Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία απειλεί να περιορίσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μόνο στις «φιλικές» της χώρες

Η Ρωσία απειλεί να περιορίσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μόνο στις «φιλικές» της χώρες

O Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αναγνώρισε ότι όντως θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς «το τίμημα αυτών των κυρώσεων δεν επιβάλλεται μόνο στη Ρωσία, αλλά σε πολλές χώρες επίσης, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών και της χώρας μας».

Ένας κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης της Ρωσίας απείλησε ότι η Μόσχα θα περιορίσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μόνο προς τις «φιλικές» της χώρες, καθώς η Δύση κλιμακώνει τις κυρώσεις ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο Dmitry Medvedev, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012 και σήμερα είναι Αναπληρωτής Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, με μήνυμά του στο Telegram προειδοποίησε για αυτό το ενδεχόμενο.
Ο Medvedev είπε ότι πολλές χώρες εξαρτώνται από τις προμήθειες τροφίμων από τη Ρωσία, που αποτελεί παγκόσμιο εξαγωγέα σιταριού, γράφοντας:
«Αποδεικνύεται ότι τα τρόφιμα είναι το ήσυχο όπλο μας. Ήσυχο αλλά απειλητικό».
«Προτεραιότητα στις προμήθειες τροφίμων έχει η εγχώρια αγορά μας. Και ο έλεγχος των τιμών», συνέχισε.
«Θα προμηθεύουμε τρόφιμα και σιτηρά μόνο στις φιλικές μας χώρες (ευτυχώς, υπάρχουν πολλές και δεν βρίσκονται στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική).
Θα κάνουμε πωλήσεις τόσο σε ρούβλια όσο και στο εθνικό τους νόμισμα σε συμφωνημένες αναλογίες».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι η Ρωσία δεν θα συνεχίσει τις προμήθειες αγροτικών προϊόντων στις χώρες που θεωρεί «εχθρούς».
«Και δεν θα αγοράζουμε τίποτα από αυτούς (αν και δεν έχουμε αγοράσει τίποτα μετά το 2014, αλλά ο κατάλογος των προϊόντων των οποίων η εισαγωγή απαγορεύεται μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω)», συνέχισε.
Η Ρωσία επέβαλε στο παρελθόν απαγορεύσεις στις εισαγωγές ορισμένων γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Η Ρωσία αποτελεί σημαντικό παγκόσμιο εξαγωγέα πολλών εμπορευμάτων, όπως ηλιέλαιο, κριθάρι και σιτάρι, κυρίως τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία αποτελούν τους κύριους ανταγωνιστές της στο εμπόριο σιταριού.
Η απαγόρευση της εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία στις λεγόμενες «μη φιλικές» χώρες θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων και των προϊόντων σταριού,  δηλαδή τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα δημητριακά κλπ
Σε ότι αφορά τη πιθανότητα ελλείψεων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο στις 24 Μαρτίου, αναγνώρισε ότι όντως θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς «το τίμημα αυτών των κυρώσεων δεν επιβάλλεται μόνο στη Ρωσία, αλλά σε πολλές χώρες επίσης, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών και της χώρας μας επίσης».
Ο Biden είπε ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μπορεί να χρειαστεί να ενισχύσουν την παραγωγή τροφίμων τους για να αποφύγουν τις ελλείψεις στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη.
Ωστόσο, είναι απίθανο οι Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσουν πιθανώς σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τη Ρωσία για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, καθώς και οι χώρες της Μέσης Ανατολής
και της Αφρικής ενδέχεται να δουν λιγότερα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης