Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λιθουανία: Τέλος στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Λιθουανία: Τέλος στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου
Οι ανάγκες της Λιθουανίας θα καλυφθούν μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου

Σταμάτησε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου η Λιθουανία, με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Dainius Kreivys, να δηλώνει πως «είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ μεταξύ των χωρών εφοδιασμού της Gazprom που ανεξαρτοποιείται από τον ρωσικό εφοδιασμό φυσικού αερίου και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής και έγκαιρων αποφάσεων για τις υποδομές».
Πλέον, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας στις 2/4, το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας λειτουργεί χωρίς εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τις αρχές του μήνα και μάλιστα, αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία του λιθουανικού διαχειριστή δικτύου που δείχνουν ότι δεν έγινε εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης μεταξύ Λιθουανίας και Λευκορωσίας στις 2 Απριλίου.
Οι ανάγκες της Λιθουανίας σε φυσικό αέριο θα καλυφθούν μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέσω του τερματικού σταθμού στο λιμάνι της πόλης Klaipeda.
Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2015 η Λιθουανία προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας πλωτής εγκατάστασης για να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και έτσι, κάθε μήνα τρεις μεγάλες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου θα φτάνουν εκεί.
Τον Μάρτιο το κοινοβούλιο της Λιθουανίας είχε καλέσει την κυβέρνηση να σταματήσει τις εισαγωγές και την κατανάλωση ρωσικής ενέργειας το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Στοιχεία της Βουλής δείχνουν ότι η Λιθουανία αγοράζει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) από τη Ρωσία ετησίως.
Πάντως, ανεξάρτητα από τη διακοπή εισαγωγής, σύμφωνα με το υπουργείο, το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει μέσω της χώρας προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης