Τελευταία Νέα
Διεθνή

H επίθεση των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τις ειρηνευτικές συνομιλίες

H επίθεση των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Φρένο στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ουκρανούς λόγω της επίθεσης στη ρωσική πόλη Belgorod...

Σχετικά Άρθρα
Φρένο απειλεί να βάλει στις διαπραγματευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία η Ρωσία μετά την επίθεση σε εγκατάσταση με αποθήκες καυσίμων στη ρωσική πόλη Belgorod. 

Πιο συγκεκριμένα, σε μια πρώτη δήλωση - προειδοποίηση σχετικά με την εξέλιξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την ουκρανική πλευρά, προχώρησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Peskov έπειτα από την επίθεση σε εγκατάσταση με αποθήκες καυσίμων στη ρωσική πόλη Belgorod, κάτι που οι Ουκρανοί αρνούνται. 
Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, όμως ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας Oleksy Danilov αρνήθηκε ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω απο την επίθεση τονίζοντας:
«Για κάποιον λόγο λένε ότι εμείς το κάναμε, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απειλεί ευθέως για την πορεία στις ειρηνευτικές συνομιλίες λέγοντας πως «αυτό (δλδ η επίθεση) δεν είναι κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως δημιουργία άνετων συνθηκών για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Η επίθεση

Οι Ουκρανοί φέρονται να χτύπησαν νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 1 Απριλίου μια εγκατάσταση στην Belgorod, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία με την φωτιά να μαίνεται εδώ και ώρες και τις δυνάμεις να επιχειρούν για την κατάσβεση της.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Belgorod, Vyacheslav Gladkov, η επίθεση έγινε από δύο ουκρανικά ελικόπτερα σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων, με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες οκτώ δεξαμενές καυσίμων.
Όπως είπε ο Gladkov, από την επίθεση αυτή και την πυρκαγιά που προκλήθηκε τραυματίστηκαν δύο άτομα, ενώ δεν υπήρξαν νεκροί.

Πυρκαγιά σε δεξαμενές πετρελαίου 

Το Belgorod, μια πόλη 370.000 κατοίκων, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων προς τα βόρεια από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, που βομβαρδίζεται από το ρωσικό στρατό και παραμένει υπό πολιορκία εδώ και εβδομάδες.

Ο κυβερνήτης της πόλης, έγραψε στο Telegram ότι «ξέσπασε πυρκαγιά σε δεξαμενές πετρελαίου, έπειτα από βομβαρδισμό από δυο ουκρανικά στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία εισήλθαν στη ρωσική επικράτεια πετώντας σε χαμηλό υψόμετρο», ενώ προσέθεσε ότι «κανείς δεν σκοτώθηκε» από την επίθεση.
Ενώ ο κυβερνήτης είπε πως ελπίζει πως η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο σύντομα στους εξωτερικούς χώρους των εγκαταστάσεων.
Παράλληλα, δήλωσε πως βάσει πάντα των εξελίξεων, οι κάτοικοι αναμένεται σύντομα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
139a2e05-dc8f-44d4-b570-d3cbd6b7e6c7.jpg

Η Ρωσία απαντά στις προτάσεις της Ουκρανίας για συμφωνία

Κατά τ' άλλα, η Μόσχα υποστηρίζει πως δεν έχει καταγραφεί καμία ιδιαίτερη πρόοδος στις συνομιλίες, θέση την οποία διατύπωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Putin, ο οποίος κατά την επικοινωνία που είχε χθες Πέμπτη 31/3 με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Mario Draghi υποστήριξε πως δεν υπάρχουν ακόμα οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας εκεχειρίας.
Μάλιστα το σημερινό χτύπημα της Ουκρανίας στη ρωσική πόλη Belgorod (σε εγκατάσταση αποθήκες καυσίμων) έχει προκαλέσει εκνευρισμό στη ρωσική πλευρά, με το Κρεμλίνο να υποστηρίζει πως το πλήγμα αυτό δεν δημιουργεί καλές συνθήκες για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Πάντως, η Ουκρανία μετά τις τελευταίες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, είχε αναφέρει ότι η ρωσική πλευρά για πρώτη φορά άκουσε τις θέσεις της Ουκρανίας και εγκατέλειψε τις «κόκκινες γραμμές» και τα τελεσίγραφα.
Το εδαφικό – δηλαδή τι ακριβώς θα γίνει με την Κριμαία και με τις ανατολικές επαρχίες του Donbass – είναι αυτή τη στιγμή και το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, καθώς τη στιγμή που ο πρόεδρος Zelensky διαμηνύει πως δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή γης από το ουκρανικό έδαφος, η Μόσχα υποστηρίζει πως το ζήτημα της Κριμαίας δεν είναι καν προς διαπραγμάτευση καθώς είναι ρωσικό έδαφος.

Lavrov: Ετοιμάζουμε την απάντηση στις ουκρανικές προτάσεις

Παρά τα εμπόδια και την έλλειψη προόδου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov υποστήριξε σε σημερινές του δηλώσεις ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν, αναφέροντας ότι η Μόσχα ετοιμάζει την απάντηση της στις προτάσεις που έχει διατυπώσει ήδη το Κίεβο.
«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν.
Γνωρίζετε ήδη πως οι διαπραγματευτές μας ανέφεραν πως στην Κωνσταντινούπολη στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών, για πρώτη φορά οι Ουκρανοί κατέθεσαν εγγράφως τις προτάσεις τους για το πώς πρέπει να είναι οι συμφωνίες.
Και αυτές οι συμφωνίες, αρχικά πρέπει με κάποιο τρόπο να μορφοποιηθούν.
Ετοιμάζουμε μια απάντηση σε αυτές τις προτάσεις και πρώτα από όλα όσον αφορά το σκέλος ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της» είπε ο Lavrov.

«Ναι» στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας

Επιπλέον, ο Lavrov υποστήριξε ότι η Μόσχα τάσσεται υπέρ της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία.
«Είμαστε υπέρ της διασφάλισης να παρασχεθούν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στη Ρωσία σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ εδώ και πολλά χρόνια.
Σε αυτά υπάρχει η αρχή ότι καμία χώρα δεν θα ενισχύσει την ασφάλειά της σε βάρος της ασφάλεια των άλλων» υποστήριξε ο Lavrov.

Έχουμε δείξει κατανόηση για Κριμαία, Donbass

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δείξει πολύ περισσότερη κατανόηση στο θέμα της Κριμαίας και του Donbass σε σχέση με την ουκρανική πλευρά.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πως οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν.

Αντιπροτάσεις

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη 29/3, στις συνομιλίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρώσος διαπραγματευτής Vladimir Medinsky υποστήριξε ότι η Ρωσία έλαβε γραπτές προτάσεις από την ουκρανική αντιπροσωπεία για μια πρώτη συμφωνία.
Όπως είχε αναφέρει ο Medinsky, η ρωσική πλευρά θα μελετούσε αυτές τις προτάσεις και θα εμφάνιζε τις δικές της αντιπροτάσεις ενώ είχε αναφέρει πως μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Putin – Zelensky θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα από την προβλεπόμενη διαδικασία, εφόσον αυτή συνδυαζόταν με την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Η διαδικασία
Σε κάθε περίπτωση πάντως από τη Μόσχα έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι πρώτα θα συνταχθεί ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα πρέπει αρχικά να εγκρίνουν οι διαπραγματευτές.
Κατόπιν αυτό το κείμενο θα πρέπει να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και αυτοί να αποφασίσουν και να συμφωνήσουν την πιθανότητα συνάντησης των δύο προέδρων.
Ωστόσο, στις δηλώσεις του ο Medinsky υποστήριξε ότι κατά τις πρόσφατες συνομιλίες εξετάστηκε το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο προέδρων με την ταυτόχρονη υπογραφή της συμφωνίας από τους ΥΠΕΞ.
«Επομένως, εάν η συμφωνία συνταχθεί έγκαιρα και επιτευχθεί ο απαιτούμενος συμβιβασμός, η πιθανότητα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας θα προκύψει πολύ νωρίτερα» τόνισε ο Medinsky.

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Δεν δεχόμαστε πιέσεις

Τη θέση πως δεν έχει στη διάθεση του όλες τις στρατιωτικές πληροφορίες σχετικά με το πρωινό πλήγμα σε εγκατάσταση με αποθήκες καυσίμων στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, αναφέροντας πως δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την υποτιθέμενη ανάμειξη της Ουκρανίας στο χτύπημα αυτό.
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία είχε ανάμειξη σε αυτό, πολύ απλά διότι δεν έχω στη διάθεσή μου όλες τις στρατιωτικές πληροφορίες» είπε ο Kuleba, επισημαίνοντας πως η Ουκρανία περιμένει την επίσημη απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις του Κιέβου που παρουσιάστηκαν σε ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία.
Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει το δημοσίευμα των Times περί πιέσεων της Μ. Βρετανίας στο Κίεβο να μην προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία με τη Ρωσία, ο Kuleba υποστήριξε ότι οι ξένες δυνάμεις δεν πιέζουν την Ουκρανία να συμβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις.

Συνάντηση Putin - Zelensky για Κριμαία;

Μια ακόμα παράμετρος που βρίσκεται στο τραπέζι είναι οι δύο πρόεδροι Vladimir Putin και Volodymyr Zelensky να συναντηθούν προκειμένου εκείνοι να αποφασίσουν για το ποια θα είναι η «τύχη» της Κριμαίας που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η Ρωσία υποστηρίζει πως δεν έχει να κάνει καμία διαπραγματεύση για την Κριμαία, δεδομένου ότι είναι ρωσικό έδαφος με τους Ουκρανούς να προτείνουν μια 15ετή διαπραγμάτευση για το καθεστώς της Κριμαίας, το οποίο θα ρυθμιστεί με δημοψήφισμα.

Τι έχει προτείνει η Ουκρανία

Κατά τις συνομιλίες στην Τουρκία, η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες (ΝΑΤΟ) ούτε θα φιλοξενεί ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της.
Ωστόσο, ζητά να υπάρξουν σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με εκείνες του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας και ασφάλειας.
Συγκεκριμένα, προτείνει την διεθνή συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας να προσυπογράψουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε ο μηχανισμός που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλής να μοιάζει με το άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ, αλλά να προβλέπει διαβουλεύσεις που να διαρκούν για διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών ημερών.
Ανάμεσα στα κράτη που θα μπορούσαν να είναι εγγυήτριες δυνάμεις, το Κίεβο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε Πολωνία, Ισραήλ, Τουρκία και Καναδά.
Επιπλέον, οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης