Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο δρόμο για μία ειρηνευτική συμφωνία – O Zelensky επέδωσε προσχέδια για τις εγγυήσεις ασφαλείας και σε κράτη, εκτός των ΗΠΑ

Στο δρόμο για μία ειρηνευτική συμφωνία – O Zelensky επέδωσε προσχέδια για τις εγγυήσεις ασφαλείας και σε κράτη, εκτός των ΗΠΑ
«Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφάλειας από κορυφαία κράτη», είοε ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η χώρα αντάλλαξε προσχέδια εγγράφων σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας με διάφορες χώρες.
«Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφάλειας από κορυφαία κράτη», είπε σε συνέντευξή του στο Fox News, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει τόσο για τα μέλη του ΝΑΤΟ όσο και για τις χώρες εκτός ΝΑΤΟ.
«Θέλουμε εκείνες οι χώρες που ήθελαν να ενταχθούν ανοιχτά σε αυτό, εκτός από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Τουρκία».
«Ονόμασα μόνο εκείνες τις χώρες που έχουν ήδη πει ότι είναι έτοιμες να είναι εγγυήτριες, ή εκείνες με τις οποίες επικοινωνήσαμε και ανταλλάξαμε ήδη κάποια πρώιμα προσχέδια των εγγράφων σχετικά με αυτές ότι είναι εγγυητές», συνέχισε ο Ουκρανός ηγέτης.
Σύμφωνα με τα λεγόμεν ατου, μεταξύ των χωρών που προσφέρθηκαν να εγγυηθούν την ασφάλεια στην Ουκρανία είναι το Ισραήλ και η Ιρλανδία.

Ο ρόλος της Κίνας και οι προβλέψεις

«Θα θέλαμε να συμμετάσχει και η Κίνα», είπε.
Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός ηγέτης παραδέχτηκε ότι «η Ρωσία πρέπει να βρει θέση και σε αυτή τη συμφωνία, γιατί θα είναι μια συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».
Κατά τη γνώμη του, η Ρωσία «πρέπει να δεσμευτεί» από τη συνθήκη, επειδή είναι μέρος στη σύγκρουση», ανέφερε ο Zelensky, όπως μετέδωσε το Tass
O Alexander Chaly, μέλος της αντιπροσωπείας του Κιέβου, είπε ότι η Ουκρανία συμφώνησε να υιοθετήσει ένα ουδέτερο και μη πυρηνικό καθεστώς εάν της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες «σε περιεχόμενο και μορφή θα πρέπει να είναι παρόμοια με το άρθρο 5» της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγγυήσεις θα πρέπει να προβλέπουν στρατιωτική βοήθεια και τη δημιουργία μιας περιοχής απαγόρευσης πτήσεων μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων προκειμένου να επιδιωχθεί μια διπλωματική λύση.
Οι εγγυητές, σύμφωνα με το Κίεβο, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας), καθώς και τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά, την Πολωνία και την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης