Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ρούβλι έχει ανατιμηθεί 66% έναντι του δολαρίου από τις 7 Μαρτίου

Το ρούβλι έχει ανατιμηθεί 66% έναντι του δολαρίου από τις 7 Μαρτίου
Από τις 7 Μαρτίου έως σήμερα το ρούβλι έχει ανακάμψει και βρίσκεται ξανά στο 0,12 έναντι του δολαρίου
Σχετικά Άρθρα

Από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το ρωσικό νόμισμα άρχισε να κατρακυλά έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα στις 7 Μαρτίου η ισοτιμία να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το ένα ρούβλι να ισούται με 0,0072 του δολαρίου, όταν κατά τη τελευταία πενταετία το ρωσικό νόμισμα δεν είχε βρεθεί ποτέ κάτω από το 0,12 του δολαρίου (σ.σ. η ισοτιμία κυμαινόταν συνήθως από 0,14 έως 0,18).
Από τις 7 Μαρτίου έως σήμερα, όμως, το ρούβλι έχει ανακάμψει και βρίσκεται ξανά στο 0,12 έναντι του δολαρίου καταγράφοντας μία αξιοθαύμαστη ανατίμηση 66% σε λιγότερο από ένα μήνα.
«Η Ρωσία κατόρθωσε να σταθεροποιήσει το ρούβλι με σκληρούς ελέγχους κεφαλαίων και περιορισμούς επενδύσεων, ενώ απέτρεψε την οικονομική κατάρρευση περιορίζοντας τη ροή κεφαλαίων έξω από τη χώρα», αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Στους Ρώσους απαγορεύεται να μεταφέρουν χρήματα σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών, να «σηκώσουν» περισσότερα από 10.000 δολάρια σε διεθνή νομίσματα τους επόμενους έξι μήνες ή να βγάλουν περισσότερα από αυτό το ποσό έξω από τη χώρα σε μετρητά.
Έχει δε απαγορευτεί προσωρινά σε τράπεζες και ανταλλακτήρια να πραγματοποιούν συναλλαγές που βασίζονται σε μετρητά, για δολάρια και ευρώ.
Η κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε επίσης τα επιτόκια στο 20%, παρέχοντας κίνητρο στους ανθρώπους να σώσουν τα ρούβλια τους αντί να τα απορρίψουν για κάποιο ξένο νόμισμα.
Το μέτρο απέτρεψε μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες και διατήρησε ανέπαφο το ρωσικό τραπεζικό σύστημα.
Επίσης, έχει απαγορευτεί στους ξένους να πωλούν τις μετοχές τους σε ρωσικές εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης