Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schnabel (ΕΚΤ): Μόνιμα υψηλός ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Προς αύξηση των επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο 2022

Schnabel (ΕΚΤ): Μόνιμα υψηλός ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Προς αύξηση των επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο 2022

Ο κίνδυνος υπερ-πληθωρισμού αναδύεται από ακόμη εντονότερες ενδείξεις (πρόδρομα στοιχεία), δεδομένης της απότομης αύξησης των τιμών παραγωγού, των διαρθρωτικών οικονομικών αλλαγών όπως η αποπαγκοσμιοποίηση και των πιθανών αυξήσεων των μισθών, επισημαίνει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel

Σχετικά Άρθρα
Στην αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάποια στιγμή μετά τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 2 Απριλίου 2022
Η επικεφαλής των πράξεων αγοράς της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων θα ολοκληρωθούν το τρίτο τρίμηνο, εφόσον τα στοιχεία υποστηρίζουν την προσδοκία ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν θα χαλαρώσουν.

Σε ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός

«Θα αυξήσουμε τα επιτόκια λίγο καιρό μετά, ανάλογα με την περίπτωση, υπό το φως των εισερχόμενων δεδομένων», δήλωσε η Schnabel σε εκδήλωση στο Cernobbio της βόρειας Ιταλίας.
Η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή έφτασε το 7,5% τον Μάρτιο, την υψηλότερη μέτρηση που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, αφήνοντας τους καταναλωτές στη Δύση φτωχότερους.

Το δίλημμα στη νομισματική πολιτική

«Η ταχύτητα της εξομάλυνσης ... θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, τη σοβαρότητα του πληθωριστικού σοκ και την επιμονή του», δήλωσε ο Schnabel.
Η επιτάχυνση της αύξησης των τιμών αφήνει την ΕΚΤ, και τις κεντρικές τράπεζες άλλων μεγάλων οικονομιών με ένα οξύ δίλημμα πολιτικής.

Nομισματική σύσφιξη

Ο πληθωρισμός από μόνος του θα δικαιολογούσε τη νομισματική σύσφιξη, ιδίως δεδομένου ότι το χαμηλό ρεκόρ ανεργίας προοιωνίζεται υψηλότερους μισθούς, την προϋπόθεση για έναν διαρκή πληθωρισμό.
Αλλά η σύσφιξη της πολιτικής τώρα θα μπορούσε να συντρίψει μια οικονομία που βρίσκεται ήδη κοντά στη στασιμότητα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απομυζά την καταναλωτική δύναμη και συμπιέζει τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Τιμές παραγωγού και απο-παγκοσμιοποίηση

Παρ' όλα αυτά, ο Schnabel δήλωσε ότι ο κίνδυνος πληθωρισμού αναδύεται από ακόμη εντονότερες ενδείξεις (πρόδρομα στοιχεία), δεδομένης της απότομης αύξησης των τιμών παραγωγού, των διαρθρωτικών οικονομικών αλλαγών όπως η αποπαγκοσμιοποίηση και των πιθανών αυξήσεων των μισθών.

Διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών

Η εντολή (mandate) στο καταστατικό της ΕΚΤ είναι διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, οπότε θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε αυτήν εν όψει του υψηλού πληθωρισμού, ενώ οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη μέσω στοχευμένων δημοσιονομικών μέτρων, αποφεύγοντας υπερβολικά επεκτατικές πολιτικές που θα περιέπλεκαν το έργο της τράπεζας, υπογράμμισε.
«Μία κεντρική τράπεζα που είναι αφοσιωμένη στην υλοποίηση της εντολής της μπορεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό με χαμηλότερο οικονομικό κόστος», μειώνοντας τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, σημείωσε

Τα επόμενα βήματα

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου 2022.
Κατά την τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε να τερματίσει τις αγορές ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, αλλά δεν ανέλαβε καμία περαιτέρω δέσμευση πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική πρέπει να παραμείνει ευέλικτη.
Να σημειωθεί ότι τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έχουν αρχίσει τη νομισματική σύσφιξη.
The European Central Bank (ECB) headquarters beside a bridge over the River Main in Frankfurt, Germany, on Thursday, June 17, 2021. European Central Bank Chief Economist Philip Lane signaled that policy makers may not have all the data they need by September to start shifting policy away from the current ultra-loose stance. Photographer: Alex Kraus/Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης