Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων και στην Ουκρανία - O S&P 500 στο +0,34%

Θετικά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων και στην Ουκρανία - O S&P 500 στο +0,34%
Το βλέμμα στραμμένο είναι στις εξελίξεις στην Ουκρανία, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ την Παρασκευή 1 Απριλίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, οι οποίοι προοιωνίζονται ύφεση.
Παράλληλα, το βλέμμα είναι στραμμένο και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, καθώς δεν διαφαίνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίστηκαν σήμερα 1/4, με τις προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα να εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλές, αν κρίνει κανείς από τις έως αντιδράσεις των δύο πλευρών, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση στη νότια και ανατολική Ουκρανία.
Αρνητικά επιδρά επίσης η πανδημία που επανέρχεται εξαιτίας των lockdowns στη Σαγκάη.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το μπρα ντε φερ Ρωσίας - Ευρώπης για την πληρωμή των συμβολαίων φυσικού αερίου, με τη Ρωσία να μην υποχωρεί από τις απαιτήσεις της για την πληρωμή των συμβολαίων σε ρούβλια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,40%, στις 34.818 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε +0,34%, στις 4.545 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq διαπραγματεύθηκε στο +0,29%, στις 14.261 μονάδες
αδαδαδαδα_1.JPG
Των κερδών ηγήθηκαν η Verizon με άνοδο 2,32% και ακολούθησαν οι Visa Inc (+2,06%) και Merck (+1,79%).
Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Intel (-2,93%), Walgreens Boots (-2,03%) και Caterpillar (-1,44%).
Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ κινεζικές μετοχές έκλεισαν με κέρδη μετά από μια αναφορά ότι οι αρχές της Κίνας θα δώσουν στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές πλήρη πρόσβαση στις εκθέσεις ελέγχου. Έτσι, η DiDi Group Holding ενισχύθηκε κατά 12,8%, η Biliblii πρόσθεσε σχεδόν 8%, η Pinduoduo 6,33%, η iQIYI κατέγραψε κέρδη της τάξης του 5,29%, η Alibaba Group Holding πρόσθεσε 1,29% και η NIO κέρδισε 4,18%.
Η Wall Street κατέγραψε το χειρότερο πρώτο τρίμηνο την τελευταία διετία, ωστόσο την Παρασκευή προέκυψαν κάποια θετικά σημάδια.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του αμερικανικού δείκτη αναφοράς West Texas Intermediate έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η κυβέρνηση Βiden δεσμεύτηκε να αποδεσμεύσει περισσότερα βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά της.
Υπενθυμίζεται πως οι τιμές στην Ενέργεια είχαν πάρει την ανιούσα, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – γεγονός το οποίο επηρέασε την αγορά, με αποτέλεσμα ορισμένοι να ανησυχούν ότι οι υψηλές τιμές θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη.
Οι επενδυτές έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Στα μάκρο, εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού που άγγιξε ήδη το 7.9% και ανησυχιών για μια επικείμενη ύφεση, η αύξηση των θέσεων εργασίας στην οικονομία των ΗΠΑ το Μάρτιο ήταν κατά τι χαμηλότερη του αναμενόμενου, καθώς η αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο σφιχτή.
Οι αυξήσεις θέσεων εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων το Μάρτιο ήταν 431.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε σε 3,6%, με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones εκτιμούσαν ότι οι θέσεις εργασίας θα αυξάνονταν κατά 490.000 για μισθούς και ότι η ανεργία θα περιορίζονταν στο 3,7%.
Ένας εναλλακτικός δείκτης μέτρησης της ανεργίας, ο οποίος περιλαμβάνει τους εργαζόμενους που έχουν σταματήσει να ψάχνουν για δουλειά και όσους κατέχουν θέσεις μερικής απασχόλησης για οικονομικούς λόγους, μειώθηκε στο εποχικά προσαρμοσμένο 6,9%, κατά 0,3% χαμηλότερα από ότι τον προηγούμενο μήνα.
Οι μεταβολές αυτές στα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν τη στιγμή το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε 62,4%, πολύ κοντά στα προ-πανδημικά επίπεδά του τον Φεβρουάριο του 2020. 
Παράλληλα, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε αναπάντεχα τον Μάρτιο καθώς οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες συνέχισαν να οδηγούν τις τιμές των εισροών υψηλότερα. 
Ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 57,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από 58,6 τον Φεβρουάριο.
Αναλυτές ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις 59 μονάδες.
Επιπλέον, ανοδικά κινήθηκε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,38%. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης