Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα εξέλεξε νέο ηγέτη με το βλέμμα στην …ακροδεξιά

Ισπανία: Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα εξέλεξε νέο ηγέτη με το βλέμμα στην …ακροδεξιά
Το Λαϊκό Κόμμα χάνει έδαφος από νέα κόμματα που ξεπήδησαν μετά το οικονομικό κραχ της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων το ακροδεξιό Vox
Σχετικά Άρθρα

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) εξέλεξε τον Alberto Nunez Feijoo ως νέο ηγέτη του το Σάββατο (2/4/2022) με την ελπίδα να κερδίσει ξανά ψηφοφόρους από την ολοένα και πιο ενισχυμένη ακροδεξιά.
Ο Feijoo, ο οποίος κέρδισε το 98,35% των ψήφων, ήταν ο μόνος υποψήφιος για να ηγηθεί του PP μετά από ένα εσωτερικό σκάνδαλο που ανέτρεψε τον προηγούμενο ηγέτη του Pablo Casado.
Το Λαϊκό Κόμμα χάνει έδαφος από νέα κόμματα που ξεπήδησαν μετά το οικονομικό κραχ της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων το ακροδεξιό Vox, το οποίο αποσχίστηκε από το PP το 2014 και είναι τώρα η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο.
Ο Feijoo ηγείται της βορειοδυτικής περιοχής της Γαλικίας για 13 χρόνια, έχοντας κερδίσει τέσσερις διαδοχικές περιφερειακές εκλογές χωρίς να χάσει ούτε μια έδρα από την ακροδεξιά, αναφέρει το Reuters.

Σκάνδαλα διαφθοράς

Τα σκάνδαλα διαφθοράς, που πλήττουν το PP εδώ και χρόνια, οδήγησαν το 2018 στην απομάκρυνση του κόμματος από την εξουσία μετά από επιτυχημένη ψήφο πρόταση μομφής.
Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2019, το PP μόλις κέρδισε 5 εκατομμύρια ψήφους έναντι 10,9 εκατομμυρίων που συγκέντρωσε το 2011.
Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες στα τέλη του 2023.
Αντίθετα, το Vox ήρθε από το πουθενά για να πάρει σχεδόν 3,6 εκατομμύρια ψήφους το 2019 και έχει εξασφαλίσει την πρώτη του θέση σε μια περιφερειακή κυβέρνηση χάρη σε μια συμφωνία συνασπισμού με το PP στην Καστίλλη και το Λεόν.
Μία από τις κύριες αποφάσεις που αντιμετωπίζει ο Feijoo είναι αν θα συνεχίσει να επιδιώκει πολιτικές συμμαχίες με το Vox ή θα τις παγώσει, όπως ζητούν ορισμένες φωνές εντός του PP.
O Feijoo στοχεύει να διευρύνει τη βάση του για να γίνει ένα κεντρώο κόμμα αν και δεν είναι σαφές πώς θα πετύχει αυτόν τον στόχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης