αίτημα να συνθηκολογήσουν και να παραδώσουν τα όπλα τους, κάτι που ήδη έχει απορριφθεί μια φορά.
Εκτιμάται πως το 90% των κτηρίων στη Μαριούπολη είναι ήδη ερείπια, ενώ σήμερα Τρίτη 5/4 αναμένεται να ανοίξουν νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση αμάχων.
9_31.JPG
Ουκρανικός στρατός: Οι Ρώσοι θέλουν τον πλήρη έλεγχο σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Στόχος των Ρώσων είναι ο πλήρης έλεγχος του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ αναφέρει στην τελευταία ανακοίνωση του ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος υποστηρίζει πως τα ρωσικά στρατεύματα ανασυγκροτούνται για μια μεγάλη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.
«Ο εχθρός ανασυντάσσει στρατεύματα και επικεντρώνει τις προσπάθειες στην προετοιμασία μιας επιθετικής στρατιωτικής επιχείρησης στα ανατολικά του Κράτους μας.
Στόχος είναι να αναλάβουν πλήρως τον έλεγχο των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ» αναφέρουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, επισημαίνοντας πως είναι σε εξέλιξη η μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων καθώς και η τροφοδοσία σε τρόφιμα, καύσιμα και πυρομαχικά.
11_22.jpg
Επιπλέον, οι Ουκρανοί αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να περικυκλώνουν το Χάρκοβο και να επιδιώκουν τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης, με συνεχείς βομβαρδισμούς πυροβολικού καταστρέφοντας κατοικήσιμες περιοχές και υποδομές της πόλης.
Μάλιστα ο ουκρανικός στρατός κατηγορεί τους Ρώσους ότι βομβάρδισαν την πόλη Μικολάγιφ με πυρομαχικά που είναι απαγορευμένα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, υποστηρίζοντας πως συνοικίες και ιατρικά ιδρύματα, όπως παιδικά νοσοκομεία, είναι υπό τα πυρά των Ρώσων με αποτέλεσμα να σκοτώνονται πολλοί άμαχοι, ανάμεσα τους και παιδιά.
11_1.png
Επόμενος μεγάλος στόχος των Ρώσων η πόλη Σλαβιάνσκ – Εάν δεν καταλάβουν, θα κολλήσουν και στο Donbass

Την εκτίμηση πως ο επόμενος μεγάλος στόχος των Ρώσων είναι να καταλάβουν την πόλη Slovyansk, στην ανατολική Ουκρανία, η οποία θεωρείται έως η «πόλη – κλειδί» προκειμένου να συνεχίσουν την προέλαση τους στο Donbass.
Σύμφωνα με το think tank Institute for the Study of War, οι προσπάθειες των Ρώσων που έρχονται από το Ιζιούμ για να καταλάβουν τη Σλαβιάνσκ αναμένεται να αποδειχθούν καθοριστικές για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.
«Οι Ρώσοι πρέπει τουλάχιστον να καταλάβουν τη Σλαβιάνσκ.
Εάν δεν τα καταφέρουν, η προσπάθεια τους να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ πιθανότατα θα αποτύχει.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να κάνουν ελάχιστη έως μηδενική πρόοδο στις επιθέσεις τους σε αυτές τις περιοχές» αναφέρει το Ινστιτούτο.

Αντιστέκονται οι Ουκρανοί στη Μαριούπολη

Επιπλέον, αναφέρεται πως οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιστέκονται και να κρατούν τη Μαριούπολη, επιφέροντας σημαντικές απώλειες στα ρωσικά στρατεύματα.
«Οι προσπάθειες των Ρώσων να αντικαταστήσουν δυνάμεις με εφέδρους και να τροφοδοτήσουν κατεστραμμένες μονάδες από τη βορειοανατολική Ουκρανία που τίθενται στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία είναι απίθανο να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας» επισημαίνει το Ινστιτούτο, υποστηρίζοντας πως εντός των επόμενων ημερών, τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν αναχωρήσει από τις περιοχές του Τσερνίχιφ και της Σούμι στα βόρεια της Ουκρανίας.
12_3.png
Παραδοθείτε

Οι Ρώσοι κάλεσαν για ακόμα μια φορά τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα.
«Οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ξένοι μισθοφόροι θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια από την πόλη και να μεταβούν σε περιοχές ελεγχόμενες από το Κίεβο μέσω διαδρόμου διαφυγής σήμερα το πρωί.
Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα έχουν εγγυημένες τις ζωές τους» ανέφερε ο Ρώσος υποστράτηγος Michail Misinzew, ο οποίος ανήγγειλε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια για να απομακρυνθούν άμαχοι και ξένοι υπήκοοι από την πόλη σήμερα.
«Τις τελευταίες ημέρες, η ουκρανική πλευρά εμπόδισε επανειλημμένα την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη» τόνισε ο Ρώσος υποστράτηγος.
Εκτιμάται πως τουλάχιστον το 90% της περιφέρειας του Λουχάνσκ και πάνω από το 50% του Ντονέτσκ βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

Πυρά στο Μικολάγιφ, 11 νεκροί

Τουλάχιστον 11 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 62 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στη Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Vitaly Kim.
Από τους ρωσικούς πυροβολισμούς χτυπήθηκαν σπίτια, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, σχολεία κι ένα ορφανοτροφείο.
Σημειώνεται πως από την πόλη, που αποτελεί και το τελευταίο προπύργιο πριν την Οδησσό, αναχώρησαν περίπου 120 άμαχοι με λεωφορεία χθες Δευτέρα 4/4.

Επίθεση και στο Χάρκοβο

Την ίδια στιγμή, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας περιμένει ότι η ρωσική επίθεση στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται να κυριεύσουν την πόλη, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά της Ουκρανίας.
Σημειώνεται πως το Χάρκοβο βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής.
10.png
Zelensky (Ουκρανία): Οι Ρώσοι προσπαθούν να συγκαλύψουν εγκλήματα πολέμου

Την θέση πως οι Ρώσοι επιχειρούν να συγκαλύψουν τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει τα στρατεύματα τους σε διάφορες ουκρανικές πόλεις μετά τις αποκαλύψεις των ωμοτήτων στη Bucha διατύπωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα οδηγήσει τους Ρώσους στρατιώτες στη Δικαιοσύνη.
Ο Zelensky, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα Τρίτη 5/4 στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εκτιμάται πως θα αναφερθεί εκτενώς στα πρόσφατα γεγονότα στη Bucha.
«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μετά τις μαζικές δολοφονίες που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή του Κιέβου, οι εισβολείς ενδεχομένως να έχουν διαφορετική συμπεριφορά για τα εγκλήματα τους σε άλλες μέρη της χώρας που εισέβαλαν.
Ήδη διεξάγουν μια εκστρατεία ψεμάτων για να συγκαλύψουν την ενοχή τους για τις δολοφονίες αμάχων στη Μαριούπολη.
Θα στήσουν δεκάδες συνεντεύξεις, θα επεξεργαστούν ηχογραφήσεις και θα σκοτώσουν ανθρώπους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να φανεί ότι σκοτώθηκαν από κάποιον άλλο» είπε ο Zelensky, ο οποίος επανέλαβε τις εκκλήσεις του στη Δύση για περαιτέρω κυρώσεις στο καθεστώς του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.

Θα τους οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη

Σε κάθε περίπτωση ο Ουκρανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατό προκειμένου να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι Ρώσοι στρατιώτες που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα πολέμου.
«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπίσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα όλους τους Ρώσους στρατιώτες που εμπλέκονται σε αυτά τα εγκλήματα.
Θα γίνει μια κοινή προσπάθεια του κράτους μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς θεσμούς, ιδιαίτερα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Όλα τα εγκλήματα των κατακτητών είναι τεκμηριωμένα.
Υπάρχει η απαραίτητη βάση για την προσαγωγή των ενόχων Ρώσων στρατιωτικών στη δικαιοσύνη για κάθε έγκλημα που διαπράττουν» υποστήριξε ο Zelensky.
8_20.jpg
7_30.jpg
Nebenzya (Ρώσος πρεσβευτής ΟΗΕ): Σκηνοθετημένη πρόκληση οι ωμότητες στη Bucha

Σκηνοθετημένη πρόκληση από την Ουκρανία χαρακτήρισε τις ωμότητες στην πόλη Bucha ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Vasily Nebenzya, αρνούμενος κατηγορηματικά ότι η Ρωσία έχει την οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτές τις φρικαλεότητες.
«Εξαρχής, ήταν πολύ καθαρό πως αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ακόμη μια σκηνοθετημένη προβοκάτσια με σκοπό την δυσφήμιση και τη στέρηση κάθε ανθρώπινης ιδιότητας των Ρώσων στρατιωτικών καθώς και την άσκηση πολιτικής πίεσης στη Ρωσία.
Ο ρωσικός στρατός δεν διέπραξε απάνθρωπες φρικαλεότητες εναντίον άμαχου πληθυσμού.
Δεν είναι αυτή η περίπτωση, δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ» είπε ο Nebenzya κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, σημειώνοντας πως η Ρωσία διαθέτει στοιχεία που το αποδεικνύουν και τα οποία σκοπεύει να παρουσιάσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία είχε ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες Δευτέρα 4/4 αλλά η Μ. Βρετανία που ασκεί την προεδρία το αρνήθηκε, αναφέροντας πως σήμερα Τρίτη 5/4 είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση αφιερωμένη στην Ουκρανία.

Γενική Εισαγγελέας Ουκρανίας: 7.000 αναφορές για εγκλήματα πολέμου

Εν τω μεταξύ, η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου.
Η Ουκρανή γενική εισαγγελίας Irina Venediktova δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, ενώ έρευνες διενεργούνται για εγκλήματα πολέμου στην Ιρπίν, στην Μπούτσα και στο Βόρτσελ.

 

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης