Τελευταία Νέα
Διεθνή

Confindustria (Ιταλία) – Οικονομικό σοκ: Αρνητική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη το 2022 στο 1,9% από 4,1%

Confindustria (Ιταλία) – Οικονομικό σοκ: Αρνητική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη το 2022  στο 1,9% από 4,1%

Η επιδείνωση των συνθηκών δεν θα επιτρέψει στην οικονομία να επιστρέψει στα προ του κορωνοϊού επίπεδα, κάτι που αρχικά αναμενόταν να συμβεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και τώρα μετατίθεται για τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους

Σχετικά Άρθρα

Σε αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ιταλική οικονομία το 2022 προχώρησε η ιταλική ένωση βιομηχάνων Confindustria, στο 1,9% από 4,1% που είχε προβλέψει πέρυσι τον Οκτώβριο, επικαλούμενη τον αντίκτυπο από τη «βαθιά κρίση σε επίπεδο προσφοράς» μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters το Σάββατο 2 Απριλίου 2022.

Επιδείνωση των συνθηκών

Σε έκθεσή της, η ένωση εκτιμά ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1,6% τον επόμενο χρόνο, σημειώνοντας ότι η επιδείνωση των συνθηκών δεν θα επιτρέψει στην οικονομία να επιστρέψει στα προ του κορωνοϊού επίπεδα, κάτι που αρχικά αναμενόταν να συμβεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και τώρα μετατίθεται για τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Κίνδυνος και νέας υποβάθμισης

Οι νέες προβλέψεις της ένωσης στηρίζονται στην υπόθεση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει έως τα τέλη Ιουνίου ότι τουλάχιστον οικονομική αβεβαιότητα θα περιοριστεί.
Ομως, υπάρχει η πιθανότητα οι προβλέψεις να αναθεωρηθεί ξανά επί τα χείρω εάν ο πόλεμος διαρκέσει έως τα τέλη του έτους ή συνεχιστεί και το 2023.
Η Confindustria σημειώνει ότι η στρατιωτική κρίση ήρθε να προστεθεί σε ένα οικονομικό περιβάλλον ήδη πιεσμένο από τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού, τις αυξανόμενες τιμές εμπορευμάτων και την ασφυξία που παρουσιάζει η παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας.

Ταμείο Ανάκαμψης

Προειδοποίησε ακόμη ότι ορισμένοι από τους στόχους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. τίθενται τώρα σε κίνδυνο και θα χρειαστεί να αναθεωρηθούν, καθώς ορισμένα προγράμματα είναι δύσκολο να υλοποιηθούν λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές τιμές εμπορευμάτων και την έλλειψη κάποιων πρώτων υλών.

H κυβέρνηση

Ήδη, η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Mario Draghi ετοιμάζεται να αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2022 στο 2,8% ή 2,9% από τις προηγούμενες για 4,7% που είχε κάνει το Σεπτέμβριο του 2021, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα πηγές στο Reuters, επικαλούμενες το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Italy Inflation Surges to 7% on Energy Prices Stoked by Ukraine War -  Bloomberg
Ρεκόρ 31 ετών στον πληθωρισμό το Μάρτιο

Ο πληθωρισμός στην Ιταλία εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, καθώς το κόστος της ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στις 31 Μαρτίου 2022.
Οι τιμές αυξήθηκαν 7% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, ανακοίνωσεη στατιστική υπηρεσία Istat.
Αυτός είναι και ο ταχύτερος ρυθμός από το 1991.
Η άνοδος των τιμών και η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία επηρεάζουν την οικονομία με τον υπουργό Οικονομικών Daniele Franco να δηλώνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ιταλική ανάπτυξη πρόκειται να υποστεί μια δυνητικά σημαντική υποβάθμιση.
Η Κομισιόν προβλέπει επί του παρόντος μια επέκταση της τάξης του 4,1% το 2022, αν και οι οικονομολόγοι προβλέπουν μόλις 3,3%.
BlackRock Makes `Small' Bet on Italian Bonds Amid Budget Angst - Economia e  Finanza - Repubblica.it
Άνοδος του κόστους δανεισμού - Ενισχύθηκε η απόδοση του 10ετούς κατά 84 μονάδες βάσης στο α' τρίμηνο

Στις αγορές ομολόγων οι περισσότερες ομολογιακές αποδόσεις των 10ετών υποχώρησαν 10 έως 12 μονάδες βάσης την εβδομάδα που έληξε την 1η Απριλίου 2022, παρότι τα νέα στοιχεία από Γαλλία και Ιταλία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός συνεχίζεται να αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό, ανεβάζοντας το κόστος του δανεισμού για τις υπερχρεωμένες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, αλλά και Γαλλία) με σημαντικές συνέπειες για τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στα επόμενα τρίμηνα του 2022 .
Μετά την Ιταλία και στη Γαλλία ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 5,1%, όμως η πτώση άνω του 5% στις τιμές πετρελαίου προσέφερε μικρή ανακούφιση στους επενδυτές στην αγορά ομολόγων.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,547%, όμως καθ΄όλη τη διάρκεια του Μαρτίου ενισχύθηκε 40 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2009.
Αντίστοιχα, η άνοδος των αποδόσεων στη γαλλική 10ετία ήταν η μεγαλύτερη στη διάρκεια του Μαρτίου από το 2016, της τάξης των 36 μονάδων βάσης.
Στο τρίμηνο αυξήθηκαν 78 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση από το δεύτερο τρίμηνο του 1994.
Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 84 μονάδες βάσης τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, στη μεγαλύτερη τέτοιου είδους άνοδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2018.
Όσον αφορά στην κίνηση της ελληνικής αγοράς κρατικών ομολόγων στη διάρκεια της συνεδρίασης την 1ης Απριλίου, η απόδοση στη 10ετία υποχώρησε στο 2,66% με το spread στις 209 μονάδες βάσης, ενώ στην πεντατία περιορίστηκε περαιτέρω στο 1,6%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού διετούς αυξήθηκε 86 μονάδες βάσης το Μάρτιο, στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1989, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Σ
Στο τρίμηνο, αυξήθηκε 155 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το 1984.

www.bankingnews.gr
Europe Energy: Italy Economy to Face Hardest Blow From Surging Gas Price -  Bloomberg
Italy Sees 2020 Deficit Soaring to 10.4% of GDP on Lockdown
www.bankingnews.g
 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης